Skocz do zawartości

RG 125 - słaba iskra, nie cewka WN

Dany93
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystkim :wink:

Sprawa wygląda tak: z rozrusznika nie odpali, co bym nie zrobił. Kiedyś zmniejszałem przerwę na świecy na śmiesznie małą i odpalał ładnie ale z czasem przestało to pomagać. Mogę aku od samochodu podpiąć, rozrusznik będzie kręcił jak głupi ale nie zapali. Na pych od razu łapie, puszczam sprzęgło i na 1m odległości odpali.

Sprawdzałem rezystancję cewki indukcyjnej (według manuala ma być od 180 do 280) i jest 240. Na tych samych kablach zmierzyłem napięcie i kręcąc rozrusznikiem wyszło 0.1V...

Do cewki WN idą oczywiście 2 kable. Gdy podłączę + od miernika po tego odizolowanego od ramy a minus do tego drugiego to jest 0V, gdy na odwrót pokazuje zaledwie 2V... Jak źle jest?

ten motocykl ma zwykły zapłon CDI jak w ts125 ?? jak wyciągniesz akumulator to na pych zapala ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Słaba iskra to bym stawiał na kondensator albo cewkę.

Pomiary cewki miernikiem to sobie można włożyć, też miałem problem z iskrą i sprawdzałem cewkę na różne sposoby i niby była ok a w ostateczności okazało się że walnięta.

Najlepiej pożycz od kogoś cewkę i sprawdź bo kondensator i cewka to bardzo problematyczne w diagnostyce ustrojstwa.

Zapłon jest bezimpulsatorowy czy zwykły z impulsatorem? Nie jestem pewien tego schematu http://i61.photobucket.com/albums/h69/biker_dan/wire3.jpg

Odłącz przewód gaszenia od modułu. Sprawdź także połączenia masowe silnika, instalacji.

Zmierz napięcie przemienne cewki zasilającej przy kręceniu silnikiem z wykręconą świecą zapłonową, przy odłączonym module CDI oraz przy podpiętym, znaczne obniżenie napięcia wskazywałoby na uszkodzenie modułu. Wartości przez Ciebie podane nie mają sensu. Minimalne napięcie zasilania to ok. 50V.

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.

Dobra, w końcu się zabrałem za zapłon. I wygląda to tak:

dsc00147jk.jpg

dsc00145op.jpg

dsc00150g.jpg

dsc00143a.jpg

Tu dobrze nie widać ale jest trochę przytarta ta cewka indukcyjna ale nie na całej płaszczyźnie, tak połowa.

Wygląda nie ciekawie... Ładowanie niby było. Jak wymienię ten iskrownik to będzie git?

Sorki, za jakość. Akurat kartofla miałem pod ręką.