Adam Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Jak w temacie.Na stacjach od czasu do czasu pojawia się ten wynalazek (BIO100). Mam auto ze standardowym Volkswagenowskim silnikiem 1.9TDI na pompowtryskach. Mogę to lać? Słyszałem, że:TakNiePoniżej zera nie.Nie bo tworzy jakiś nalot, zapycha EGR-y, filtry paliwa itd.Nie bo rozpuszcza węże, oringi, lakier i w ogóle asfalt też.Nie bo pan Stasiek mówił, że nieNie bo ciocia Stachna jak zatankowała, to wróciła z pogiętą felgą.Tak, ma lepszego kopa i mniej pali.Tak, ale trochę więcej pali To pokrótce wynik moich poszukiwań w internecie, wniosków z tego żadnych nie wyciągnę.Proszę o opinie osoby, które jeżdżą, jeździły lub naprawiają auta i wiedzą co jest. Bzdury w stylu pana Staśka i cioci Stachny, politykowanie i jazdę Golfem SDI na słonecznikowym proszę zachować dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kivi Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Odpowiedź jest taka: do diesli na pompach nadaje się, do Common Raila i pompowtrysków nie i lepiej nie eksperymentować.Pompowtryski bardzo drogie w naprawie, a głównie padają końcówki.Teoretycznie producent zezwala na stosowanie w dodatich temperaturach BIO100, ale nie wiadomo jak z jakością tego paliwa jest na naszych stacjach.Tutaj masz z instrukcji od silnika AXR (101 km), może Yuby przetłumaczy:dieselkraftstoffder dieselkraftstoff mub der DIN EN 590 entssprechen CZ nicht niedriger als 51 RME - kraftstoff (biodiesel)entsprechend DIN E 51 606fehrzeuge mit dieselmotor konnen auch mit dem RME - kraftstoff rapsolfettsaure methyl ester betrieben werden.Wenn sie biodiesel tanken, verwenden sie bitte nur RME - kraftstoff! wo RME - Kraftstoff zu erhalten ist erfragen sie bitte bei ihrem volkswagen - betrieb oder bei einem automobilclub.beachten sie auch die hinweise in haft 3.1 unter "tanken" hinweisedie fahrleistungen konnen geringfugig niedriger seinder kraftstoffverbrauch kann geringfugig hoher seinwenn sie kraftstoff verwenden der von der norm abweicht kann das kraftstoffilter verstopfen RME ist wintertauglich bis ca. - 10bei aubentemperaturen unter -10 empfehlen wir dieselkraftstoff zu tanken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Koszt wymiany końcówki pompowtrysku pochłonie jednorazowo oszczędności z kilku lat...i na kilka lat jeszcze.Wnioski sam wyciągnij nie mieszajac w to Wiesi z PKT i Staśka z wierzy ciśnień.To co wyżej po niemiecku znaczy tyle mniej więcej co"jesteś jeleniem to się piernicz z tym paliwem".Może nieco wzrosnąć spalanie i nie stosować raczej poniżej -10 stopni. lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Na stacjach od czasu do czasu pojawia się ten wynalazek (BIO100). Mam auto ze standardowym Volkswagenowskim silnikiem 1.9TDI na pompowtryskach.Mogę to lać?Wlać możesz wszystko, nikt ci nie broni. W mojej octavii2 na klapie wlewu paliwa jest naklejka z przekreślonym BIO, pytałem w Autowimar (ASO dla skodzianki) o tankowanie biediesla, usłyszałem że producent nie zaleca stosowania tego paliwa do pompowtrysków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz wloch Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Nie lać do pompo wtrysków !Pracowałem przy produkcji bio- dezla i nie nadaje się on do żadnych aut na pompo wtryskiwaczach !! Tylko sobie kosztów narobicie .Stare merce tak i silniki na pompie .Oraz wymieniajcie częściej filtr paliwa. Edytowane 14 Marca 2012 przez tomasz wloch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Biorąc jeszcze pod uwagę, że po jakimś czasie wytrącają sie z niego jakieś związki, a na stacjach pewnie leży w zbiornikach po kilka miesięcy, odpowiedź jest jasna. Dziękuję bardzo i zamykam temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi