Skocz do zawartości

NIe przyjęcie mandatu (homologacja światła)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak u mnie wyglądał przegląd techniczny; sprawdzanie świateł ,kierunkowskazy ,hamulce, obejrzenie moto i do kasy ,raptem około 10 minut :icon_question::icon_question::icon_question::icon_question::icon_question::icon_question::icon_question:

U mnie jeszcze lepiej...

J-ja

P-Pan od przeglądu

[J]- Ciekawe w jakim stanie jest motocykl...

[P]- My też się raczej tego nie dowiemy.

[J]- No ale ja przyjechałem na przegląd?

[P]- Zajęty jestem, podbijamy?

Pan nawet nie wyszedł przed swoje biuro, nawet nie widział motoru, tylko zainkasował pieniążki.

icon5.png

KUPIE MOTOCYKL BEZ PRAWA DO REJESTRACJI ROCZNIK 2006< , KONTAKT PW!

wszystko wskazuje na to ze przednią lampę mam dopuszczoną do ruchu przez ten symbol E9, a co z tyłem skoro mam fabryczne oświetlenie bez białego światła tylko ze stopem i normalną podpórke pod tablice?

wydaje mi się ze diagnosta może powiedzieć ze on podczas gdy robił przegląd wszystko było sprawne a ja moglem przecież wszystko pozmieniać przez jakiś tam okres czasu. Wydaje mi się ze on nie robi jakiś notatek jakie oznaczenia były na świetle itp. Moje słowo przeciwko jego słowu.

Chyba nic mądrego się nie wydedukuje. Pojadę na przegląd i będę się dowiadywał co i jak :)

i jeszcze jedno ;) jak to mam 30 dni na przyjęcie mandatu? to mogę jeszcze np po podbiciu przeglądu pójść na policję i powiedzieć ze jednak zdecydowałem się na przyjęcie mandatu? ujma na honorze :) ale z czystej ciekawości pytam

Edytowane przez HoLLa

Tak. Do 30 dni od chwili ujawnienia wykroczenia przez policje można nałożyć mandat, czas na jego zapłacenie to 7 dni od chwili jego przyjęcia ( czyli podpisania jego odbioru ). Przynajmniej dowiesz się za jakie wykroczenia ten mandat, w jakiej wysokości i ile punktów karnych, w ten sposób poznasz wersję policji, zdecydujesz czy go przyjąć czy walczyć przed sądem - a tam to już masz pomocnika :icon_twisted:

Myślę że warto jednak iść na policję i zapłacić ten mandat

Zaraz, chwila, na jakiej podstawie? bo sie Jasnie Panu Policjantowi cos wydawalo? to juz nie te czasy Kolego

Jesli lampa jest akcesoryjna to mozemy podyskutowac, ale jesli fabryczna to o czym w ogole mowa?

Pojazd zostal dopuszczony do ruchu, ma wazne badanie, koniec dyskusji

Przyjac mandat tylko dlatego ze policjantowi lampa wygladala na chinska? no bez jaj...

Jak znam zycie scenariusz byl taki: Przy pierwszym przelocie jak tylko ich mineliscie to daliscie w palnik (moze nawet nie na maksa, ale akropovic, wiadomo...) Jak wracaliscie to Wam postanowili pokazac kto rzadzi na miescie... tak bylo?

Zaraz, chwila, na jakiej podstawie? bo sie Jasnie Panu Policjantowi cos wydawalo? to juz nie te czasy Kolego

Jesli lampa jest akcesoryjna to mozemy podyskutowac, ale jesli fabryczna to o czym w ogole mowa?

Pojazd zostal dopuszczony do ruchu, ma wazne badanie, koniec dyskusji

Przyjac mandat tylko dlatego ze policjantowi lampa wygladala na chinska? no bez jaj...

Jak znam zycie scenariusz byl taki: Przy pierwszym przelocie jak tylko ich mineliscie to daliscie w palnik (moze nawet nie na maksa, ale akropovic, wiadomo...) Jak wracaliscie to Wam postanowili pokazac kto rzadzi na miescie... tak bylo?

Przeczytaj ostatnie zdanie w moim ostatnim poście - ale tak ze zrozumieniem :flesje: . Pozdrawiam.

Przeczytaj ostatnie zdanie w moim ostatnim poście - ale tak ze zrozumieniem :flesje: . Pozdrawiam.

przeczytalem i jakos nie widze tam wyjasnienia dlaczego Twoim zdaniem HoLLa powinien zaplacic ten mandat, oswiec mnie prosze

oczywiscie rozumiem ze bedzie taniej niz przegrana w sadzie, ale dlaczego mialby przegrac jesli mandat byl wystawiony bezpodstawnie?

Przynajmniej dowiesz się za jakie wykroczenia ten mandat...

moze ze mna rzeczywiscie jest cos nie tak, ale dla mnie to nie jest normalne, ze Policjant wystawia mandat bez podania przyczyny, a sprawca musi pozniej ustalac co takiego wlasciwie przeskrobal

co do lampy przedniej wszystko powinno być ok :) gorzej z tylnią, jest to lampka z pozycyjnym czerwonym swiatłem i stopem, nie ma pod spodem bialego wyciecia, ale normalnie jest pod nią mocowanie tablicy, no i jeszcze kierunkowskazy... podkreslam ze motor mial wazny przeglad :) diagnosta sprawdzal mi swiatla i pamietam jak dzis tez spojrzal do przedniej lampy i nie mial zadnych zastrzezen :) tylko i wylacznie wydech :) i co robić?

Tak. Do 30 dni od chwili ujawnienia wykroczenia przez policje można nałożyć mandat, (...)

możesz podać podstawę? AFAIR termin 30 dni na wystawienie dot. zdjęć z fotoradarów. w innym przypadku przyjęcie/ odmowa zamyka postępowanie mandatowe

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

możesz podać podstawę? AFAIR termin 30 dni na wystawienie dot. zdjęć z fotoradarów. w innym przypadku przyjęcie/ odmowa zamyka postępowanie mandatowe

jsz

Racja, urządzenia rejestrujące czas 30 dni, reszta tylko 14dni. Mój błąd.

Co do reszty, dobrze jest poznać wersję drugiej strony. I wtedy zdecydować co będzie lepsze, mandat czy sąd.

witam przeglad zrobilem koszt to 20zl i nie przesluzyl mi przegladu :) lampy przedniej nie zmienilem ze wzgledu na cyrki jakie wyprawiaja sie na stacjach diagnostycznych bylem na 3 i w kazdej odsylali mnie gdzie indziej bo nie byli w stanie powiedziec mi czy mam ta homologacje czy nie. wkoncu na jednej ze stacji facet sprawdzil lampe urzadzeniem do mierzenia swiatla nie wiem jak sie to fachowo nazywa ale w kazdym razie wszystko bylo ok.

kolejna sprawa co do nie przyjecia mandatu. Kilka dni temu przyszedl do mnie do domu dzielnicowy z zarzutem wypisanym na kartce, ze "poruszalem sie motocyklem nie sprawnym technicznie" i ze musi spisac moje zeznania... (czy nie powinien zrobic tego policjant podczas kontroli? dlaczego nie przyjmuje mandatu?). Spisal wszystko to ze nie przyznaje sie do winy, dlaczego nie przyznaje sie do winy itp

w kazdym razie ma przyjsc wezwanie do sadu ma byc na niej ten policjant ktory mnie kontrolowal itp wiec tak to wyglada na dzien dzisiejszy ;)

• 2 tygodnie później...

Ludzie dajcie sobie siana ze zrzucaniem jakiejs odpowiedzialnosci na diagnostow. Gdyby nie Ci goscie i ich normalne podejscie do zycia, to dzis po pl jezdzliby same bezplciowe twory jak w niemczech gdzie na kazda gowniana srubke musi byc papierek. Od wielkosci lusterek po idywidualne ozdoby nie mowiac o elementach typu kierownica itd.

Cieszmy sie poki mozemy, ze w pl jest jak jest bo wsypujac pare razy diagnostow ich dobra wola sie skonczy i bedziemy zalatwiali atest na kazde g... a jak nie bedzie atestu to nie zmienisz przy moto nic! I wtedy bedzie placz, ze tyle fajnych rzeczy na ebayu ale i tak ich zalozyc nie mozna bo papierka nie ma. I nadawaja sie na cale USA ale na EU nie bo firma produkujaca characzu biurokratom z EU nie zaplacila.

AWO Sport -> AWO Sport -> Kawasaki Vulcan 800 -> Honda VT1100 Shadow C3 -> Yamaha Road Star Silverado 1,7 -> HD Road King Custom