simson 56cm Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Witam, jakie powinno byc pasowanie sworznia stopy korbowodu w przeciwwadze? Średnica sworznia 18mm Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Witam, jakie powinno byc pasowanie sworznia stopy korbowodu w przeciwwadze? Średnica sworznia 18mm Z góry dzięki za odpowiedzi zakład który regeneruje wały dopasuje ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simson 56cm Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Gdyby sprawa wyglądała tak prosto ze po prostu kupuje nową korbe, to w komplecie mam sworzen stopy i pasowanie wtedy mnie nie interesuje bo ktos to zrobił za mnie. Ale sprawa nie wygląda tak prosto dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hz10 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 w tym wypadku nie ma sztywnego pasowania poprostu pasuje sie kpl czyli korba łożysko i sworzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simson 56cm Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ale na moje rozumowanie musi byc jakas wartosc minimalna tak zeby wał sie nie przestawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 W simsonach pasowanie sworznia stopy korbowu należy do pasowań spoczynkowych sprężystych gdzie średnica wałka jest większa od śrenicy otworu co uniemożliwia obrócenie się sworznia po sprasowaniu. Nie ma jednoznacznie określonego takiego pasowania a więc przyjmujemy pasowania ogólne dla danej średnicy które w tym przypadku wynosi do 0,015 zgodnie PN. Ponadto wał korbowy jest ustalany podczas pracy na 2 łożyskach tocznych co uniemożliwia jego przestawienie się podaczs pracy nawet jeżeli został spasowany zbyt lużno. Także nie masz się czego obawiać. Każdy profesjonalny nzakład regenerujący taki wał zrobi to dobrze. Sam wykonuje takie regeneracje i nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby wał się przestawił Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi