Guzik Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Siemapanowienie mam doswiadczenia z klimaco i kiedy powinno sie przy niej robic?ile to kosztuje? polecacie jakis zaklas w Wawie? mam wrazenie ze mam za malo freonu bo jak temp na zew jest powyzje 20 to w srodku jest goraca a automat ustawiony na np 18 st zamiast furczec jak wariat ustawia sie na najmniejszy nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teliber Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Ja to tylko odgrzybiam, sprawdzam szczelność i ewentualnie uzupełniam gaz. Chyba nic więcej nie trzeba pod warunkiem, że nic nie jest uszkodzone. A u Ciebie jak mówisz, że nawiew źle się ustawia to może czujnik odpowiedzialny za mierzenie temperatury siadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy.wroc Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Siemapanowienie mam doswiadczenia z klimaco i kiedy powinno sie przy niej robic?ile to kosztuje? polecacie jakis zaklas w Wawie? Raz do roku sprawdzić szczelność i uzupełnić czynnik chłodzący. Odgrzybić też można i wymienić filtr kabinowy. mam wrazenie ze mam za malo freonu bo jak temp na zew jest powyzje 20 to w srodku jest goraca a automat ustawiony na np 18 st zamiast furczec jak wariat ustawia sie na najmniejszy nadmuch Wyłącz automat, ustaw klimę na maksymalne chłodzenie, poczekaj chwilę i zobacz czy leci mocno chłodne powietrze. Być może masz walnięty sterownik klimy, a nie małą ilość czynnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-2211 Opublikowano 10 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Tak po pierwsze to nie "freon" bo ten został wycofany w Europie od 94roku,a czynnik R134A zwany potocznie przez wszystkich "Gazem". Uzupełnia się co rok,przy pojemnych układach powyżej 700-800 można pokusić się na napełnianie co drugi jeśli jest szczelny,ale nie jest to wskazane!Podstawowy przegląd to przetoczenie czynnika z dodaniem oleju,sprawdzenie działania i wydajności(140zł),wymiana filtra kabinowego(zależnie od auta - śr.50zł) i odgrzybienie układu wraz z wnętrzem pojazdu (70zł - chemia)(Ceny Białystok).Prawie zawsze nie bierze się pod uwagę wymiany "filtra osuszacza" który jest odpowiedzialny za pochłanianie wilgoci z układu wewnętrznego klimatyzacji i jednoczesne przedłużenie żywotności kompresora i innych podzespołów. Zalecana wymiana co 3-4 lata.Jeśli auto ma już parę latek należałoby to zrobić gdyż po części uchroni to przez ewentualnymi awariami. (koszt zależny od marki auta - średnio 100-300zł)Wszystko to pod warunkiem iż układ jest szczelny i sprawny - inaczej w gre wchodzi naprawa zależnie od uszkodzenia. Co do sprawdzenia to jak koledzy podpowiadają - włączyć silnik i układ,nawiew na max,temperatura najniższa na LO i obieg wewnętrzny ogrzewania - jeśli nie ma znaczącej różnicy trzeba odwiedzić serwis :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzik Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Wyłącz automat, ustaw klimę na maksymalne chłodzenie, poczekaj chwilę i zobacz czy leci mocno chłodne powietrze. Być może masz walnięty sterownik klimy, a nie małą ilość czynnika.dobrze kombinujesz- na automacie nie dziala dobrzena recznym dziala ok tzn jak odkrece to leci zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy.wroc Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Czyli masz uszkodzony sterownik klimatyzacji automatycznej. Różne rzeczy się tam mogą dziać, począwszy od najprostszego uszkodzenia czujnika temperatury wewnętrznej... Edytowane 12 Maja 2011 przez cichy.wroc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colahondax11 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Czy klima zawsze tak "wali" ?Do którego samochodu bym nie wsiadł, to śmierdzi klimatyzacją, i jeszcze odzież tym przesiąka i śmierdzi pół dnia. Co prawda nie śmierdzi tak bardzo, ale ma specyficzny zapach, raczej nieprzyjemny, coś jakby z gabinetu dentystycznego. Cytuj Pasji nie zmienię, bo jak to zrobić, gdy słyszę w sercu sportowy motocykl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzik Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 wg mnie moja klima nie walinie ma zapachumoze dlatego ze uzywam delikatnego odswiezacza (naturalnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-2211 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Ponieważ ludzie nie za bardzo dbają o klimatyzacje - napełnienie to połowa sukcesu! Podstawa to okresowa i systematyczna wymiana filtra kabinowego. Przez brudny filtr z czasem przedostają się różnego rodzaju drobiny brudu i drobnoustroje które osadzają się na parowniku. Później wilgoć zrobi swoje i zaczyna "śmierdzieć" :dry: Ważny jest także aby był drożny odpływ wody która się skrapla na parowniku i jest odprowadzana na zewnątrz.Zapachy to tylko kosmetyka - niestety nie zniwelują odczucia "stęchlizny" w aucie.Jeśli nie wali to znaczy że układ jest jeszcze czysty bądź po prostu zadbany. Takie porównanie: klimatyzacja jest jak lodówka,jeśli się jej okresowo nie myje i wietrzy to prędzej czy później zacznie "rozwijać się tam życie" ponieważ warunki i działanie są zbliżone do wnętrza samochodu :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 uzytkownikom klimatyzacji, ktorzy raczej dbaja o swoje samochody prywatne moge polecic "przedmuchiwanie" ukladu przed zatrzymaniem sie lub po wylaczeniu klimy. Otoz wylaczamy klimatyzacje - najczesciej jakis przycisk A/C - wlaczamy nadmuch w kabinie - skuteczniejsze maksymalne obroty. Dobrze jest to praktykowac po dluzszej jezdzie na klimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi