Kati Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) A jaka przelotowa :biggrin: Dostosujemy się do Twoich możliwości... w razie czego poczekamy.... nie panikuj :icon_mrgreen: Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez Kati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcz333 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) Świetny opis :bigrazz: shuy może nawet by była możliwość zrobienia w kamieniołomach ogniska Edytowane 24 Sierpnia 2009 przez dcz333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shuy Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Świetny opis :bigrazz: shuy może nawet by była możliwość zrobienia w kamieniołomach ogniska Nie ma mowy, chyba, że do września komary wyzdychają, jeśli nie, to nie ma wałka, żeby gdzieś usiąść - tylko spacer. Cytuj Szukam go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motobandyta Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Nie parkujcie na rynku w Kazimierzu bo ja na początku maja zapłaciłem za ten parking 200 zł + 5 punktów. Burmistrz Kazimierza postanowił tępić motocyklistów i nakazał tamtejszym policjantom bezwzględnie karać motocyklistów parkujących na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasiek_1984 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Nie parkujcie na rynku w Kazimierzu bo ja na początku maja zapłaciłem za ten parking 200 zł + 5 punktów. Burmistrz Kazimierza postanowił tępić motocyklistów i nakazał tamtejszym policjantom bezwzględnie karać motocyklistów parkujących na rynku. dobrze wiedziec, jak cos to bedziemy jezdzic w kolko po miescie, a zwlaszcza pod urzedem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shuy Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Parking jest przy spichlerzach, przy wjeździe do Kazimierza, zawsze zapchany ale 2 koła się mieszczą. Burmistrz dobrze robi. Cała miejscowość ma z 800 metrów długości, więc podejść można nawet o kulach. Odgłos silnika nie pasuje do wapiennych murów. Poza tym na terenie miasta jest zakaz ruchu pojazdów, z wyjątkiem 1 ulicy. Cytuj Szukam go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Nie parkujcie na rynku w Kazimierzu bo ja na początku maja zapłaciłem za ten parking 200 zł + 5 punktów. Burmistrz Kazimierza postanowił tępić motocyklistów i nakazał tamtejszym policjantom bezwzględnie karać motocyklistów parkujących na rynku. Z tego, co pamiętam, zakaz był tam od dawien dawna, mniej lub bardziej respektowany. Grunt, żeby był parking alternatywny w rozsądnej odległości, wtedy można zakazywać parkowania. To samo tyczy się zakazów ruchu/wjazdu, skrętu itp. Masz sprawdzone informacje o burmistrzu czy zmyślasz na poczekaniu? Jeśli to pierwsze, to można by pana burmistrza poddać reedukacji w ramach programu Przyjazne państwo. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcz333 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 2 opcja parkingu Obok kamieniołomów, jest parking. Trzeba przejechać obok kościoła kocimi łbami. Znajduje się on na przeciwko restauracji. Dojście do Kazimierza tą samą drogą lub wałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shuy Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Z tego, co pamiętam, zakaz był tam od dawien dawna, mniej lub bardziej respektowany. Grunt, żeby był parking alternatywny w rozsądnej odległości, wtedy można zakazywać parkowania. To samo tyczy się zakazów ruchu/wjazdu, skrętu itp. Masz sprawdzone informacje o burmistrzu czy zmyślasz na poczekaniu? Jeśli to pierwsze, to można by pana burmistrza poddać reedukacji w ramach programu Przyjazne państwo. W Kazimierzu wszystko jest w rozsądnej odległości. Całe miasto to właściwie rynek. Wjeżdża tam tylko zaopatrzenie (szczerze mówiąc dość często bo sklepików i restauracji jest mnóstwo). Wszędzie po ulicach chodzą ludzie, więc samochody chcąc nie chcąc zakaz musiały respektować. Od kiedy jednak wzrosła liczba 2oo zakaz zaczął być łamany i na reedukację zasługuja motocykliści. Honda nie pasuje do średniowiecza. Cytuj Szukam go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kati Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 W Kazimierzu wszystko jest w rozsądnej odległości. Całe miasto to właściwie rynek. Wjeżdża tam tylko zaopatrzenie (szczerze mówiąc dość często bo sklepików i restauracji jest mnóstwo). Wszędzie po ulicach chodzą ludzie, więc samochody chcąc nie chcąc zakaz musiały respektować. Od kiedy jednak wzrosła liczba 2oo zakaz zaczął być łamany i na reedukację zasługuja motocykliści. Honda nie pasuje do średniowiecza. :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysiekZet31 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) To jest tak, raz przeganiaja a raz 2oo sa niezla atrakcja dla turystow (ogladanie, zdjatka itp) My jak tam jezdzimy, wjezdzamy na rynek i dalej w gore w strone kosciola i w lewo, tam jest uliczka i miejscado parkowania.... do tej pory nikt sie nie przyczepil Moze MAPKA pomoze :) Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez KrzysiekZet31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 W Kazimierzu wszystko jest w rozsądnej odległości. Całe miasto to właściwie rynek. Wjeżdża tam tylko zaopatrzenie (szczerze mówiąc dość często bo sklepików i restauracji jest mnóstwo). (...) Honda nie pasuje do średniowiecza. A Żuki, Lubliny i inne dostawczaki pasują? :biggrin: To jest tak, raz przeganiaja a raz 2oo sa niezla atrakcja dla turystow (ogladanie, zdjatka itp) Bo ludzie generalnie lubią motocykle, pod warunkiem że nie są w ruchu. :smile: ;) Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shuy Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Już wiem, że mogę z Wami pojechać. Nie wiem jeszcze czy małżonka się wybierze. Zrobiła właśnie B więc pewnie będzie chciała prowadzić auto, przynajmniej do Puław, dalej wziąlbym ją na plecak. Zawsze dobrze mieć niezależny bagażnik w odwodzie. Cytuj Szukam go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEAD Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Jeszcze jedną ciekawostką są główki na Wiśle, budowane z wapienia z pobliskich kamieniołomów. Bardzo łatwo można znaleźć tam odłamki ze skamieniałymi muszlami. Dla geologa to nic ciekawego, ale na laikach robi wrażenie. Fajnie pokazać skamielinę rodzinie przy obiedzie. Często w weekend jestem w Puławach, a szukanie muszelek to może być niezła zabawa. Gdzie dokładnie szukać tych kamieniołomów ?? i co to za główki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shuy Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Często w weekend jestem w Puławach, a szukanie muszelek to może być niezła zabawa. Gdzie dokładnie szukać tych kamieniołomów ?? i co to za główki?? Kamieniołomy zaczynają się za Parchatką i ciągną się do Kazimierza a nawet dalej. Jadąc z Puław na południe patrz w lewo. Co jakiś czas pomiędzy chmielnikami prześwitują białe skały, to właśnie zarastające kamieniołomy, w większości nieczynne. Główki/ostrogi/tamy na wiśle. Zanjdziesz je wszędzie nad Wisłą. W Warszawie robione są z betonu a w Rejonie Dróg Wodnych Puławy z kruszywa pobieranego właśnie z kamieniołomów. Główki mają za zadanie ukształtowanie nurtu rzeki w "S", więc występują po kilka(naście) na jednym brzegu, potem przerwa - główki są na drugim brzegu - i znowu kilkanaście. Prawie wszędzie w tej okolicy brzegi Wisły są jakoś umocnione, i jeżeli znajdziesz kawałek usypiska nie przykrytego mułem to powinienieś coś znaleźć. Ja znalazłem najwięcej na główkach w górę od starego mostu, na wysokości ogródków działkowych po stronie Puławskiej. Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez shuy Cytuj Szukam go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi