Skocz do zawartości

Moja RF600

LupoRF
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

qurim 100KM moto to żadne lekko nie będzie 200km/h przekraczać. Miałem kiedyś CBR 600 F2 i ona 200km/h przekraczała z wielkim bólem (najlepiej zredukować do 5 biegu) i osiągała licznikowe 240km/h. Klika lat później miałem CBR 600 F4i SPORT. W niej przekroczenie 200km/h nawet na 6 biegu to bułka z masłem - więcej gazu i nie wiadomo nawet kiedy jest 220km/h.

Ogólnie rzecz biorąc to 600 z pierwszej połowy lat 90 mają mało elastyczne silniki. Chcąc dynamicznie kogoś wyprzedzić przy ok 100km/h trzeba redukować najlepiej do 4 biegu. Natomiast w konstrukcjach z XXI wieku to samo można osiągnąć na 6 biegu. W starych 600 konkretna jazda zaczyna się w pobliżu 10tys obr/min, gdzie w nowszych od 6 tys już jest przyzwoity ciąg. Częściowo jest to spowodowane zbyt długim przełożeniem końcowym. Może warto zatem założyć na przód zębatkę mniejszą o jeden ząb we wszystkich starszych 600ccm.

Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40

Ojtam, nie jest tak źle. Ja nie narzekałem na moją RF, ładnie jechała jak na 600ccm. GSX-F 600 "jajko" znacznie gorzej jechał. Miałem takowego i powiem szczerze że po przesiadce z kurierskiej GS500E ten Gixxef znudził mnie już w drodze powrotnej do domu po zakupie. :icon_mrgreen:

RFka ostro cisnęła swego czasu, nawet z pasażerką prędkości rzędu 180-190km/h nie stanowiły problemu. Jadąc z Londynu do Polski też jej nie oszczędzałem. Fakt że sporo chlała.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.