Budyń Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Witam. Problem pojawił się po przekroczeniu 25tys km.W moto coś zaczęło stukać.Stukot wydaje się dochodzić z tylnego cylindra i wskazywałby na zbyt duży luz zaworowy.Jednak luz jest ok.Sprawdziłem:wtryski,wałki rozrządu,wszelkie podciśnienia,zlałem olej aby sprawdzić czy nie ma tam jakiś opiłków metalu,zdjąłem lewy dekiel.Wszystko jest OK :banghead: .Dodam że silnik nie był nigdy rozbierany i motocykl nie był nigdy uszkodzony. Może ktoś miał podobny problem lub ma jakiś pomysł co to możne być? A może to normalne? Nie mam gdzie to sprawdzić bo tych motocykli jest dość mało i nie mam porównania. Dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budyń Opublikowano 9 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Nie wiem jak jest w SP1, ale w Firestormach zdarzały się problemy z napinaczami rozrządu. Może łańcuszek słychać? Czy ten hałas zmienia się przy wkręcaniu i schodzeniu z obrotów? Niestety SP1 ma rozrząd na kołach i napinacza nie ma.Większość znajomych mówiła ze to napinacz :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Odpowiedź strzelona bo nie patrzyłem w dane i serwisówke wałek wyróważajacy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Na pewno to z tylnego cylindra? W vtr firestorm lubiał klekotać kosz sprzęgłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 tylko SP2 kolego ma kola Z Tego co mi wiadomo i SP1 i SP2 jest na kołach. Te modele różnią się przede wszystkim odchudzoną ramą i sprzęgłem anty antyhoppingowym wizualnie zmienili też tylny wahacz. Cytuj Speed Triple 2009r, Iż49 1956r, Jawa 350 Panelka + kosz Velorex 1969r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budyń Opublikowano 9 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Dokładnie SP 1 i SP 2 są na kołach.Wyciągałem wałki rozrządu mierzyłem i nic -fabryka.Sprawdzałem czy się zawory nie wypięły i nic.Kosz sprzęgłowy bez luzów.Zresztą klekocze niezależnie czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie. :icon_question: :icon_question: :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Sprawdź dokładnie koło zębate napędzające rozrząd tego cylindra. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 9 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 a czy pompa oleju nie jest napedzana łancuchem? W VFR jest i ona potrafi (tzn napęd owej pompy) wydawać dziwne dzwięki ... Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budyń Opublikowano 9 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2009 Na co dokładnie powinienem zwróci uwagę sprawdzając koło napędzające rozrząd :icon_question: Faktycznie pompa napędzana jest łańcuszkiem.Tego akurat jeszcze nie sprawdzałem.Mógłbyś napisać po jakim przebiegu zaczęło się coś dziać i w jaki sposób to naprawić :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 W kole zębatym jest sprężynowy kasator luzów międzyzębnych i możliwe że sprężyny są popękane. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budyń Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Kasatory luzów są na kołach rozrządu w głowicy nie na kole napędzającym wałki. Sprawdzałem sprężyny są całe.Jeden z mechaników polecił mi STOPERY w uszy :clap: i powiedział że mam się nie martwic jak coś walnie to walnie,ale wydatek rzędu paru tysi na nowy silnik mnie nie satysfakcjonuje. Dzisiaj śmigam nad morze.Jakieś 300km w jedną stronę.Mam nadzieję że dojadę... :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 :icon_question: co do łańcuszka pompy- to różnie - niektórzy zmieniali go po 50kkm a inni po 80kkm. Naprawa polega na wymianie na nowy- koszt ok 100zł + robocizna. A mocno Ci tłucze w tym silniku ? Może zagadaj do Yubego, on ma SP-2 - ciekawe czy u niego wydobywają sie też podobne dźwięki :icon_question: Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budyń Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Wczoraj wieczorem wróciłem.Jakieś 600km i nic się nie stało :biggrin: Jednak wydaje mi się,że zaczął troszkę głośniej stukać.Dzisiaj zamierzam sprawdzić ten łańcuszek napędzający pompę. Dzięki. :lalag: Odpisze po sprawdzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Jak juz sprawdzasz wszytsko przy silniku, to zobacz połączenie kolektora z tylnym cylindrem. U mnie mam nieszczelnośc na jednym z nich i objawia sie dośc głośnym cykaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Kasatory luzów są na kołach rozrządu w głowicy nie na kole napędzającym wałki. Sprawdzałem sprężyny są całe.Jeden z mechaników polecił mi STOPERY w uszy :clap: i powiedział że mam się nie martwic jak coś walnie to walnie,ale wydatek rzędu paru tysi na nowy silnik mnie nie satysfakcjonuje. Dzisiaj śmigam nad morze.Jakieś 300km w jedną stronę.Mam nadzieję że dojadę... :crossy: A sprawdzałeś czy tylko przypuszczasz ? poniżej wałków masz jeszcze kasator. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi