Steve Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Witam! Chciałbym poruszyć w gronie motocyklistów i mechaników dosyć nietypową kwestię filtra powietrza a mianowicie... Oryginalny filtr do CB650SC z 1983 roku jest ciężko dostępny i strasznie drogi (ok. 300zł) W gronie posiadaczy Hondziaków SOHC natknąłem się na podobną CB650 Nighthawk, w której oryginalny filtr powietrza został zastąpiony czterema stożkami. I tu pojawia się moje pytanie: czy taka zmiana, wraz z odpowiednio wykonaną regulacją gaźników, nie wpłynie w zły sposób na pracę silnika? PozdrawiamMateusz Cytuj Szkiełkowanie, piaskowanie, polgrid. Wrocław. Info PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Jak dla mnie taka babranina może więcej kosztować (pieniędzy i pracy) niż te 300 zł, które żałujesz na filtr. Wiem, że to drogo, ale raz na jakiś czas można motocyklowi zafindować taki luksus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steve Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Nie żałuje, tylko zasugerowałem pomysł i stąd moje pytanie czy dało by się to rozwiązać tak jak to widziałem na zdjęciu innego motocykla ;)Znalazłem filtr do tego modelu, gdzie producent zapewnia odpowiednią skuteczność na 160k km z możliwością czyszczenia filtra - jeśli są to cechy faktyczne tego filtra to rzeczywiście nie jest to duży wydatek.Zaintrygowało mnie jednak to, że silnik motocykla z filtrami stożkowymi pracował "na ucho" bardzo poprawnie i przyjemnie :) Pozdrawiam, Dzięki za odpowiedź. Cytuj Szkiełkowanie, piaskowanie, polgrid. Wrocław. Info PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 ??? 300zł? A skąd takie pieniądze? Ja kupowałem piankowe UNI z przesyłką z USA za jakies 20-30 dolców. http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Honda-CB650-CB650C-CB650SC-Nighthawk-Air-Filter-OEM-/200658133318?pt=Motorcycles_Parts_Accessories&hash=item2eb8282146 http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Uni-HP-Air-Filter-Honda-CB650-CB-650-CB-650-80-82-/360253490936?pt=Motorcycles_Parts_Accessories&hash=item53e0c806f8 A stożki ludzie zakładają, tylko że:One zawsze puszczają więcej syfu,Żeby to zrobić poprawnie, powinieneś wstawić moto na hamownię i podmienić dysze w gaźniku. Więc po prostu nie warto. Zwłaszcza że filtry nie kosztują 300zeta. Ktoś cię nieźle chce naciąć. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steve Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Witam! Dziekuje za zainteresowanie tematem. Kolego Buber, cytat z aukcji Ebay: "FITS: Honda CB650, CB 650, CB-650, CB650C, CB650-C, CB650SC, CB650-SC, Nighthawk 650, 1980 - 1982" Nie pomyliłem się, filtr do tego modelu o który mi chodzi: http://www.nokaut.pl/smary-motocyklowe/filtr-powietrza-k-n-do-honda-cb550sc-cb650sc-nighthawk-83-85.html Mimo wszystko dziękuje bardzo za rady - do wiosny zostało sporo czasu a więc mam i sporo czasu na namysły :) Gdy moto ponowne wróci na szosy, oczywiście przedstawię jego nowy wygląd. PozdrawiamMateusz Cytuj Szkiełkowanie, piaskowanie, polgrid. Wrocław. Info PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Kolego steve, to w takim razie trzeba poszukać do modelu z 83. Jestem dziwnie przekonany że tak drogo nie będzie. No i proszę - 5 sekund i co? Czyżbym znalazł? No jak ja to zrobiłem? Ano wpisałem "650 83 air filter" i co się okazuje?http://www.ebay.com:80/itm/New-K-N-Air-Filter-Honda-CB-650-CB650-Nighthawk-83-?cmd=ViewItem&hash=item19b46ca8d0&item=110401202384&pt=Motorcycles_Parts_Accessories&vxp=mtrhttp://www.ebay.com:80/itm/Honda-CB650-Nighthawk-83-86-OEM-Uni-Air-Filter-nu-4062-?cmd=ViewItem&hash=item3f0c04d940&item=270784584000&pt=Motorcycles_Parts_Accessories&vxp=mtr że dalej można je kupić za 30 dolców i wysyłają międzynarodowo. Ale skoro chcesz przepłacać... wolny kraj.... Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steve Opublikowano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Mam uprzedzenia co do zakupów na ebay - raz się przejechałem na przesyłce jakieś 4x wartości produktu - po prostu jestem ostrożny ;) Cytuj Szkiełkowanie, piaskowanie, polgrid. Wrocław. Info PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 No trudno. Skoro chcesz 100% przepłacać. No ja więcej nie pomogę. Kupiłem wiele części na jebaju amerykańskim i nigdy nie było problemu. Podstawa to sprawdzać wiarygodność sprzedawcy. Jak jest sklep i ma dużo commentów to nie ma problemu. A jak myślisz, skąd ta polska firemka ściągnie ten filtr? I każą ci czekać ze 2 miechy a potem cię skasują. Ale jak wolisz. Powodzenia w składaniu motorka! Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi