Skocz do zawartości

Renowacja Romet Pony 50 M 3

sproket
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Z powodu dokończenia renowacji CZ 350 w dziale "Marki czechosłowackie" chcę rozpocząć nowy wątek właśnie tu.

Dział "Marki polskie" nie został wybrany przypadkowo. Chcę zaprezentować nowy projekt renowacji zacnej Motorynki Pony 50 M3.

Materiał do pracy został zakupiony kilka miesięcy temu i prezentował się tak :

post-50104-0-50321600-1309884322_thumb.jpg

post-50104-0-92619800-1309884359_thumb.jpg

W ciągu kilku dni zamierzam rozebrać to zaniedbane biedactwo na części pierwsze.

Wszystkie blachy pokryte lakierem, będą oddane do piaskowania. Dzięki pomocy kolegi, który ma dostęp do tego rodzaju sprzętu, koszt całkowity zdarcia starego lakieru wyniesie 0 zł :flesje:

Ciąg dalszy nastąpi ...

Od tego "sprzęta" chyba każdy zaczynał swoją przygodę z motocyklami :) Ja miałem taką, ale niebieską. I ciągle mi się psuła :mad: Ale za to w okresach kiedy dało się nią jeżdzić można było poszaleć tym dwusuwowym cudem. Potem był Romet Kadet (wersja eksportowa do Holandii), Romet Komar, MZ ETZ 150lux, Jawa 350TS...Teraz Kawka. Pozdrawiam!

Witam po małej przerwie.

Odebrałem kolejną turę części po piaskowaniu. Niestety nie wszystko idzie tak jak trzeba.

Komora do piaskowania na obecną chwilę jest niedostępna i do zrobienia została jeszcze rama.

Zbiornik wymagał cynowania i efekt jest rewelacyjny. :icon_biggrin:. Gładkie jak diabli.

Najważniejsze, że większość została wypiaskowana i mogę powoli zaczynać rozmyślania nad kolorem.

Szkoda, że można ładować tylko 3 MB załączników więc zamieszczam linki z fotkami.

Części po piaskowaniu 1

Części po piaskowaniu 2

Załóż sobie konto PicasaWeb. Fajna sprawa do fotek. Szybko działa, fotki wyraźne, przejrzyście można je poukładać.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Zdaje się, ze będę musiał skorzystać z tej Picassy bo po zrobieniu tej Motoryny zaczynam robotę z Komarem i trochę fotek poleci.

Z aktualności Motorynkowych.

Wczoraj, udało się wyhaczyć ramę z papierem :biggrin:. Nawet numery się zgadzają.

Będzie można śmigać na legalu po drodze :flesje:

• 1 miesiąc temu...

Witam po małej przerwie.

Wreszcie znalazłem chwilę wolnego i odebrałem części z malowania. Mój wybór odnośnie koloru, padł na RAL 2008 czyli piękna pomarańczka.

Wszystko pomalowane proszkowo i pokryte bezbarwnym.

Teraz można składać mopeda do kupy :icon_biggrin:

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Kolor ładny. Naklejki będą? :)

Dlaczego nie wyprostowałeś przed malowaniem podnóżka?

Naklejki będą :icon_biggrin: ale to na ostatnim etapie składania.

Co do podnóżka. Nie prostowałem go bo jest tak symetrycznie skrzywiony, że postanowiłem zostawić tak jak jest. Mam nadzieję, że pedał hamulca nie będzie zbyt mocno odstawać.

Najgorsze jest to, że dopiero dziś zobaczyłem brak górnej półki. No i mam pierwszy zonk. Jak wiozłem do lakiernika to musiał jakoś z kartonika wylecieć i znalazłem go pod siedzeniem w samochodzie no i koleją rzeczy nie został pomalowany :angry: .

Będę musiał dopasować jakiś spray w tym kolorze i tę półkę prysnąć.