Skocz do zawartości

Zestaw-cylinder plus tłok 60 ccm do rometa.

Immortal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zrobiłem "tjiuning" o te 1,5mm jakiś rok temu, ale dużo na tym nie polatałem, bo inne rzeczy stanęły na przeszkodzie. Generalnie jest poprawa pracy silnika, uzyskana niewielkim kosztem - planowanie głowicy i cylindra 2x20zł, a podkładkę sam wykroiłem. chciałem też wymienić tłok, ale kupiłem jakiś dziwny i nie chce wejść :banghead: przyciąłem tłok o te 3mm, ale nie pamiętam czy wymieniłem pierścienie.

Na dzień dzisiejszy chce wymienić tarcze sprzęgłowe, bo się ślizgają i nie mogę poczuć MOCY. w grę wchodzi jeszcze wymiana łańcucha, bo mam wydłużony wahacz i łańcuch sklecony z dwóch i trochę nim rzuca. No i coś ze sworzniem muszę zrobić bo luzy są :icon_evil:

Uprzedzę pytania o wydłużony wahacz - założyłem większą oponę (kostka 3,5") i się nie mieściła - stąd też kolejny problem - ocieranie łańcucha o oponę, który chcę rozwiązać przespawując zębatkę zdawczą ok 1,5cm i oczywiscie przesunięcie tylnej zębatki - prawdopodobnie przed tulejki po przeciwnej stronie i przesunięcie obręczy względem piasty w prawo.

Generalnie robię to na funmoto do wygłupów na parkingach i trochę po terenie. Btw ma ktoś widelec od Rysia :?: Bo mają większy skok, są dłuższe i ponoć lepsiejsze :cool:

no i jest pierwszy klops bo tuning według sałka można wykonać tylko na silniku S38 (tzw. jajko), ja w swoim komarku oryginalnie mam silnik 017 podobny do tego z motorynki, ze zmianą biegów w manetce.

Z tego co się zdążyłem zorientować to mapy kanałów cylindra S38 i 017 znacząco się różnią i ta podkładka 1,5 mm może wpłynąć na wzrost mocy w górnym zakresie obrotów ew. znacząco pogorszyć charakterystykę tego silniczka.

Więc pozostaje mi rzeźbienie w kanałach płuczących, zfazowanie ich o 45*, poszerzenie dolotu, i niewielkie podniesienie wydechu.

Sam nie wiem co tu zrobić, chyba zacznę od wypełnienia wału, a rzeźbienie w cylindrze zostawię na koniec.

ZenonBoski Twój problem powinna rozwiązać zmiana tarcz sprzęgłowych oraz dodatkowy dystans pomiędzy sprężyną i koszem sprzęgłowym ew. wymiana sprężyny na jakąś twardszą

hehehe

4 kuce na 40 kg wagi!!!! oj trzymaj się chłopie dobrze bo na gume będzie lecieć jak diabli!!!!

Się śmiej. Na ostatnim Stunt GP of Poland który niedawno odbył się w Bydzi w zawodach brał udział gość na Komarze. I szedł na pionie jak chciał, kręcił bączki i takie tam różne. :biggrin:

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Jak myslicie, ile da sie max przejechac odleglosci bezawaryjnie na motorynce? Mowa o standardowej 50cm. I co moze pasc pierwsze. (Wiadomo, tam moze wszystko pasc w najmniej spodziewanym momencie). Zalozmy sytuacje: Odpalam wyruszam i jade non stop. :)

Skończą się pierścienie jak nie dasz mu odpocząć. :biggrin: Albo jeszcze prędzej świeca się zabrudzi i trza będzie stanąć na chwilę.

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Wiesz, skoro to zabytek to trzeba eksploatować zgodnie z zabytkowymi zasadami, na zabytkowym Mixolu. A wtedy masz czyszczenie świecy gwarantowanie co 50km. :biggrin:

Kiedyś za małolata lataliśmy z kolegą Chartem we dwójkę po okolicach Bydgoszczy, było upalne lato, drogi często przez las, wioski, piach i takie tam. Co kilka km robiliśmy przerwę aby ostudzić silnik, często wykręcając świecę aby szybciej ostygł.

Jak myslicie, ile da sie max przejechac odleglosci bezawaryjnie na motorynce? Mowa o standardowej 50cm. I co moze pasc pierwsze. (Wiadomo, tam moze wszystko pasc w najmniej spodziewanym momencie). Zalozmy sytuacje: Odpalam wyruszam i jade non stop. :)

Pewnego lipcowego popołudnia wybrałem się z kumplami na przejażdżkę po okolicy, oni simsonkami, chartami itp. ja komarem z silnikiem drynki. po 40 km jazdy z manetą do oporu bez odpoczynku dla maszyny i rajdera :biggrin: skończyła się tulejka główki korbowodu. :icon_evil:

Moim zdaniem to jest jeden z większych pomyłek dezametowskich silniczków ... oczywiście razem z archaicznym zapłonem i tą pieprzoną choinką w skrzynce biegów :biggrin: :banghead:

co do mixolu to ... :banghead: już kilka razy spotkałem się z przypadkiem zalepienia nagarem w 3/4 wielkości okna wydechowego.

już prędzej można na tym coś usmażyć niż jeździć.

pozdro.

Mój pierwszy jednoslad czyli komar ,czerwony :D to chyba najmniej awaryjny sprzęt jaki miałem , tani szybki (wtedy był i ja nieco mniejszy ) mało palił . Przez cztery lata robiłem tylko czyszczenie gażnika , zapłon (regulacje) dętki opony ,linki . Zawsze dojechał bynajmniej a dostał w dupe nie raz (trzynastolatek potrafi) sprzedałem go i jeżdzi do dziś w sumie jakies 12 lat bez kapitalki silnika . Ale ma "okrągły silnik " nie kwadraciak jak w motorynce w której więcej grzebałem jak jeździłem .

Chyba tego komara odkupie z sentymentu. :D

i tą pieprzoną choinką w skrzynce biegów :biggrin: :banghead:

Wlasnie zastanawialem sie po co to jest :) hehe. Ja swoj "automat" zaspawalem i chodzi o wiele precyzyjniej, biegi wskakuja, wyskakuja, luz wreszcie mozna lapac kiedy sie chce.

To mnie nie pocieszyles z ta tuleja... Ostatnio wpadlem na pomysl zeby pojechac 300km w jedna strone na motorynce i wrocic. Wiem ze cos sie zepsuje, tylko co. Co brac w zapas...

sorry nie tulejka a panewka :wink:

tą sprawę można rozwiązać robiąc dobrą mieszankę na dobrym oleju

na zapas brałbym wszystko to co może się w silniku ułamać i ukręcić, to co się zaciera (tłok cylinder, itp) można zwykle uratować drobnoziarnistym papierem ściernym, :biggrin: rzemiosło ale na dojazd do domu zwykle wytrzymuje

myślę że 300 km można by spokojnie na takim motorowerze przejechać, z podstawowym zapleczem narzędzi i części eksploatacyjnych

Czyli należy zabrać kosz sprzęgła, koło zębate przekładni stałej, wałek zdawczy i ze 2 automaty do biegów.

Znajomy jest listonoszem w małej mieścinie i do pracy używa Rometów. Nawet nie wyobrażacie sobie jaki "damage" koleś potrafi stworzyć w silniku. :biggrin: Korbowody w 3 częściach to standard. Duże koło zębate pod sprzęgłem kilka razy miał wycięte na łyso i raz złamane na pół. Wałki zdawcze hurtowo ukręcane, dziury w bloku silnika z którymi nadal jeździł aż coś konkretnego się posypało itd. :biggrin:

Buty na przebranie , wada i prowiant .. A tak na serio to kiedyś czytałem jak koleś pojechał komarem na kaukaz ...

To byl art. "Komarami do Iraku" - i to byla grupa studentow. Art. fajny, ale zalatuje troche propaganda ;) Wydaje mi sie ze dostali specjalnie zrobione te komary. No i to byly nowki sztuki.

Ps. Michal - papierem na dojazd 300km? :D