Skocz do zawartości

Motocyklem do Anglii

Varg
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli planuje jakąś wycieczkę na przyszły sezon i jednym z kandydatów jest Anglia. Mam pytanie dla osób, które motocyklem podróżowały w te rejony, w jaki sposób najlepiej się tam przedostać? Lepiej prom czy tunel? Jak wychodzi to kosztowo?

Gość Lukasz1221

Witajcie ! Pozwól Varg, zę dołączę się do tematu.

Na sezon 2010 planuje wyjazd do Angli właśnie na Hondzie. Start ze Śląska na Prage w stronę Berlina. Pierwszy nocleg będzie właśnie w Berlinie. Cele na następny dzień to Hamburg i Amsterdam, tam zaplanowałbym kolejny nocleg. Dalej wzdłuż wybrzeża do Calais na prom do Angli. W Angli planuje jeszcze jeden nocleg po drodze do Liverpoolu. Hardcorowo już nie będzie, bo choć pojadę z zwykłą papierową mapą w tankbagu to będę miał ze sobą nawigację, w razie po prostu pobłądzenia. No i tak, będę ciągle doskonalił języki obce (niemiecki i angielski). Nie mam po prostu głowy do języków, co z tego, żę umię wszystko w pisaniu na 4 i 5 jak w mowie idzie owiele, owiele gorzej. Z językiem niemieckim to nawet nawet w mówieniu, gorzej w pisaniu (w tym roku mam dopiero pierwszy rok j. niemiecki). Z angielskim w cięzkich warunkach nie będzie raczej problemu, raczej się dogadam, gorzej z niemieckim, n oale to się podszlifuje. Droga do Angli zbytnio nie będzie jakaś mega odlotowa, to zostawiam na powrót, bo polanuje wyjazd z Angli całym wybrzeżem, po wyjechaniu z promu zachaczenie o Paryż . Z Paryża na Zurich (i tu zależy od czasu, bo jeśli znajdzie się czas to również wypad na Włochy z szczeólnym zachaczeniem o Rzym, a także o Sycylię, o ile się uda z czasem i kasą.), a jesli będzie mało czasu i środków na podróże to powrót do Polski przez Austrie i Słowacje :)

To taki plan z grubsza, totalnie nie jest przemyślany (tzn. co nie co jest :D) .

To jest pierwsza opcja, drugą opcją jest wyjazd do Angli totalnie jak najszybszą i najmniej kosztującą drogą, tak samo powrót do Polski,a z Polski to już wypad w jedno a konkretne miejsce. Marzy mi się Rzym oraz Sycylia. Tzn. w następnym sezonie wole zobaczyć mniej, ale za to na powoli, a nie ciągle w pośpiechu.

Varg napisał:

Powoli planuje jakąś wycieczkę na przyszły sezon i jednym z kandydatów jest Anglia. Mam pytanie dla osób, które motocyklem podróżowały w te rejony, w jaki sposób najlepiej się tam przedostać? Lepiej prom czy tunel? Jak wychodzi to kosztowo?

Polecam tunel, 40 minut i jestes na drugiej stronie. Cenowo za motocykl wychodzi podobnie jak prom, pod warunkiem ze odpowiednio wczesniej zabukujesz bilet.

rafaln napisał:

Polecam tunel, 40 minut i jestes na drugiej stronie. Cenowo za motocykl wychodzi podobnie jak prom, pod warunkiem ze odpowiednio wczesniej zabukujesz bilet.

A gdzie zamawiasz bilety? Podaj linka, kiedys sie przyda :crossy:

zakwas napisał:

Taniej ale dłużej wychodzi prom.

Zwlaszcza, ze mozna sie na nim troche nalojic i c kjem to poznakomitca :icon_mrgreen:

sprawdzil bym to

http://www.google.de/search?hl=de&source=h...&meta=&aq=f&oq=

Lukasz1221 napisał:

Na sezon 2010 planuje wyjazd do Angli ...Start ze Śląska na Prage w stronę Berlina. Pierwszy nocleg będzie właśnie w Berlinie. Cele na następny dzień to Hamburg i Amsterdam, tam zaplanowałbym kolejny nocleg. Dalej wzdłuż wybrzeża do Calais na prom do Angli. W Angli planuje jeszcze jeden nocleg po drodze do Liverpoolu.

...wyjazd z Angli całym wybrzeżem, po wyjechaniu z promu zachaczenie o Paryż . Z Paryża na Zurich (i tu zależy od czasu, bo jeśli znajdzie się czas to również wypad na Włochy z szczeólnym zachaczeniem o Rzym, a także o Sycylię, o ile się uda z czasem i kasą.), a jesli będzie mało czasu i środków na podróże to powrót do Polski przez Austrie i Słowacje :)

ile czasu zaplanowales na ta wyprawe ?

:crossy:

ja płynąłem promem w nocy(Dover-Dunkierka), w zeszłym sezonie na początku czerwca kosztowało mnie to ok. 20funtów(w dzień kosztowałoby to 2x więcej), pamiętam, że wtedy tunel był dla mnie jakoś 4x droższy.

Fakt - im wcześniej się rezerwuje tym taniej.

Korzystałem z usług http://aferry.co.uk/

pzdr, Adam

Edytowane przez fxrider

Lukasz1221 napisał:

Witajcie ! Pozwól Varg, zę dołączę się do tematu.

Na sezon 2010 planuje wyjazd do Angli właśnie na Hondzie. Start ze Śląska na Prage w stronę Berlina. Pierwszy nocleg będzie właśnie w Berlinie. Cele na następny dzień to Hamburg i Amsterdam, tam zaplanowałbym kolejny nocleg. Dalej wzdłuż wybrzeża do Calais na prom do Angli. W Angli planuje jeszcze jeden nocleg po drodze do Liverpoolu.

Straszny śpioch z Ciebie,po co tyle noclegów?Nie szkoda Ci kasy?

rafaln napisał:

Widoki choojowe i rybek nie widać :bigrazz:

Promem zabawniej i drzemka wliczona w koszta.

Proponuję rozwagę jeśli użyjesz telefonu w roamingu na promie :bigrazz:

W Dover polecam zamek i takie tam inne historyczne sprawy z II wojny.

Od urodzenia skazany na sukces, a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,
to w przyszlosci takze na wiezienie. :bigrazz:

Kjujik napisał:

Promem zabawniej i drzemka wliczona w koszta.

Eeeeee tam ..... dwie godzinki i jestes na miejscu.

Fakt ze ciekawiej bo i polazic mozna i wys*ac i panny poznac :icon_mrgreen:

Ja planuje po 6 czerwca smignac i do zajaca wpasc koniecznie :flesje:

ISRA: 27062
SREU: 614

majkelpl napisał:

Eeeeee tam ..... dwie godzinki i jestes na miejscu.

Fakt ze ciekawiej bo i polazic mozna i wys*ac i panny poznac :icon_mrgreen:

Ja planuje po 6 czerwca smignac i do zajaca wpasc koniecznie :flesje:

Zapowiedz się ze dwa tygodnie wczesniej - zeby mnie gdzie nie wywialo :bigrazz:

No i zebym aktualny adres podal bo juz mnie kolorowa okolica zaczyna wkur. to znaczy irytowac. :bigrazz:

W lutym mi zelastwo z nogi maja wyjac wiec do czerwca juz pewnie bede smigac na fjr.

Edytowane przez Kjujik
Od urodzenia skazany na sukces, a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,
to w przyszlosci takze na wiezienie. :bigrazz:

Jesli chodzi o przejazd do anglii polecam prom.

http://aferry.co.uk/ Polecam firme.

Kiedys jak jechalem do Finlandii zabookowalem bilet 2 tygodnie wczesniej, zeby bylo taniej w trasie okazalo sie, ze nie zdaze na zamowiony prom. Zadzwonilem, to znalezli mi prom o takiej poze zebym zdazyl i co najlepsze, taniej. Kase za roznice w cenie nastepnego dnia mialem juz na koncie.

A tak w ogole ......... nie sadze zeby na motocykle trzeba bylo bookowac bilety.

Na promach jest sporo miejsc przeznaczonych do mocowania motocykli a wcale takie tlumy do i z UK nie wala na moto :crossy:

Co innego auta, ktorych ilosc jest scisle ograniczona i policzona.

ISRA: 27062
SREU: 614

http://www.bahn.de/p/view/index.shtml to jest fajne wyjście ale Samochodem i jak robisz trase ponad 3000 km :biggrin:

Motocyklem to w sumie można w 20h do UK dojechać (odpocząć można na Promie)..... z Wawy naprzykład :bigrazz: