Skocz do zawartości

Jest ktoś na forum z kilkunastoletnim doświadczeniem, bez gleby czy szlifa ?

przemek96
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie tez wlasnie zaczal sie 4 sezon, jak na razie jest dosc pozytywnie, wiekszosc europy objechana, a na razie skonczylo sie na jednej parkingowce przy 5 km/h (ostry zakret przy wjezdzie na podworko u znajomego, zwir, hamulec, gleba ;P ). Tylko trzymac kciuki i miec nadzieje ze dobra passa sie utrzyma. Pewnie kiedys wyglebie, mam nadzieje ze niepredko ;)

A więc teraz pytanie do Was - czy jest ktoś z kilku/kilkunastoletnim doświadczeniem w jeździe ,bez żadnej gleby czy szlifa ?? A jeśli tak to po jakim czasie wyglebiliście ?

Ja jestem.

Edytowane przez Occult

na szosie stażu 4 lata, pierwszy ślizg gdy puszka wymusiła pierwszeństwo, drugi ślizg gdy gość przede mną przewrócił się na serpentynie, nie zdarzyl sie pozbierac , a ja wchodząc w zakręt nie widziałem go ,ale wychodząc już nie zdąrzyłem go ominąć. Zdarza się... Jeśli ktoś jeździ kilka lat i nie miał choćby glupiej parkingówki albo żeby przód gdzies przy zjezdzie odjechał na piasku to szczery szacun.

Motocykliści dzielą się na tych co już się wyglebili i na tych co dopiero się wyglebią :bigrazz:

pzdr

Świete słowa...3 gleby na budziku, dwie z mojej winy, a trzecia to wymuszenie.Z każdego wyszłam można powiedzieć bez szwanku, niestety nie można tego powiedzieć o motocyklu uwczesnym... życze wszystkim bezwypadkowej jazdy i wiecej wyobraźni, której mi zabrakło w pewnym momencie....

Miałem wypadek 2 lata temu skuterem bo taxi mi wyjechało z posesji tyłem skuterek sie rozsypał cały (sonic )

Teraz jest moj 3 ci sezon i 2 gi motorem wczesniej mialem rs 125 i bez gleby ani stłuczki 10 tk. cbr (125) miałem bliskie spotkanie z kolegą ale wyszedłem bez szlifa

Pierwsza jazda w sezonie i lekka gleba, tylko wstyd , że na zjeździe z ronda, dopiero się ludziska patrzyli, podniosłem moto i pojechałem dalej. Piszę to dlatego, że mój kolega który jeździ wiele lat twierdzi, że co roku musi być spotkanie z ziemią. A skoro musi, to co roku wjeżdża na trawę i sam doprowadza do lekkiego szlifa. Twierdzi, że przynosi mu to szczęście i poza tymi, przez niego zainicjowanymi, przez wiele lat prawdziwego szlifa nie zaliczył.

Pierwsza jazda w sezonie i lekka gleba, tylko wstyd , że na zjeździe z ronda, dopiero się ludziska patrzyli, podniosłem moto i pojechałem dalej. Piszę to dlatego, że mój kolega który jeździ wiele lat twierdzi, że co roku musi być spotkanie z ziemią. A skoro musi, to co roku wjeżdża na trawę i sam doprowadza do lekkiego szlifa. Twierdzi, że przynosi mu to szczęście i poza tymi, przez niego zainicjowanymi, przez wiele lat prawdziwego szlifa nie zaliczył.

Ja jak na razie bez gleby, choć klika razy było bardzo blisko.

1. Piasek na zakręcie - na szczęście nie przesadziłem z prędkością i aby uratować sytuację wystarczyło "rozluźnienie" zakrętu, choć czułem że "przód" już trochę odjechał.

2. Gościu Peugeotem 406 coupe próbował mnie zepchnąć z drogi gdy go wyprzedzałem - uratował mnie zapas mocy. Od tej pory staram się unikać wyprzedzania kilku puszek na raz.

3. Uślizg tylnego koła - na nowej oponie, w deszczu, podczas włączania się do ruchu, była podpórka przy ok. 20km/h.

• 3 tygodnie później...

Ja jeżdże miesiac i wyglebilem sie na wlasnym podworku :buttrock: na 1 gazu dodalem i przychamowalem przednim potem znow gazu i dupa uciekla na trawie...kierunkowskaz polamalem i lampe przednią pogiąłem troche... naprawialem szkody, ale pożalowalem motura i juz nie swiruje.