Skocz do zawartości

CZ 180 Enduro Sport

qurim
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Śma!

Zawitał do mnie na sklep jednoręki gość z Norwegii który czasem wpada po części do Jawy i Mińska w drodze wgłąb Rosji czy innej Mołdawii. Tym razem jednak poprosił o naprawę silnika swojej CZ180 na której śmiga w te podróże bo silnik bardzo słąby, klekocze, kiepsko w ogóle chodzi i każdą szparą sra olejem. W sieci niestety nie widzę żadnych info o tym moto, może jedno zdjęcie znalazłem tylko. Z naprawą sobie poradzę ale dobrze by było wiedzieć coś o silniku który się rozbiera. Z wyglądu jak silnik CZ175, trochę inny cylinder, dozownik oleju, elektroniczny zapłon marki Ducati. Kopniak wraz z dźwignią biegów oraz automat sprzęgła też od Jawy/CZ zwykłej. Więcej nie rozebrałem jeszcze. Ale..udało mi się upolować fabrycznie nowy cylinder do tego wynalazku, wraz z oryg. tłokiem. Ostatni egzemplarz w hurtowni. :biggrin: Pan na telefonie się zdziwił że ktoś w ogóle pyta o to, myślał że zostanie z tym cylindrem już na zawsze.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Myślisz, że jak nie ma po polsku czy angielsku to nie ma w sieci?

http://www.motorkari.cz/moto-manualy-motorek/cz/

Tego języka akurat nie rozumiem za grosz. Dzięki za link, :notworthy: znalazłem książkę od podobnego modelu z tym silnikiem.

qurim żeś się chłopie wjeb... jak Zagłoba na pijanice. Cóż ci mogę powiedzieć powodzenia w regeneracji wału...

Się wpakowałem...fakt. Wszystko jest tak zafajdane że nie mogłem tego domyć. Najpierw kroiłem plastry syfu nożem, po tym szczotka druciana co by znaleźć śruby mocujące silnik w ramie. Błądzenie po kablach od zapłonu żeby wyjąć silnik, bo przewody idą przez przelotkę i nie chciałem ciąć kabli, a końcówki przewodów wędrują aż pod zbiornik paliwa, oczywiście okrężną drogą. :banghead: Silnik ma 60 tys km i....w sumie nie ma wiele do naprawy w nim. Wszystko ładne i zdrowe. Tarcze sprzęgła już cienkie trochę i jedno łożysko (wałek główny) do wymiany. A powodem demontażu jest wymiana uszczelniaczy, przy okazji wymienię łożyska, sprzęgło, łańcuszek, tłok cylinder itd. O wał tak bardzo się nie martwię, mój szef pracował ponad 20 lat w branży regeneracji wałów. Dziwi mnie jakość tego silnika. Bardzo mnie zaskoczył, po 6 latach z Jawami i CZ w życiu bym nie pomyślał że czeski wynalazek może sprawiać wrażenie "jakościowego". :biggrin:

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Tego języka akurat nie rozumiem za grosz. Dzięki za link, :notworthy: znalazłem książkę od podobnego modelu z tym silnikiem.

Się wpakowałem...fakt. Wszystko jest tak zafajdane że nie mogłem tego domyć. Najpierw kroiłem plastry syfu nożem, po tym szczotka druciana co by znaleźć śruby mocujące silnik w ramie. Błądzenie po kablach od zapłonu żeby wyjąć silnik, bo przewody idą przez przelotkę i nie chciałem ciąć kabli, a końcówki przewodów wędrują aż pod zbiornik paliwa, oczywiście okrężną drogą. :banghead: Silnik ma 60 tys km i....w sumie nie ma wiele do naprawy w nim. Wszystko ładne i zdrowe. Tarcze sprzęgła już cienkie trochę i jedno łożysko (wałek główny) do wymiany. A powodem demontażu jest wymiana uszczelniaczy, przy okazji wymienię łożyska, sprzęgło, łańcuszek, tłok cylinder itd. O wał tak bardzo się nie martwię, mój szef pracował ponad 20 lat w branży regeneracji wałów. Dziwi mnie jakość tego silnika. Bardzo mnie zaskoczył, po 6 latach z Jawami i CZ w życiu bym nie pomyślał że czeski wynalazek może sprawiać wrażenie "jakościowego". :biggrin:

EDIT: W sumie to miałeś trochę racji z tym wałem. Regeneracji nie wymagał ale nie lada sztuką było wyjęcie go z lewej połówki karteru czyli tam gdzie siedzi na 2 łożyskach. Musiałem wieźć to do znajomka na szlifiernię alby wycisnął na prasie a ten ostro się spocił przy wyjmowaniu.

Spoko. Jutro postaram się cyknąć coś. Sprzęt dość ciekawy bo sprzęgło, gaz i przedni hebel ma na lewej stronie kiery, jako że jeździec nie ma prawej ręki. I gaz kręci się w przeciwną stronę czyli do przodu. Nie wiem czy się odważę wykonać jazdę próbną. :biggrin:

Edytowane przez qurim

EDIT: Trochę to trwało ale mam kilka fotek. Nie wystrasz się "porządku" w magazynie. :biggrin:

http://picasaweb.google.pl/JoseJallapeno/CZ180FOTO#

Tak. Silnik CZ-CAGIVA, zapłon elektroniczny marki DUCATI. Niezłe cudo. Ale chyba remont się udał bo gość pojechał tym do Norwegii zaraz po naprawie. :biggrin: :clap:

Silnik zasadniczo nie różni się od CZ175. Dłuższy skok tłoka czyli inny wał i cylinder. No i ten zapłon. Reszta taka sama jak CZ tylko jakoś "lepsza" się wydawała na oko. Pasowania łożysk i czopów jakieś "porządne" bo nic nie chciało się rozejść no i niewiele części wykazywało zużycie a zwykła CZ po 60 tys km zdążyłaby wywinąć się na lewą stronę kilka razy.

Edytowane przez qurim