Skocz do zawartości

Wrażenie spadku mocy

Koyot_
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Może to zabrzmieć komicznie, że przy marnych 17 KM z rebelki 250tki odczuwam spadek mocy, ale w istocie tak jest;) Mianowicie:

Wybrałem się niedawno na rajd z uczelni motocyklem. Trasa przyjemna, Kraków -> Krościenko n/D, jednak przez konieczność objazdu w Rabce zboczyłem na Nowy Sącz ;) Ale do rzeczy. Jadąc Zakopianką z moją lubą na plecach dość długi czas żyłowałem mego rumaka w okolicach 110-120, czyli kiedy obroty dla 5 biegu się już kończyły, a motór wył niemiłosiernie. Dojechawszy na miejsce przykryłem go pokrowcem i stał tak 3 dni, kiedy nadszedł dzień wyjazdu. Wracając na Zakopiance było podobnie jak w przeciwną stronę - większość czasu jechałem 100 - 120.

Jednak miałem wrażenie, że motocykl inaczej chodzi, jakby silnik brzmiał na jeszcze bardziej żyłowany przy tych samych prędkościach. Na domiar złego jak były czerwone światła to przy gazowaniu na luzie się dusił przez pierwsze 3 odkręcenia. Również z odpaleniem go na zimno nie jest tak jak kiedyś - co prawda odpala po kręceniu około sekundy, ale kiedyś wystarczyło go przysłowiowo dotknąć a już się odzywał. Czasami też przy pewnych prędkościach obrotowych słyszę jakby piszczenie, czy skrzypienie, nie wiem, czy to idzie z silnika, czy z łożysk przedniego koła, czy z zębatek zdawczych.

Ktoś mógłby rzucić poradą, czy dwoma?

P.S. teraz go już tak nie żyłuję i nawet jadąc w trasie pyrkam sobie kulturalnie w okolicach 80 - 90, bo szkoda byłoby mi go stracić, a na inny jeszcze mnie nie stać ;)

Zakładając, że gaźnikowi nic nie dolega to są niedomykające się zawory wydechowe. Ale sprawdź koła jak mówił Adam M.

U mnie gdy hamulce po zimie się zakleszczały to właśnie silnik dawał radę to uciągnąć ale wyraźnie trudno mu było + większe spalanie.

Wydech jest na pewno nieszczelny, bo w zimie ściągałem rury i uszczelki już praktycznie zjedzone przez rdzę, a ktoś mi powiedział, że owe uszczelki trzeba kupować nowe jak się ściągnie rurę, bo nie nadają się do ponownego montażu. Pewien mechanik doradził, żebym kupił pastę do montażu wydechów i wtedy można prowizorycznie uszczelnić. A oprócz tego u dołu juz jest tak przeżarta i przeszlifowana rura, że jest najzwyczajniejsza w świecie dziura i są przedmuchy

Edytowane przez Koyot_

Wydech jest na pewno nieszczelny, bo w zimie ściągałem rury i uszczelki już praktycznie zjedzone przez rdzę, a ktoś mi powiedział, że owe uszczelki trzeba kupować nowe jak się ściągnie rurę, bo nie nadają się do ponownego montażu. Pewien mechanik doradził, żebym kupił pastę do montażu wydechów i wtedy można prowizorycznie uszczelnić. A oprócz tego u dołu juz jest tak przeżarta i przeszlifowana rura, że jest najzwyczajniejsza w świecie dziura i są przedmuchy

No i masz powód swojego spadku mocy. :)

Ech...Tylko jak opisałem, spadek mocy poczułem po zrobieniu 200 km z czego połowa była na dość wysokich obrotach. Nic nie grzebałem w wydechu. Chyba, że przeżarło jeszcze bardziej uszczelki;]

Edytowane przez Koyot_

Sprawdz te lozyska w kolach o czym napisalem, rzy okazji sprawdz czy hamulce kol troche nie blokuja, jak koniecznie chcesz to sprawdz luzy zaworowe.

Podstawowym powodem braku mocy jest dziurawa rura wydechowa i radze zalatw sobie druga nie tylko nie dziurawa ale i nowe uszczelki do rur w glowicach.

W tak malym silniku kazda rzecz sie liczy a znaczne zubozenie mieszanki przez dziurawy wydech moze spowodowac spadek mocy.

O, przy okazji zobacz czy filtr powietrza jest czysty.