roberthiszpan Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIEMam zamiar zakupić w 2012 roku BMW F800 GS,problem w tym że mieszkam na Wyspach Kanaryjskich a konkretnie w Corralejo i tak wygląda teren jeżeli chce dojechac na plaże plus do tego jest wiatr i sa mini burze piaskowe http://www.google.pl...iw=1333&bih=689 Prosze o pomoc kogoś doświadczonego a najlepiej mechanika który mi poradzi czy warto ryzykować ten zakup w tych warunkach,przypomne ze dojazd na plaże można porównać do rajdu po Saharze ponieważ jest strasznie duży teren objęty wydmami(MAŁA PUSTYNIA). Prosze mi powiedzieć czy ta GS-ka wytrzyma takie warunki.Drugie moje pytanie jest takie,czy mając 184 cm i 97 kilo wagi ten motor będzie dla mnie odpowiedni,a konkretnie czy nie jest zawysoki dla mnie,lubie sięgać stopami asfaltu przy postoju.Prosze mi też powiedzieć czy przy mojej wadze będe w stanie opanować ten motor,nie mam brzucha ale jestem tak zbudowany morze dzięki siłowni.Dodam że będzie to mój pierwszy motor i potrzebuje coś w tej klasie bo mamy zamiar z żoną pojeżdzić troche po sąsiednich wyspach a co za tym idzie bagaż no i drugi pasażer.Mysle że ta 800 tka da rade z takim obciążeniem prawda ??Pomóżcie prosze bo nie chce popełnić typowego błedu nowicjusza i póżniej tego żałować.Jeżeli ten link nie bedzie działał to prosze wpisać w wyszukiwarce np. Google w opcji obrazy "las dunas de Corralejo" i pokąże się teren który ma ten motor wytrzymać.POZDRAWIAM NOWICJUSZ ROBERT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberthiszpan Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) :notworthy: WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIEMam zamiar zakupić w 2012 roku BMW F800 GS,problem w tym że mieszkam na Wyspach Kanaryjskich a konkretnie w Corralejo i tak wygląda teren jeżeli chce dojechac na plaże plus do tego jest wiatr i są czasami mini burze piaskowe http://www.google.pl/imgres?q=las+duna+s+de+corralejo&um=1&hl=es&sa=N&biw=1333&bih=689&tbm=isch&tbnid=KHA7itX8sCl3LM:&imgrefurl=http://nomadas.abc.es/galeria-de-fotos/dunas-de-corralejo/&docid=QZH2Zh123oh1CM&imgurl=http://nomadas.abc.es/repository/galleries/visor/dunas_de_corralejo_04.jpg&w=690&h=460&ei=KpTRTsT_DpS0hAf6yeyuDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=843&vpy=227&dur=1833&hovh=183&hovw=275&tx=152&ty=87&sig=111518964292993573582&page=4&tbnh=141&tbnw=208&start=47&ndsp=16&ved=1t:429,r:3,s:47 Prosze o pomoc kogoś doświadczonego a najlepiej mechanika który mi poradzi czy warto ryzykować ten zakup w tych warunkach,przypomne ze dojazd na plaże można porównać do rajdu po Saharze ponieważ jest strasznie duży teren objęty wydmami(MAŁA PUSTYNIA). Prosze mi powiedzieć czy ta GS-ka wytrzyma takie warunki.Drugie moje pytanie jest takie,czy mając 184 cm i 97 kilo wagi ten motor będzie dla mnie odpowiedni,a konkretnie czy nie jest za wysoki dla mnie,lubie sięgać stopami asfaltu przy postoju.Prosze mi też powiedzieć czy przy mojej wadze będe w stanie opanować ten motor,nie mam brzucha więc jestem w miare zwinny,mam taką budowe może dzięki siłowni.Dodam że będzie to mój pierwszy motor i potrzebuje coś w tej klasie bo mamy zamiar z żoną pojeżdzić troche po sąsiednich wyspach a co za tym idzie bagaż no i drugi pasażer.Myśle że ta 800-tka da rade z takim obciążeniem prawda ??,co o tym wszystkim sądzicie ?Pomóżcie prosze bo nie chce popełnić typowego błedu nowicjusza i póżniej tego żałować.Jeżeli ten link nie będzie działał to prosze wpisać w wyszukiwarce np. Google w opcji obrazy "las dunas de Corralejo" i pokąże się ten teren który ma ten motor pokonać,wytrzymać.POZDRAWIAM NOWICJUSZ ROBERT Edytowane 27 Listopada 2011 przez roberthiszpan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek508 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Dlaczego założyłeś już 6 takich tematów? Cytuj Motorynka -> Komar jajcun ->WSK 125 x3 -> ETZ 150 -> ETZ 250 -> GS500 -> FZR600/SC33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberthiszpan Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) :icon_question: WitamJestem nowy na forum i nie wiem za bardzo jeszcze jak to wszystko działa,założyłem tematy ale w innych działach pasujacych do tego mojego pytania,jeśli znasz odpowiedż to pomóż prosze.POZDRAWIAMRobert Edytowane 27 Listopada 2011 przez roberthiszpan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrek Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 O to, czy dasz sobie z nim rade, to bym się nie martwił, strasznie wysoki też nie jest i przy Twoim wzroscie spokojnie, dostaniesz do ziemi :crossy: Co do piasku itp nie wiem..... P.S. Super wybór :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrek Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Temat do usunięcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JareG Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Temat do usunięcia....A to czemu..? Wracajac do meritum: mialem okazje dobrze obejrzec tego malego GSa, jako ze szukam nastepcy dla Afryki. Moto fajne, podoba mi sie. Ale i tak bede celowal w LC8, bo po prostu jest wiekszy gabarytowo.Jesli chodzi o wzrost, to np. moj kolega posiadacz takowego GSa ma ponizej 180cm i daje rade - aczkolwiek mowi, ze czasami moze byc nieco za wysoko :icon_mrgreen:Wg mnie to jest motór jednoosobowy, no chyba ze zaloga to kurduple albo strachy na wroble ;) Cytuj Pozdrawiam, JarekChwilowo ino K1200RS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robert73 Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) A to czemu..?Bo temat jest jeszcze w pieciu innych miejscach.A tak jeszcze dodam ze nowy kolega to powinien zaczac od przywitalni. Edytowane 27 Listopada 2011 przez robert73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JareG Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 A to czemu..?Bo temat jest jeszcze w pieciu innych miejscach.O zesz, chyba jakis malo oblatany jestem.. nie zauwazylem :icon_mrgreen: A tak jeszcze dodam ze nowy kolega to powinien zaczac od przywitalni.Skoro pisal w tylu miejscach, to pewnie na przywitanie sie nie mial czasu.. ;) OK, to konczmy skoro do kosza ma isc.. EOT Cytuj Pozdrawiam, JarekChwilowo ino K1200RS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) wszystko pieknie ale f800 gs to straszny rupiec . bmw wybitnie sie w tym przypadku nie popisalo. siec jest pelna opisow awari tego motocykla. pierwsze z brzegu: http://www.youtube.com/results?search_query=f+800+gs+problem&oq=f+800+gs+problem&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=2000l5094l0l5360l16l15l0l12l12l0l219l625l0.1.2l3l0 poszukaj opini po sieci - znajdziesz tego wiecej. jesli nie masz u siebie na wyspie serwisu bmw to w ogole nie podchodz do tego motocykla. jesli nie przeszkadza Ci jazda singlem to kup xtz660 tenere albo transalpa 700 p.s. tu relacja Possiego http://www.possi.de/ ktorego raczej trudno posadzic o niechec do bmw http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1908&page=89 Edytowane 27 Listopada 2011 przez szynszyll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 jesli nie przeszkadza Ci jazda singlem to kup xtz660 tenere albo transalpa 700 abstrahując od pierwszej części Twojej odpowiedzi, to poproszę wyjaśnij mi w czym 50KM singiel będzie lepszy do jazdy w 2 osoby, albo 20kg cięższy trampek na 19" kole doskonalszy do pokonywania piachu od niemieckiego produktujsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JareG Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 wszystko pieknie ale f800 gs to straszny rupiec . bmw wybitnie sie w tym przypadku nie popisalo. siec jest pelna opisow awari tego motocykla. pierwsze z brzegu: (..)Ten moj kumpel o ktorym wspominalem kupil 800GS jakos w wakacje. Pojechal do Murmanska (i wrocil, wsio bezawaryjnie), niedawno na szybko wyskoczyl na Balkany (Chorwacja, Albania, powrot przez Rumunie).. ogolnie do tej pory nakrecil prawie 30kkm (powiedzmy ze w 4 miesiace, motór nowka z salonu :icon_mrgreen:). I nic, zero awarii - a on nie jezdzi jak emeryt. Wczesniej mial Afryke. LC8 dla niego za duze, wiec stanelo na BMW.Jak widac nie jest tak zle z tym malym GSem :lalag: Cytuj Pozdrawiam, JarekChwilowo ino K1200RS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) w tym, ze nie wymaga serwisu bmw za kazdym rogiem. wlasciciele bmw maja ta dziwna wlasciwosc ze zaczynaja opowiadac o swoich maszynach dopiero jak je sprzedadza. siec jest pelna opisow awarii tego modelu - ja tego nie wymyslilem ani to nie ja psuje te motocykle. ktos w bmw spartolil robote - ot i tyle. f800 gs jezdzi sie calkiem milo - od poczatku podobala mi sie koncepcja tego motocykla i jego parametry ( ktos sobie wreszcie przypomnial o lekkim ukladzie r2)- co z tego jak zrobione to jest jak chinska zabawka. mialem okazje kilka razy widziec to w warsztacie i mam swoje zdanie nt. mnie zasadniczo wisi co kto sobie kupi - jesli jednak w sieci pojawia sie nienormalnie duzo opisow problemu z danym sprzetem to chyba daje to do myslenia. ponad to widzialem w zyciu dziesiatki osob swiezo przed zakupem motocykla napalonych na konkretny model i wiem ze nie zachowuja sie logicznie. sa w totalnym amoku i nie przyjmuja racjonalnych argumentow ;) a jak kolega chce jezdzic po sasiednich wyspach to obowiazuja na nich przepisy drogowe z hiszpani wiec 110/90/50 i 50 KM wystarczy. poprzewracalo sie ludziom w dupach z ta moca - na co czlowiekowi ktory dopiero zaczyna przygode z motocyklem i chce sie krecic po lekkim terenie wiecej? to nie wyscigi dragow. a do jazdy po wydmach w burzach piaskowych kupilbym za 500 euro yamahe TW 200 i nie martwil sie czy dojedzie i czy nie zaszkodzi jej piasek. nie ma jednego motocykla do wszystkiego. nie istnieje. albo upalanie po wydmach albo turystyka z pasazerem i bagazami. p.s. to chyba rekordzista - cale 800 mil ;) http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=459539 Edytowane 27 Listopada 2011 przez szynszyll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JareG Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 w tym, ze nie wymaga serwisu bmw za kazdym rogiem. wlasciciele bmw maja ta dziwna wlasciwosc ze zaczynaja opowiadac o swoich maszynach dopiero jak je sprzedadza. siec jest pelna opisow awarii tego modelu - ja tego nie wymyslilem ani to nie ja psuje te motocykle. ktos w bmw spartolil robote - ot i tyle.Ujme to tak: na tegorocznym zakonczeniu sezonu afrykanskiego bylo sporo 800GS, i mieli je ludzie ktorzy jezdza w terenie, i po swiecie. Jezdza, a nie pierdza w stolki. I gdyby to sie tak masowo i bez przyczyny rypalo, toby tego nie kupili/nie kupowali. Tak ja to widze :)Podobna sytuacja jest z LC8 - znam przypadki rzeznikow, ktorzy wielokrotnie swoje lc8 zarzneli (ale caly czas udaje sie reanimowac sprzet), ale znam tez takich ktorzy wyskoczyli sobie na szybko do Mongolii i zuruck, bez zadnych awarii. mnie zasadniczo wisi co kto sobie kupi - jesli jednak w sieci pojawia sie nienormalnie duzo opisow problemu z danym sprzetem to chyba daje to do myslenia. Tego sie po prostu duzo sprzedaje. No i kultura techniczna posiadaczy jest jaka jest - a te nowe motocykle nie wybaczaja tyle, ile wybaczala Afryka, czy STenere. Cytuj Pozdrawiam, JarekChwilowo ino K1200RS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyll Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 ja tam nie wiem - ale jak widze gdzies relacje z wojny to wszyscy zasuwaja bialymi toyotami i nissanami a nie bmw ;) konczac temat - kolejny szczesliwy posiadacz: http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=562199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi