wojtek-rr Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 (edytowane) Podoba mi się pomysł posła Łuczaka z PSL, jednak to utopia... Ale Łuczak z PSL ma u mnie plusa,jak będę pamiętał podczas wyborów,to się odwdzięczę :bigrazz: a poseł Zdanowskiej można zacytować powiedzenie doktora Sztrosmayera"gdyby głupota mogła latać,to baba/Zdanowska/ po sejmie fruwałaby jak gołębica"/wolne tłumaczenie z Czeskiego/ :bigrazz: Edytowane 26 Sierpnia 2009 przez wojtek-rr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acidus Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Proponuję zasypać "genialną" Pani (p)oślicę mailami z oceną "genialnego" pomysłu. [email protected] I dodać standardowe zakończenie: Z totalnym brakiem poważania i szacunku ( na oba trzeba sobie zasłużyć ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enZo Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 w ogóle to co jest teraz to dla mnie jakaś paranoja, za przekroczenie powyżej 50 km/h jest mandat karny 400 - 500 PLN i 10 punktów, za spowodowanie kolizji 200 - 300 zł i 6 punktów :banghead: No sorry, to że jechałem o 50 za dużo to tylko domniemanie że jak bym miał wypadek to ble bele ble to że wjechałem w kogoś to już nie domniemanie tylko fakt, są poszkodowani, rozbite pojazdy, zszarpane nerwy, strach, pewnie kleks w gaciach u niektórych itd. czyli czynnośc się dokonała i widać jej skutki a mimo to za "domniemanie " co by było gdyby kara jest większa :icon_eek: Jak dla mnie to posrane to prawo jest, wygląda na to że lepiej być sprawcą niż domniemanym sprawcą i nic nikomu nie zrobić. Więc za przekraczanie prędkości pójdziemy teraz do więzienia, a za potrącenie bez skutku śmiertelnego dostaniemy maks. zawiasy na dwa lata :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 w ogóle to co jest teraz to dla mnie jakaś paranoja, za przekroczenie powyżej 50 km/h jest mandat karny 400 - 500 PLN i 10 punktów, za spowodowanie kolizji 200 - 300 zł i 6 punktów :banghead: No sorry, to że jechałem o 50 za dużo to tylko domniemanie że jak bym miał wypadek to ble bele ble to że wjechałem w kogoś to już nie domniemanie tylko fakt, są poszkodowani, rozbite pojazdy, zszarpane nerwy, strach, pewnie kleks w gaciach u niektórych itd. czyli czynnośc się dokonała i widać jej skutki a mimo to za "domniemanie " co by było gdyby kara jest większa :icon_eek: Jak dla mnie to posrane to prawo jest, wygląda na to że lepiej być sprawcą niż domniemanym sprawcą i nic nikomu nie zrobić. Więc za przekraczanie prędkości pójdziemy teraz do więzienia, a za potrącenie bez skutku śmiertelnego dostaniemy maks. zawiasy na dwa lata :biggrin: Nie, no spokojnie to jest tylko głupi pomysł Pani poseł, dzięki któremu chciała zaistnieć (i udało się) a teraz wyląduje tam gdzie inne podobne pomysły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paulina Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Gdyby co....to obyśmy trafili do jednego więzienia :))) A tak na serio to ten pomysł nie przejdzie wg mnie...chociaż juz kilka chorych ustw przeszło tylko po to by ktos wziął za to kase...:/ :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-rr Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Gdyby co....to obyśmy trafili do jednego więzienia :))) A tak na serio to ten pomysł nie przejdzie wg mnie...chociaż juz kilka chorych ustw przeszło tylko po to by ktos wziął za to kase...:/ :evil: Wezmę WD 40 :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 (edytowane) Takie medialne pomysły (dla prasy) można u nas wymyślać co kilka sekund bez konsekwencji, dopiero jeśli powstanie projekt można się zacząć martwić. Edytowane 26 Sierpnia 2009 przez soulreaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Notturno SV Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 jedyna sytuacja kiedy taki przepis mialby sens to tylko wtedy kiedy by dotyczyla wszystkich kierowcow... Cytuj Romet Z 125 ----> Suzuki SV 650 S K1 -----> Honda VTR 1000 F 97 :Dhttps://www.facebook.com/WozniakLukaszFotonotek Fotografia Motoryzacyjna i nie tylko :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 jedyna sytuacja kiedy taki przepis mialby sens to tylko wtedy kiedy by dotyczyla wszystkich kierowcow... a zwłaszcza posłów, posłanek którzy to wymyślili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LYsY Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 A co mi tam... :evil: http://www.sejm.gov.pl/poslowie/posel6/444.htm http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/poselb6?OpenAgent&444 "Szanowna pani poseł, Przeglądając dzisiejszą prasę natknąłem się na coś, co mnie trochę wzburzyło. Mianowicie miałem przyjemność przeczytać pani słowa, iż „problem z motocyklistami dotyczy nie tylko ich samych, ale i innych kierowców, i pasażerów, którzy mogą stać się ich ofiarami. Kara bezwzględnego więzienia jest tu odpowiednia.” Jestem [kim jestem] oraz motocyklistą. W związku z tym, kategorycznie protestuję przeciwko czarno-białemu widzeniu świata i problemów motocyklistów. Takie widzenie jest typowe dla ludzi, którzy charakteryzują się, delikatnie rzecz ujmując, nieskomplikowaną logiką myślenia. Być może prasa opacznie przedstawia pani intencje lub przeinacza słowa. Jednakże w tej chwili wygląda na to, że młody kierowca, prowadzący stary, zdezelowany samochód, za spowodowanie wypadku ma być skazywany na karę w zawieszeniu, zaś doświadczony motocyklista, który popełni błąd - a to przecież niezwykle ludzkie - ma bezwzględnie iść do więzienia. W tym miejscu z przyjemnością przytoczę pani artykuły pewnego aktu prawnego, który, jak sądzę, pani zna. Otóż: Art. 32 pkt 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej: Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Art. 32 pkt 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej: Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Z tego, co zrozumiałem z pani słów wynika, że zamierza pani mnie, kierowcę, dyskryminować z powodu wybranego środka transportu. Za to samo przewinienie spowodowane samochodem i motocyklem, mam otrzymać różną karę. Zamierza pani mnie, kierowcę motocykla, traktować nierówno wobec kierowców samochodów tylko z tej przyczyny, że prowadzę motocykl. Czy dobrze zrozumiałem pani intencje? Na koniec - zapraszam do zapoznania się ze statystyką. (źródło: raport Policji „Wypadki drogowe w Polsce w 2008 roku”, http://www.policja.pl/portal/pol/8/43149/W...e_w_2008_r.html ) W 2007 roku w Polsce zarejestrowanych było 14 588 739 samochodów oraz 825 305 motocykli (patrz strona 5 raportu). Można zatem przyjąć, że samochodów było 15 razy więcej. Ta tendencja zapewne nie uległa znaczącym zmianom w 2008 r. W 2008 roku motocykliści spowodowali 1 195 wypadków (patrz strona 33 raportu). Kierowcy samochodów - 29 475 wypadków. Aby móc porównywać te liczby, przemnóżmy sobie ilość wypadków spowodowanych przez motocyklistów przez 15 - i wyjdzie nam liczba ok. 17 900. Czyli, statystycznie rzecz biorąc, motocykliści powodują 60% ilości wypadków powodowanych przez kierowców samochodów osobowych. Interesujące, prawda? Dla porównania, rowerzyści w 2008 roku spowodowali 2 205 wypadków. Ich również należałoby zatem bezwzględnie zamykać w więzieniu, czyż nie? Spójrzmy teraz na liczby najsmutniejsze: ilość zabitych w kolizjach. Kierowcy samochodów w 2008 r. spowodowali śmierć 2 762 osób. Kierowcy motocykli - 184 osób. Przemnażając znów ilość zabitych w wypadkach spowodowanych przez motocyklistów przez 15, otrzymamy liczbę ok. 2 700 osób. To oznacza, że w wypadkach spowodowanych przez motocyklistów ginie - statystycznie - mniej więcej taka sama ilość ludzi. Dodam, że osobą, która najczęściej traci życie w takim zdarzeniu drogowym, jest niestety sam kierujący motocyklem... Czy w związku z powyższym - nawet nie rozważając konstytucyjności pani pomysłu - wciąż uważa pani, że „kara bezwzględnego więzienia jest tu odpowiednia”? Z poważaniem, LYsY" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paulina Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 A tam na miejscu to co chcesz nim smarowac :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-rr Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 A tam na miejscu to co chcesz nim smarowac :D Zamek? kraty? plecki? :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaq_ Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Brawo LYsY :clap: Ciekawe czy dostaniesz jakąś odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulreaver Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Brawo LYsY :clap: Ciekawe czy dostaniesz jakąś odpowiedź... Pewnie od autorespondera :bigrazz: , ale respect za inicjatywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pro. Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 A co z nieletnimi? Tzn. jeśli ktoś posiada kat. A1. To też podlega pod jakieś przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi