kamil111 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Witam piszę na tym forum bo wcześniej korzystałem z jawacz.pl ale teraz są jakieś problemy dlatego opiszę mój problem tutaj . Postanowiłem wymienić w mojej Cześce napęd (zębatki i łańcuch) i wymiana przebiegała w miare sprawnie aż do momentu zakładania tylnego koła Została mi taka oto tulejka zdj. i nigdzie nie mogę jej dopasować a nie pamiętam jak była założona wcześniej Próbowałem już na różne sposoby, na feldze od strony zębatki od strony chamulca, na wierzchu pod tym krążkiem z filcem i zawsze kiedy tą tulejke założe jest taki odstęp jak na zdj. Wkońcu wywaliłem tą tulejke całkowicie i założyłem bez. Zrobiłem już tak ok. 50-60 km bez najmniejszego problemu jedyna różnica to taka że ośka (ten gwint) wychodzi z lewej strony (od chamulca) trochę bardziej jakiś 1cm poza tym wszystko ok. Czy ktoś wie czy może tak być czy zaraz się coś rozleci http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20721a8d171c88ac.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f44d6ddaa4d36444.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0eca17235f7951c6.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b818bf5a58c8f884.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Musze przyznac ze masz ciekawy sposob rozumowania - zostaly srubki, zostawilem i jezdzi :D Powinny byc 3 tulejki: wahacz-zebatka, zebatka-lozysko w kole, i z drugiej strony miedzy wahaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil111 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Tak tylko że dalej nie wiem gdzie mam ją włożyć ? wahacz zębatka to pomiędzy mi nie wejdzie tam jest ta długa tuleja z gwintem co się przykręca zębatke no to na to mi nie wejdzie (o ile to o to chodzi). Zębatka łożysko w kole robiłem tak i zębatka nie dochodzi wtedy do felgi jest duża przerwa. Z drugiej strony jest ta duża tulejka co dociska bęben no to wiadomo że tam tego nie włoże, a jak dam pod bęben to wtedy on nie dojdzie tak jak i zębatka jak dam tą tulejke. No już naprawdę nie wiem jak to tam siedziało !? A że złożyłem i jeździ to co mam się do tego modlić :smile: Nie no na poważnie jak ktoś wie jak to ma być to niech mi o ile może jakoś graficznie pokaże Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez kamil111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 A że złożyłem i jeździ to co mam się do tego modlić :smile: A potem bedziesz musial wymieniac lozyska, bo sie chcialo zaoszzedzic... Ja sie w tym temacie juz nie bede wypowiadac, wszystkie opcje podalem - jak sie jest ogarnietym to wystarczy spojrzec jak co idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil111 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Nie mam zamiaru na niczym oszczędzać po prostu nie wiem gdzie to idzie, wiem że brzmi to co najmniej śmiesznie ale próbowałem już ze wszystkich stron z tą tulejką i jest tak jak napisałem :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mabi Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Widać nie ze wszystkich. Przecież się nie zmaterializowała w twoich rękach...Moja rada, to rozkręć wszystko. Poczytaj post kolegi kilka razy(ze zrozumieniem) i zacznij wszystko na nowo przymierzać, a okaże się to w końcu proste, jak konstrukcja bata.Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil111 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) Zgadza się moja wina a jakże,rozebrałem zębatke tylną i okazało się że po prostu ta długa tuleja co przechodzi przez zębatke i co się przykręca do wachacza miała ten mały pierścień nie z tej strony, czyli między felgą a zębatką a nie między zębatką a wachaczem. Moje "duże" niedopatrzenie, dobrze że to zrobiłem bo już zaczynało trzeć (widać było opiłki). Dzięki za pomoc ja jak zawsze się wygłupiłem no i również Wesołych! Pozdrawiam :icon_mrgreen: Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez kamil111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi