Skocz do zawartości

cross na drodze kontra policja ?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chcialbym sie dowiedziec troche wiecej na temat tego co jest potrzebne przy crossie aby sie nim poruszac po drodze, z tego co wiem kierunki nie sa obowiazkowe jezeli nie byly montowane przez producenta poza tym mozna uzywac rak, a jak to jest z oponami ostatnio kolege zlapala policja i powiedzieli ze na tych oponach(kostka) nie moze jezdzic po drodze? cos mi sie nie wydaje bo przeciez tak samo nie ma obowiazku zmiany opon na zimowe czy letnie, a i terenowe samochody tez jezdza po drogach, ja jak narazie mam swiatlo przod i tyl :P

słowo klucz: homologacja. dotyczy pojazdu jako takiego (crossy nie mają zazwyczaj homologacji do jazdy drogowej), dotyczy również opon

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Jeżeli pisze na oponce , only motocross area , not for highway use lub coś w ten deseń to takie opony nie mają homologacji. Jeśli chodzi o opony z homologacją FIM to wszystkie z nich mają homologacje i można w nich latać po ulicy.

Edytowane przez rafael

1. z tego co wiem kierunki nie sa obowiazkowe jezeli nie byly montowane przez producenta

2. a jak to jest z oponami ostatnio kolege zlapala policja i powiedzieli ze na tych oponach(kostka) nie moze jezdzic po drodze? cos mi sie nie wydaje bo przeciez tak samo nie ma obowiazku zmiany opon na zimowe czy letnie, a i terenowe samochody tez jezdza po drogach,

3. narazie mam swiatlo przod i tyl :P

1. Kierunki nie sa obowiazkowe jezeli w momencie pierwszej rejestracji nie bylo to wymagane przez prawo ( rok prodkcji motocykla )

2. Kostka kostce nie rowna Musialbys dowiedziec sie ile % negatywnego i ile % pozytywnego profilu jest douszczone do ruchu - od razu mowie, ze ciezka sprawa. Mozna popytac dealerow poszczegolnych marek motocykli kjakie maja homologacje.

Opony typowo Cross'owe homologacji na pewno miec nie beda, i nie chodzi tu o to, ze opona noszczy droge ale nie daje odpowiedniego bezpieczenstwa podczas hamowania na drogach publicznych.

3. Swiatlo przod i yl nie daje Ci jeszcze homologacji. Lampy musza je posiadac.

4. Do homologacji dochodzi jeszce uklad wydechowy ktory rowniez musi posiadac homologacje.

O spelnieniu czystosci spalin wogole nie wspomne, bo to w PL moze przejsc.

:crossy:

Edytowane przez ks-rider

no tak jesli chodzi o homologacje to mam wszystkie papiery i motor juz jest zarejestrowany wiadomo u znajomego, tylko chodzi mi o takie rzeczy o ktore sie moga doczepic np wydech mam bez homo i za glosny ale wyciszylem db killerem i juz problemu nie bedzie bo nawet nie zwroca uwagi skoro cicho chodzi

motor juz jest zarejestrowany wiadomo u znajomego

Rozwiniesz, bo chyba cos nie kumam

:crossy: