Dudinozor Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Apropo namiotu to ja chce kupić coś takiego: http://www.decathlon.com.pl/PL/2-seconds-i-niebieski-68834651/ tanio, szybko i lekko, mam nadzieje ze w razie jak deszcz pokropi to też jakoś da rade. Jakis mały śpiwór by sie też przydał, żeby miejsca duzo nie zajmował. A co do kufra to mam dylemat- kupić kufer czy nowy tłumik :D ale chyba jednak bez kufra sie nie obejdzie, a tłumik seryjny daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyygy Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Panowie a jak wygląda kwestia policji i bandytów na rumuńskich trasach choć z tego co wiem to jedna banda, wujek jeździł tamtędy do turcji tirem to to co opowiadał to horror, zastanawiam się jak tam traktują takich wycieczkowiczów jak my. No i chyba dobrze zabrać speca mechanika jak by coś padło w maszynie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudinozor Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Panowie a jak wygląda kwestia policji i bandytów na rumuńskich trasach choć z tego co wiem to jedna banda, wujek jeździł tamtędy do turcji tirem to to co opowiadał to horror, zastanawiam się jak tam traktują takich wycieczkowiczów jak my. No i chyba dobrze zabrać speca mechanika jak by coś padło w maszynie :) Jezdzilem tirem przez rumunie na bułgarie i nie było tragedii- policja to łapówkarze jak prawie wszędzie, a co do bandytów jeśli chodzi o ciężarówki to już gorzej jest we włoszech. Na motorze nigdy tam nie byłem, ale z kilku przeczytanych relacji wynika, że są przyjażnie nastawieni a wiadomo jak wszędzie można trafić na "osła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMWolf Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Apropo namiotu to ja chce kupić coś takiego: http://www.decathlon...ieski-68834651/ tanio, szybko i lekko, mam nadzieje ze w razie jak deszcz pokropi to też jakoś da rade. Jakis mały śpiwór by sie też przydał, żeby miejsca duzo nie zajmował. A co do kufra to mam dylemat- kupić kufer czy nowy tłumik :D ale chyba jednak bez kufra sie nie obejdzie, a tłumik seryjny daje radę. ...nie najlepszy to pomysł , namiot jest OK , miałem taki i inne namioty bardziej firmowe przy nim wysiadały , niestety jego rozmiar do transportowania jest szczególnie nieprzyjemny więc nie polecam ...wiem że to fajna rzecz i wygodna ale do transportu się nie nadaje , bardziej na pieszą turystykę ...kup sobie namiot który w transporcie ma rozmiar wałka około 55 na 15-19cm to przy dużym kufrze spokojowo wrzucisz go do środka.... może parę minut rozkładania ale praktyczność większa ...do samego namiotu minimalny parametr to przepuszczalność i tutaj absolutne minimum to 2000 mm słupa wody ... generalnie im więcej tym lepiej.... no i oczywiście cena wyższa w rozsądnej kasie można kupić do 3000mm ...wyżej ciężko coś znaleźć..., poza tym drugi ważny parametr to ilość powłok powinny być dwie tj tzw sypialnia i tropik ... a dlatego że w jedno komorowym skrapla się wilgoć we wnętrzu namiotu co jest przy jednodniowym biwakowaniu do przyjęcia ale na dłuższą metę totalnie do bani..., śpiwór z kolei to minimum tak około 200g.w te stronę świata ( parametr gęstości ) .. niżej będzie zimno ...ceny rozsądne rozmiar także ... no chyba że wybierasz się na północ tam około 1000g ... jest rozsądnie ale cena takiego jest dość zaporowa...w kwestii namiotu jedna drobnostka... kulasz się sam kup dwuosobowy .... kulasz się z plecakiem to trzyosobowy.. to kolejne miejsce naprawdę się przydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martini1404 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 ciekawe rzeczy piszecie :) ja z kufra rezygnuje, do mojego moto bym musial sam dorabiać stelaz a nie mam czasu na to :( musze sie zaopatrzyc w sakwy i jakis waleg bagazowy +tankbag.... kufer bardziej praktyczny ale coz... Zastanawia mnie jeszcze temat gastronomii... mozna by bylo zabrac z jedna malutka kuchenke turystyczna... ma ktoś taka czy moze kupic ? Jak wy to byście widzieli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMWolf Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) .. spraw sobie wałek ten duży wykonany z tworzywa 100 procentowo nie przemaka i ma moto w poprzek zamontujesz pojemnośc ma 50l wiec wszystko wlezie cena niewielka dostepny w katalogach Luisa i na Allegro ... też sie tam wybieram ale troche inna trasą chyba ( jakoś wcześniej cos tam pisałem ) i w terminie około 8-9. czerwca do może do końca ( tak wstępnie) ....a kocherek kup sobie na naboje ( 5zł sztuka w marketach budowlanych - kupujesz dwa , po jednym na kazdy tydzien) dobrze służy + kubas aluminiowy ( zawsze sie przyda) i masz komplecik jak ta lala ... od lat tak śmigam ( choc ostatnio kupiłem sobie naczynia to i jajecznice sobie zrobie) i jest dobrze ... ( zupki chińskie wszędzie dostaniesz - chociaz na Ukrainie ciężko) ale jajeczka zawsze mozna uknuć od tubylców ....ugotujesz i masz ... pozatym herbatka i kawa z rana dobrze robi... Edytowane 10 Marca 2012 przez BMWolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudinozor Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 http://www.ocenwszystko.pl/p1236,kuchenka-turystyczna-bleuet-micro-plus.html ja mam taki palnik i do zagotowania wody na herbate a nawet podgrzania jakiejs potrawy jest rewelacyjny. Niestety wklady troche drogie- okolo 20zl, ale plusem jest to ze łączą sie z palnikiem na szybkozłączke, takze w przeciwienstwie do innych tego typu sprzetów po załozeniu naboju nie trzeba go wykorzystac do konca i mozna go smialo rozłączyć nie obawiajac sie o jakiekolwiek wycieki gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foresst Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 http://www.ocenwszys...micro-plus.html ja mam taki palnik i do zagotowania wody na herbate a nawet podgrzania jakiejs potrawy jest rewelacyjny. Niestety wklady troche drogie- okolo 20zl, ale plusem jest to ze łączą sie z palnikiem na szybkozłączke, takze w przeciwienstwie do innych tego typu sprzetów po załozeniu naboju nie trzeba go wykorzystac do konca i mozna go smialo rozłączyć nie obawiajac sie o jakiekolwiek wycieki gazu. też mam cos takiego, swietna sprawa :) mam tez do tego lampe zamiast palnika, generuje swiatło o sile 80W tak ze daje radenaboje troche droge tak jak napisales ale na dlugo starczaja o czym nie mozna zapominac ;)ale zastanawiam sie co zabrac bo posiadam takze taki stary kocherek na denaturat :D:D w zestaw wchodza chyba 2 garnki czajnik i patelnia a wszystko zajmuje naprawde malutko miejsca, dynks mozna tanio kupic i przelac do plastików a poł litra na dlugo wystarczajest jeszcze troche czasu do namyslu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinekban87 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) ja mam trzy kufry o łacznej pojemnosci gdzies na oko 120 litrów, a jeszcze cos na kuferek centralny mozna wrzucic;p, a namiot mam taki fajny, ze zostaje mala torebeczka i troche kijkow teleskopowych wiec ładnie można go zchować, a chyba 4 osobowy. Kurcze spiwór mam taki ze duzy jest nawet w woreczku eh :P Edytowane 10 Marca 2012 przez cinekban87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Pablo_ Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 mi praktycznie do zorganizowania został namiot i śpiwór także porady wybitnie są na czasie bo wczoraj własnie to oglądałem w Decathlonie :D. Pozostałe "pierdoły" takie jak kuchenki itp to myślę że się zorganizuje po naszym spotkaniu . Pogadamy kto co bierze bo bez sensu by było aby każdy brał to samo jak mozna podzielić się tak aby było tego jak najmniej . Po co mamy wyglądać jak wielbłądy jak można jechać z mniejszym bagażem a bardziej komfortowo. Takie moje zdanie ale może się mylę . martini1404 widzę że podobnie myśli także pewnie dużo spraw nam się wyjaśni na spotkaniu w kwietniu Cytuj Motocykle są jak wódka ... prawdziwa jazda zaczyna się od litra ... 2012r. - Rumunia/Bułgaria : 4500km (14 dni )2013r. - Albania/Grecja : 4700km (17 dni )2014r. - Estonia/Finlandia : 4000km (15 dni ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foresst Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Dużo piwa sie wypije to i dużo spraw obgadamy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foresst Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 przyjechał nowy kufer :) teraz wszystko juz działa tak ze Ja juz uzbrojony na wyjazd jestem :)noooo prawie:P jeszcze namiot ale to juz nie az taki duzy wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Pablo_ Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) ja już też uzbrojony. Namiot i duży kufer załatwiony zostają "popierdółki" do zakupienia :D Teraz się pewnie zapakuje bo moje boczne kufry nie są za pojemne. Edytowane 17 Marca 2012 przez _Pablo_ Cytuj Motocykle są jak wódka ... prawdziwa jazda zaczyna się od litra ... 2012r. - Rumunia/Bułgaria : 4500km (14 dni )2013r. - Albania/Grecja : 4700km (17 dni )2014r. - Estonia/Finlandia : 4000km (15 dni ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foresst Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Ja zakupiłem takie sakwy http://allegro.pl/sakwy-boczne-oxford-pojemnosc-48l-i2150345786.html + taki kufer http://allegro.pl/givi-kufer-v46n-tech-v46-czarny-monokey-okazja-i2195676354.html wydaje mi sie ze z zapakowanie nie bedzie az takiego wielkiego problemu, ale oczywiscie okaże sie przy pakowaniu:P za plecy pod siatke tez troche wejdzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudinozor Opublikowano 18 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 tez własnie mysle nad identycznym kufrem, jak zamontujesz na motorze podeslij jakies fotki to bym zobaczył jak to wyglada już na "gotowo" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi