Maraas Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Witam, 2 dni temu na parkingu przed Uniwersytetem Wroc. ktoś przetarł mi bok w aucie, dość mocno. Na parkingu są kamery. Najpierw nie chciałem w ogóle nic z tym robić, ale kolega namówił mnie zeby to zgłosić na policje, więc byłem. Powiedzieli, ze nie moga nic zrobić bo nie mam AC, a co do monitoringu sprawa wygląda tak, że trzeba napisać podanie o wydanie materiału do UWr i oni moga ale nie muszą taśm udostępnić. na odpowiedź mają chyba miesiąc, a film trzymają tydzień... Nie da się tego jakoś inaczej załatwić, od czego w końcu są te kamery?? Może ktoś miał podobną sytuacje? Albo w ogóle nie warto się tym dalej zajmować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Nie potrzebne jest jest AC ,wystarczy OC sprawcy .Idź pogadaj z ochroną która ma ten monitoring ,zgraj film coby go nie skasowali a potem według procedur .Zgłoszenie zdarzenia + film z monitoringu .sprawdź czy cos jest na tym filmie i czy da sie odczytać numery rej pojazdu :wink: chu*om sie po prostu nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSR Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Policji się nie chce, przede wszystkim zrób zgłoszenie zniszczenia mienia, albo ucieczki z miejsca zdarzenia, a nie pytaj, czy można z tym coś zrobić, no i wartość szkody musi być powyżej 300 (na pewno jest) i będą mieli obowiązek się tym zająć. Ze nikt palcem nie kiwnie w twojej sprawie i po upływie czasu dadzą umorzenie to już inna sprawa, ale jeśli dostarczysz im w czasie trwania sprawy materiał z kamery to może coś się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongor Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 W poniedziałek miałem dokładnie taką samą sytuację. Byłem w trzech hurtowniach. Po powrocie do domu, zauważyłem wgniotkę i przetarcie na prawych drzwiach. Ponieważ było już późno, to we wtorek odwiedziłem wszystkie hurtownie, z prośbą o umożliwienie dostępu do monitoringu. Tylko w jednej, musiałem poprosić prezesa telefonicznie, ponieważ nie było go na miejscu. Wczoraj dostałem 2 odpowiedzi, gdzie nie stwierdzono takiego zdarzenia. Dziś rano dzwonię do tego prezesa, a on mi mówi, że sprawca , a raczej sprawczyni jest i żebym przyjechał zobaczyć filmik. Na filmiku zgranym na płytkę dokładnie widać zdarzenie. Ba, widać tę kobietę jak wychodzi ze sklepu. Widać też, że wyglądneła przez okno, po zahaczeniu mnie. Gaz do przodu, wsteczny i ogień. Płytka na policji plus protokół. Policja już ją odwiedziła, ta się wyparła wszystkiego. Twierdzi że to mąż, który jest za granica to zrobił. Tzn. obtarcie na zderzaku, jak wyjeżdżał z garażu. W związku z tym, pani dostała zaproszenie na komendę jutro, w celu oglądnięcia filmiku. Nie poddaj się, idź do ochrony, mają obowiązek, udostępnić ci ten moment. Została zniszczona Twoja własność. Jeżeli było to na parkingu uniwerku, to postrasz ich że będziesz skarżył uniwerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maraas Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Problem w tym, że pan z ochrony nie ma prawa udostępnić tych nagrań... Próbowałem zagadać coś, ale nie da rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongor Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Jeżeli tobie nie chce, to policji musi. Zgłoś na policję, że została zniszczona twoja własność, a ochrona ukrywa sprawcę. Powiedź też to samo ochronie. Mają zabezpieczyć ten materiał, dopóki policja o niego nie wystąpi. Teraz policja ma prawo interweniować na prywatnych parkingach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 pisz o pilne zabezpieczenie ze względu na możliwość zniszczenia materiału dowodowego, pismo do policji/ prokuratury z kopią do firmy ochroniarskiej. w razie skasowania filmu będzie podstawa do pociągnięcia za odpowiedzialność cieci z parkingu, gdyby nie zachowali nagrania BTW po co te nagrania w końcu są, jeśli nie dla zabezpieczenia dowodów w m.in. sprawach tego typu? jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maraas Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Uniwerek twierdzi, że mają kamery tylko i wyłącznie na swój użytek, nawet na policji mi powiedzieli że mogą ale nie muszą im (!!!!!!) udostępnić nagrań, chyba że wniose pozew a na to nie mam teraz czasu, do połowy lipca sesja na karku a potem spadam odpocząć od tego kraju. Poza tym, zanim by się tym zajęli dawno by materiału juz nie było. Dzieki wszystkim za rady i życze żeby wam sie nie przytrafiło, przynajmniej dopóki prawo jest jakie jest, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Chyba sobie żartują. Policja/prokuratura ma prawo zabezpieczyć takie nagranie jako dowód i to jakie ma przeznaczenie ten system monitoringu nie ma tu najmniejszego znaczenia. Rada, aby się spieszyć jest bardzo słuszna. Wielokrotnie w praktyce spotykałem się z sytuacją, że monitoring był "nadpisywany" co 3 dni. A odzyskanie takiego skasowanego nagrania w wielu wypadkach jest niemożliwe lub wyjątkowo kosztowne. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 ... a na to nie mam teraz czasu ... Poza tym, zanim by się tym zajęli dawno by materiału juz nie było ... to po co kolega dupe truje ? :icon_rolleyes: Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 :>http://sites.google.com/site/jaquzie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi