lechoo Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Czesc, jak w tytule, niestety na spodniach nie doszukalem sie metki z opisem sposobu prania. Na forum wyczytalem ze tekstylne ciuchy mozna prac w letniej wodzie z mydlem/szamponem ale nie wiem jak zareaguja na to skorzane wstawki. Ktos ma doswiadczenie w praniu tego typu ciuchow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Czesc, jak w tytule, niestety na spodniach nie doszukalem sie metki z opisem sposobu prania. Na forum wyczytalem ze tekstylne ciuchy mozna prac w letniej wodzie z mydlem/szamponem ale nie wiem jak zareaguja na to skorzane wstawki. Ktos ma doswiadczenie w praniu tego typu ciuchow? Pisząc "gore tex" masz na myśli to ,że spodnie posiadają membranę GTX? Jeżeli tak, to najlepiej użyć specjalnych preparatów do prania-na przykład firmy Nikwax, Skóra jest zaimpregnowana-nic się jej nie stanie. Przynajmniej u mnie nic było żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marnypopi$ Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Czesc, jak w tytule, niestety na spodniach nie doszukalem sie metki z opisem sposobu prania. Na forum wyczytalem ze tekstylne ciuchy mozna prac w letniej wodzie z mydlem/szamponem ale nie wiem jak zareaguja na to skorzane wstawki. Ktos ma doswiadczenie w praniu tego typu ciuchow? Dokladnie tak jak ci kolega napisal - kup sobie dwupak nikwax do ubran z membraną GoreTex i wypierz w pralce na tkaninach delikatnych bez wirowania. Uprałem sobie kurtkę motocyklową z GoreTexem i ciuchy narciarskie Colmar - jest po prosu super - żadna woda się nie ima spływa jak po kaczce. Ważne aby do prania nie używać żadnych mydeł , proszków ze zmiękczaczami a przed płynem do płukania to się trzeba bronić rękoma i nogami - załatwisz pory w membranie i przestanie oddychać prawidłowo - po prostu ją zniszczysz. Tak że sklep NikWax dwupak około 50 pln i naprzód Cytuj Rozwiązanie głodu i bezrobocia ....? Niech głodni zjedzą bezrobotnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwent Opublikowano 15 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 (edytowane) Ważne aby do prania nie używać żadnych mydeł , proszków ze zmiękczaczami a przed płynem do płukania to się trzeba bronić rękoma i nogami - załatwisz pory w membranie i przestanie oddychać prawidłowo - po prostu ją zniszczysz. Tak że sklep NikWax dwupak około 50 pln i naprzód To ja zawsze słyszałem, że zwykłym mydłem można membranę gore prać. Oczywiście specjalne środki też jak najbardziej wskazane. I jeszcze jedna uwaga- jeśli dobrze zrozumiałem autora tematu. Pytasz o kurtkę z gore z wstawkami skórzanymi. W takiej kurtce o wiele bardziej bałbym się o membranę niż o wstawki skórzane. Olać wstawki skórzane. Ważniejsza jest oddychalność kurtki (bo głównie za to wywalasz tę kasę). A prawda też jest taka, że po kilku praniach z membrany gore robi się zwykła szmatka. Więc im mniej prań- tym lepiej. Albo na przyszłość: kupować kurtkę z wypinaną membrana, tak by prać samą kurtkę. Ale nie spotkałem się jeszcze z kurtką motocyklową z wypinaną membraną GORE TEX. Są kurtki z wypinanymi innymi membranami (np. Macna Observer w której sam jeżdżę gdy się zrobi chłodniej), ale z wypinaną GORE jeszcze się nie zetknąłem. edit: przepraszam - autor wątka pyta oczywiście o spodnie, ale spodnie czy kurtka- nie ma to akurat znaczenia dla kwestii Edytowane 15 Września 2010 przez adwent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 Ale nie spotkałem się jeszcze z kurtką motocyklową z wypinaną membraną GORE TEX. Są kurtki z wypinanymi innymi membranami (np. Macna Observer w której sam jeżdżę gdy się zrobi chłodniej), ale z wypinaną GORE jeszcze się nie zetknąłem. Rukka ma serię kurtek AIRPOWER z wypinaną membraną GTX. Np http://www.rukkasuperstore.com/Rukka-AiRoa...-990_ARITV.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwent Opublikowano 16 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2010 A rzeczywiście, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 No ladnie ... Wlasnie wypralem swoje ciuchy zakupione na brocante we Francji ( w rekach ) , ale w wodzie z proszkiem - spodnie i kurtke BMW z gore ... Karwa fa ... Przyjdzie mi teraz poczekac na efekty mojej bezmyslnosci ( wracam dopiero w grudniu do Polski ) . Zostaje tylko cicha nadzieja , ze jej - membrany - nie "zalatwilem " ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi