Kwiatek Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Witajcie! Pisze w imieniu kolegi, którego trapi następujący problem Witam. Czy ktoś wie czym różnią się te 2 modele? Z pozoru wydaje się, że są identyczne, różnica to jedynie malowanie.... lecz okazuje się, że dysponują inną mocą. Mianowicie model 99 osiąga moc 81 kw (110 km), a rocznik 00 - 78 kw (106 km). I teraz moje pytanie, czy ktoś wie gdzie jest ukryte te 4 km? Niby to nie dużo, lecz gdy przejedziemy się zarówno jednym jak i drugim motocyklem różnica jest wyraźnie odczuwalna. Model 99 jest bardziej dynamiczny i lepiej ciągnie od niskich obrotów. Z góry dzięki za odp. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepesz Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Pamiętaj że lepsza dynamika tego drugiego może wynikać nie tyle z tych 4 KM osiąganych pewnie przy 10 - 11 krpm a z lepszego przebiegu krzywej momentu obrotowego i mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Ja wiem, rozumiem ;) po prostu chcemy znaleźć przyczynę. Dodam, ze sprzęty są pełna seria. Łącznie z wydechami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepesz Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 możesz poszukać w serwisówce Haynesa czy są tam opisane zmiany między poszczególnymi rocznikami. Ja stawiam (całkowicie w ciemno i na tzw. pałe) że pewnie są drobne zmiany w mapach zapłonu/wtrysku .. może gdzieś gardziel jest szersza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7FIODOR Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 że pewnie są drobne zmiany w mapach zapłonu/wtrysku .. może gdzieś gardziel jest szersza.. oba modele są gaznikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitersky Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 ja też obstawie w ciemno. może jakaś norma emisji spalin po raz kolejny znalazła swoją ofiarę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Wiemy, ze gaźniki są takie same - rozbieralismy i patrzylismy. Nie ma żadnych kryz w gaźnikach ani nic. Podejrzewamy, że katalizator jest jakiś "wydajniejszy". Ciekawe, czy jak podmienimy końcówki wydechów to będzie jakaś zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 No i żadnej koncepcji nie ma? Kompresja na wszystkich garach 12.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 to ja może zapytam... hamowaliście te motocykle na tej samej hamowni w takich samych warunkach, masz na to wykresy? Poza tym każdy egzemplarz jest inny i przy tak wyśrubowanych jednostkach napędowych różnice kilku koni to nic nadzwyczajnego poza tym wpływ na osiągi może mieć chociażby regulacja gaźników czy też stan płytek zaworowych. Jeśli natomiast nie hamowaliście motocykli tylko strzepie sobie język (a raczej tłucze palce) przez wasze spazmy nad katalogiem motocyklowym to pozabijam :icon_evil: Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 nie mierzylismy na hamowani ale sprzet ma widocznie slabsze odejscie od tych 99 roku. kompresja jest, swiece nowe, gazniki czyszczone, wiec czemu idzie slabiej? niewiele slabiej, ale slabiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 nie mierzylismy na hamowani ale sprzet ma widocznie slabsze odejscie od tych 99 roku. kompresja jest, swiece nowe, gazniki czyszczone, wiec czemu idzie slabiej? niewiele slabiej, ale slabiej Może być dziesiątki powodów, choćby to jak obydwa motocykle były docierane. A skąd kolega ma te informacje o różnicach w mocy? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ile waży twój kolega a ile ty... Mam kumpla z f4i z powercommanderem, jakimiś bajeerami i niby zmierzonymi 117KM (wykresu nie widziałem) kolega waży ponad 20kg wiecej jak ja. Ja mam sportowe dysze, filtr K&N i kompletny wydech arrowa to wszystko w miare zestrojone i na starcie ze świateł maskruje go za każdym razem o lata świetlne. Do czego pije... każdy kilogram robi róznice! Nawet kilka litrów paliwa więcej wpływa na osiągi. Może tu jest wasz problem? Sprawdźcie też zębatki czy aby na pewno macie takie same zarówno z przodu jak i z tyłu. Jest też jakaś mozliwość że ad 2000 ma bardziej restrykcyjnego kata ale to powinno dać się odczytać z wygrawerowanych na wydechu napisach. Na moje to nie ma żadnej różnicy mocy ale jak będę w domu to przewertuje jeszcze archiwum literatury może znajdę co prócz malowania mogło jeszcze ulec zmianie. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Akurat wagi kierowcow sa zbliżone (CBR nie jezdza ja - wole KTM :D ), poza tym kierowcy sie zamienili za sterami - tez ta z roku 00 gorsze odejscie miała. Kolega czerpie informacje o innej mocy z dowodów rejestracyjnych. Ale ta rzekomo słabsza CBR jest z Włoch, a te rzekomo mocniejsze są z UK. Nie wpadlismy na pomysł policzenia zębów... ale wtopa. Bimbak, jakbyś miał czas i ochotę to przejżyj tą literaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 (edytowane) Motocykl 02/1999 105KM - 12500obr/min 67 Nm - 9900 obr/min Gaźnik Keihin gardziel 36,5mm Sprężanie 12:1 Przełożenie - nie podają (ja jednak mam 16:44) Motocykl 06/2000 106KM - 12500 obr/min 65 Nm - 10500 obr/min Gaźnik Keihin gardziel 35mm Sprężanie 12:1 Przełożenie - 16:44 Hamerykanski Sportrider http://www.sportrider.com/bikes/146_street...imes/index.html i wykres rocznika 2000 http://www.sportrider.com/dyno/146_sportbi...s/photo_61.html Pamiętaj, że amerykanie mierzą moc i moment na kole. Edytowane 26 Sierpnia 2009 przez Bimbak Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 (edytowane) Dzieki wielke ;) ! Policzylismy zeby i kumpel ma 43 z tylu zamiast 44. Edytowane 26 Sierpnia 2009 przez Kwiatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi