Skocz do zawartości

aprilia rx 125 rotax 123 dziura w tloku

patrys16x
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

moto nagle stracil kompresje, sciaglem cylinder (na szczescie nie ma zadnej ryski na nicasylu) a na srodku tloka jest dzira o srednicy 0.5cm :icon_evil:

mam 2 pytania:

1. Co moglo byc przyczyna aby z nastepnym tlokiem tak sie nie stalo?

2. Mam zamiar kupic tlok Wossner tylko nie wiem jaki wymiar? taki sam jak na starym tloku pisze?

Musisz dać cyl do jakiegoś mechanika z prawdziwego zdarzenia który się zajmuje motocyklami, żeby pomierzył Ci cyl, sprawdził czy nicasil sie nadaje i dobrał do tego tłoka... Sam to raczej nic nie ździałasz, a jedynie sobie możesz narobić kosztów (Wossner 350zł)

mieszanka nie byla zbyt uboga na litr paliwa lalem 25ml oleju shell advance 2t.

cylinder ogladalem i jest gladki nie ma zadnej ryski, wiec dlaczego moze sie nie nadawac? :icon_question:

1. Tu nie chodzi o dawkę oleju, tylko o dawkę PALIWA podawanego przez gaźnik. Wpadało za mało paliwa, no i wypaliło dziurę.

2. I tak musisz to oddac. Mogą być mikrorysy, których nie zauważysz, poza tym mechanior zmierzy, i powie ci jaki musisz kupić tłok, do tego trza mieć dobre przyrządy, a nie suwmiarkę z castoramy :icon_rolleyes:

Tak w ogóle to w RX jest nicasil ? o0 wątpie...

Edytowane przez lionix

Nooo jak by mieszanka była zbyt uboga, to nawet byłby mocniejszy (jedź, wyłącz kranik, i pi*da, zobaczysz że pod koneic przez krótką chwilę lepiej się zbiera) ale to nie słuzy silnikowi (wlasnie moze byc dziura w tłoku)

no i to jest najwiekszy ból przy remontach- piniondze :( mam to samo, tyle że ja już remont robiłem (generalkę+rozrząd), a i tak trza jeszcze wymienić klocki hamulcowe (zmieniałem na początku września, po prostu KOCHAM bagna)

Edytowane przez lionix

mieszanka nie byla zbyt uboga na litr paliwa lalem 25ml oleju shell advance 2t.

cylinder ogladalem i jest gladki nie ma zadnej ryski, wiec dlaczego moze sie nie nadawac? :icon_question:

Moze gdzies jest nieszczelnosc i ciagnie powietrze, stad uboga mieszanka, swieca za goraca.. Jaka swiece masz? Powinna byc BR10EG

juz znalazlem przyczyne... zepsuta taka plastykowa zebatka ktora napedza pompe wody, teraz szukam takiej zebatki, mysle ze uzywana kupie za 20zl.

Czy musze rozpolawiac silnik zeby wyczyscic ze skrzyni korbowej te drobniutkie opilki z tloka? jak tak to czy bd potrzebowal klucza dynamometrycznego czy da rade bez niego?

juz znalazlem przyczyne... zepsuta taka plastykowa zebatka ktora napedza pompe wody, teraz szukam takiej zebatki, mysle ze uzywana kupie za 20zl.

Mi w futurze 125 na rotaxie 123 tez wypaliło dziurę w tłoku przyczyna była uszkodzona świeca, która nie miała mostka i iskra waliła w tłok aż dziura sie zrobiła.

Raczej musisz rozpołowić silnik bo jak zmieliło ten kawałek to opiłki zatrą Ci łozyska korbe itd czyli twój remont będzie na nic.Ja tak miałem jak mi sie posypał koszyczek na korbie, tylko że ja jechałem troche w efekcie czego rozwaliło tłok i zatarło łozyska na wale które miały nie cały tydzien :/