Skocz do zawartości

Czy wolno jezdzic w kasku mo ormo zomo itd.?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukałem na forum ale nie mogłem znaleźc nic konkretnego. Czy wolno jeździc motocyklem w kasku mo, ormo itp. np. http://allegro.pl/item690684492_helm_milic...ginal_nowy.html lub http://allegro.pl/item691871824_helm_mo_zo...lona_wz_83.html . Czekam na odp. i pozdrawiam.

Witam, szukałem na forum ale nie mogłem znaleźc nic konkretnego. Czy wolno jeździc motocyklem w kasku mo, ormo itp. np. http://allegro.pl/item690684492_helm_milic...ginal_nowy.html lub http://allegro.pl/item691871824_helm_mo_zo...lona_wz_83.html . Czekam na odp. i pozdrawiam.

jak sie jest w tych formacjach to wolno.jezdzij bez obaw

"Ustawa – prawo o ruchu drogowym art. 40. 1. Kierujący motocyklem lub motorowerem oraz osoba przewożona takimi pojazdami są obowiązani używać w czasie jazdy hełmów ochronnych odpowiadających właściwym warunkom technicznym."

właściwe warunki techniczne potwierdza homologacja, czyli jeśli znajdziesz* taki, który będzie ją miał - możesz śmiało jeździć

jsz

* - raczej nie znajdziesz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Kiedyś szkukałem tego paragrafu bo chciałem przemalować trampka na biało zielony, walnąć mu jajko DDR, napisać na boku POLICE i postawić zielonego koguta na dachu. 9 lat temu było to dozwolone bo DDR nie istnieje, koguty pomarańczowe, niebieskie i czerwone coś znaczą pozostałe mają tylko nie utrudniać ruchu a POLICE to nazwa miejscowości. W końcu jednak trampek zrobił się strażacko czerwony.

Jeżeli przepisy sie nie zmieniły to jak pisano wyżej ważna jest tylko homologacja. Przygotuj się jednak na częste kontrole i tłumaczenia. Jest jednak jeszcze coś takiego jak wprowadzanie w błąd. Wałkowano, kiedy restaurator postawił przed lokalem Syrenkę w milicyjnych barwach i kelnera w mundurze MO z lizakiem - dowalili mu za utrudnianie ruchu.

"odpowiadających właściwym warunkom technicznym."

I to wszystko co mowi ustawa .....

Reszta jest luzna interpretacja i dopowiedzeniem co to znaczy :icon_mrgreen:

Gdyby jeszcze byl dopisek : " oraz posiadaja potwierdzona homologacje i atest" to wtedy tak, nie wolno smigac w takim kasku ;)

ISRA: 27062
SREU: 614

Jeździć możesz ale raczej na paradach lub jakichś zlotach...

Lepiej nie użytkuj tego do jazdy codziennej :bigrazz:

"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych którzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,mając przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"

Helm z metelu definitywnie nie jest helmem motocyklowym. Jego uzywanie dozwolon ejest jedynie przez prawo / przepisy sil zbrojnych. ( nie pytac o §§ bo nie podam ).

Co do drogiego ZOMO to rowniez nie jest motocyklowy a o jego uzytku mozna by dyskutowac.

:crossy:

Jeździć możesz ale raczej na paradach lub jakichś zlotach...

Lepiej nie użytkuj tego do jazdy codziennej :bigrazz:

Na ostatniej paradzie zlotowej, Policja dowaliła się do gościa który jechał w kasku i mundurze Milicji Obywatelskiej. Więc nawet na zlotach potrafią się doczepić.

Kask musi mieć homologację - w praktyce szanse na nią maja jedynie kaski zasłaniające uszy. W związku z tym właściciele większości orzeszków mają na głowach kaski niehomologowane i narażają się na mandat. Symbol homologacji winien być wewnątrz kasku na wszywce tak, aby podczas kontroli łatwo udowodnić, że jest OK.

Na moje oko ani jedno, ani drugie nawet w ogólnym założeniu nie przypomina kasku motocyklowego, więc odpowiedź sama ciśnie się na usta: ryzykujesz kłopoty.