SQSS Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) Witam.Posiadam mojego ZRX-a od poprzedniego sezonu.Od czasu jak go kupiłem borykał go mały problem, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów gdy silnik motocykla się rozgrzał podczas ruszania podszarpywał, wrażenie takie jakby "zębatka koła w ogniwa łańcuch nie trafiała".Teraz zima kupiłem nowe tarcze sprzęgłowe i sprężyny wziąłem się za wymianę lecz co się okazało tarcze maja wymiary nowych, przekładki proste a sprzęgło nie posiada widocznych śladów specjalnego zużycia. ( co ciekawe oryginalne sprzęgło posiada dwa rodzaje tarczy sprzęgłowych, zewnętrzne tarcze są ciemniejsze i maja inną fakturę ) ale do tematu, podczas tej wymiany po rozebraniu sprzęgła zauważyłem luz kosza sprzęgła, znalazłem w internecie filmik który obrazuje luz lecz nie przedstawia mojego motocykla, objawy są podobne a przy silniejszym szarpnięciu za kosz słychać wręcz "stukot luzu" Chciałbym zapytać znawców tematu, czy luz ten jest czymś normalnym i czy może być to objaw szarpania na ciepłym silniku.Pokosiłbym się nawet o stwierdzenie, że szarpanie objawiało się po dłuższej jeździe i nie było bezpośrednio związane z rozgrzanym silnikiem.Proszę o pomoc w ewentualnej diagnozie.Z góry dziękuję. Edytowane 18 Lutego 2012 przez SQSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Trudno jednoznacznie powiedzieć ponieważ niezbyt jasno opisałeś swoje problemy.Stuk o którym piszesz jest całkowicie normalny. Wynika on z konstrukcji przesuwek skrzyni biegów.Szarpanie koszem lewo-prawo nie może być adekwatne do normalnej pracy silnika który oddaje napęd tylko w jednym kierunku. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SQSS Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) Trudno jednoznacznie powiedzieć ponieważ niezbyt jasno opisałeś swoje problemy.Stuk o którym piszesz jest całkowicie normalny. Wynika on z konstrukcji przesuwek skrzyni biegów.Szarpanie koszem lewo-prawo nie może być adekwatne do normalnej pracy silnika który oddaje napęd tylko w jednym kierunku.mniej więcej wygląda to tak lecz nie przedstawia mojego motocykla Edytowane 18 Lutego 2012 przez SQSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Na tym filmie pokazują całkowicie zniszczony i oberwany kosz. Jeżeli masz tak samo to raczej wypada go wymienić. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Moze nie oberwany, ale ma b duzy luz na nitach ktore trzymaja w kupie 2 polowki kosza, poza tym wybicia od tarcz na ich prowadnicach sa tak duze ze to nie maoze dzialac.Jak masz tak samo to wymiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi