Skocz do zawartości

wypala uszczelke spod głowicy - pomocyyy

Gość kask
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, co może być powodem wypalenia i wydmuchania aluminiowej uszczelki spod głowicy w uralu, cylindry są po szlifie, głowice po wymianie prowadnic i frezie gniazd, przed remontem było w porządku, teraz tylko w lewym wypaliło-prawy jest ok, wymieniłem uszczelke dokręciłem na max wyregulowałem zawory i znów to samo po przejechaniu 200 metrów. pomóżcie. z góry dzięki

Zdarza sie też nierówna krawędź cylindra. Obejrzyj dokładnie gdzie jest przedmuch i gdzie są czarne ślady, to będziesz wiedział jaka to przyczyna. Jeśli nie widać wyraźnych śladów, sprobuj dać nową uszczelkę, ale najpierw należy ją wyżarzyć, (nawet w domu nad gazem) żeby była miękka i dokręcić głowicę kluczem dynamometrycznym, lub przynajmniej z w miarę z jednakową siła.

Gryf MC Poland

Przegladajac forum znalazlem:

http://motocyklisci.riders.pl/viewtopic.php?t=5283

Skrzydlaty napisal tam:

... uszczelki z kryngielitu wytrzymują pod głowicami w M-72, gdzie często występuje problem nieszczelności uszczelek aluminiowych i miedzianych.

Moze sprobuj umiescic tam uszczelke z krygielitu.

Pozdrawiam

:buttrock: dzięki za rady zrobiłem pokolei - najpierw powierzchnia w dwóch miejscach była nierówna ale papier od 150-800 załatwił sprawe potem uszczelke nad gazem nagrzałem i dokręciłem kluczem dynamometrycznym, zrobiłem kilkadziesiąt kilosów i lux :D w ubiegłych latach zakładałem głowice i obyło sie bez problemów a tu teraz masz ci... coś sie musiało zwichrować ale już wszystko ok Wieeeeelkie Dzięki :namoto:

Bardzo ważną sprawą jest dokręcanie. Dokręcając nie tak jak należy łatwo zwichrujemy głowice.

Dokręcać należy na krzyż i w dwuch trzech stopniach, tak aby głowica równo siadała.

Najpierw kręcimy do lekkiego oporu wszystkie śruby, wtedy mamy pewność że głowica równo siadła.

Potem dopiero bierzemy klucz dynamometryczny, nastawiamy połowę wymaganego momentu, dokręcamy wszystkie śruby ( na krzyż oczywiście) a potem dopiero z właściwym momentem.

Po około 500 1000 kilometrów trzeba powtórnie dociągnąć śruby, bo zawsze uszczelki trochę siądą, a szpilki się naciągną. To normalne.