Dziki_YZF Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Witam! Piszę tutaj bo może ktoś z was miał podobną sytuację i wie jak ugryźć temat bo mi już pomysłów brak, mianowicie kupiłem na allegro komputer do samochodu za 1799,- dnia 13.01.2009 . Wszystko fajnie pięknie i 14.01.2009 przyszła paczka w której był totalnie inny komputer, dzwonie więc do właściciela firmy od której kupiłem komputer i mówię o pomyłce. Ten mówi żebym odesłał im to co dostałem a oni przyślą mi właściwy komputer. Odesłałem im ten nieprawidłowy komputer i od tamtej pory czekam i doczekać się nie mogę. Facet odbiera telefon ale za każdym razem mówi że pieniądze już powinny być na moim koncie a pieniędzy jak nie było tak nie ma. Z komputerem dostałem jakiś regulamin w którym możliwe było odstąpienie od umowy i zrobiłem to w kwietniu gdy moja cierpliwość się skończyła ale to też nic nie dało. Poszedłem z tym na Policję a policja ma się do sprawy tak że jakby mi nic nie przysłał to wtedy mogą działać bo oszustwo ale jak mi przysłał nieważne że nie to co miało być to już nie oszustwo i jak chcę mogę podać gościa do sądu. Komputer kupiłem na firmę i mam ksero faktury jaką mi wystawili. Jeśli ktoś chciałby mi pomóc to mogę wysłać mailem skany wszystkich papierów jakie mam bo już nie bardzo wiem co mam robić, może wystarczy dobrze zredagowane wezwanie do zapłaty? Szukałem w sieci i znalazłem ale to są wezwania w przypadku gdybym ja temu gościowi nie zapłacił... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobi1er Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 "Wzywam do dobrowolnego uregulowania należnosci z tytułu związku z niewywiązania się z umowy ...... z dn. ......... dot. ........... i niezwrócenia do nia dzisiejszego tj. dn. " itd. BTW, tu mają zastosowanie przypisy ustawy konsumenckiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liartez Opublikowano 20 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 Jeżeli zrobiłes to przez Allegro to zgłoś to w serwisie Allegro (allegro.pl --> usługi --> program ochrony kupujących) jako nieuczciwego kontrahenta. Oni potrafią się skutecznie dobrać nieuczciwemu sprzedawcy do dupy. Ja miałem jedna sytuację gdzie sprzedawca wystawił na aukcji towar którego nie miał na stanie i 2 tygodnie mnie zwodzili że "szef pojechał po zaopatrzenie", "dostawa będzie pojutrze" itd. Jak sie w końcu wkurzyłem i zgłosiłem to do serwisu alegro to towar był u mnie w 48h kurierem na ich koszt i jeszcze osobiście szef zadzwonił się pokajać że very very sorry i ze nie trzeba było tak ostro bo teraz problemy mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 "Wzywam do dobrowolnego uregulowania należnosci z tytułu związku z niewywiązania się z umowy ...... z dn. ......... dot. ........... i niezwrócenia do nia dzisiejszego tj. dn. " itd. BTW, tu mają zastosowanie przypisy ustawy konsumenckiej. Nie mają, bo kolega podaje, że kupił na firmę na fakturę. Wyślij im ostateczne wezwanie przedprocesowe. Jakaś szczególna treść nie ma aż takiego znaczenia. Wyznacz im 7 dni na zapłatę. Jeśli nie zapłacą - pozew do sądu w postępowaniu uproszczonym. Pozew składasz na formularzu. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) A może faktycznie zacząć od programu ochorny kupującego na allegro? Dziki masz papiery od przesyłek w obie strony, dowody wpłaty itp ? Edytowane 23 Lipca 2009 przez filipr Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-rr Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Jakoś pasywnie działasz,najpierw zgłoś do allegro,potem wyślij typowi wezwanie ostateczne do zapłaty i zaroż negatywem,jak to nie da rezultatów to idż do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misman Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 kupiłem na firmę i mam ksero faktury jaką mi wystawili. Tak na przyszłość - nigdy nie oddawaj faktury, skoro już ją otrzymałeś. Wszelkie zwoty, nadpłaty, niedopłaty - reguluj korektami do dokumentu zasadniczego. A oryginał dokumentu księgowego jest nieco lepszym dowodem czegokolwiek, niż ksero oryginału :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mor Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 (edytowane) (...) BTW, tu mają zastosowanie przypisy ustawy konsumenckiej. Taaaa, a świstak... Przecież koleś pisze wyraźnie, że kupił na firmę, czyli działał jako przedsiębiorca-profesjonalista. To gdzie ten konsument? EDIT: a sorry, nie doczytałem, że już ktoś o tym wspomniał. Edytowane 25 Lipca 2009 przez Mor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peny Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Witam! Piszę tutaj bo może ktoś z was miał podobną sytuację i wie jak ugryźć temat bo mi już pomysłów brak, mianowicie kupiłem na allegro komputer do samochodu za 1799,- dnia 13.01.2009 . Wszystko fajnie pięknie i 14.01.2009 przyszła paczka w której był totalnie inny komputer, dzwonie więc do właściciela firmy od której kupiłem komputer i mówię o pomyłce. Ten mówi żebym odesłał im to co dostałem a oni przyślą mi właściwy komputer. Odesłałem im ten nieprawidłowy komputer i od tamtej pory czekam i doczekać się nie mogę. Facet odbiera telefon ale za każdym razem mówi że pieniądze już powinny być na moim koncie a pieniędzy jak nie było tak nie ma. Z komputerem dostałem jakiś regulamin w którym możliwe było odstąpienie od umowy i zrobiłem to w kwietniu gdy moja cierpliwość się skończyła ale to też nic nie dało. Poszedłem z tym na Policję a policja ma się do sprawy tak że jakby mi nic nie przysłał to wtedy mogą działać bo oszustwo ale jak mi przysłał nieważne że nie to co miało być to już nie oszustwo i jak chcę mogę podać gościa do sądu. Komputer kupiłem na firmę i mam ksero faktury jaką mi wystawili. Jeśli ktoś chciałby mi pomóc to mogę wysłać mailem skany wszystkich papierów jakie mam bo już nie bardzo wiem co mam robić, może wystarczy dobrze zredagowane wezwanie do zapłaty? Szukałem w sieci i znalazłem ale to są wezwania w przypadku gdybym ja temu gościowi nie zapłacił... pozdro napewno wszystko pisemnie, nie baw się w telefony. Jeśli to przez allegro to masz dużo lepiej, oni maja swoich prawników i go dojadą. Zachowuj wszystkie potwierdzenia, kopiuj pisma, żądaj potwierdzenia odbioru (maile) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobi1er Opublikowano 29 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Taaaa, a świstak... Przecież koleś pisze wyraźnie, że kupił na firmę, czyli działał jako przedsiębiorca-profesjonalista. To gdzie ten konsument? EDIT: a sorry, nie doczytałem, że już ktoś o tym wspomniał. Mea culpa, nie zwróciłem uwagi na przedostatnie zdanie w poście Dzikiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi