Skocz do zawartości

Dzyndzolenie w silniku - Simson

Kleszcz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na wysokich obrotach, szczegolnie przy przyspieszniu w silniku mojego simsona cos niemiłosiernie dzyndzoli, jest to dźwięk taki jakby ktos z durza prędkościa walił łyżeczka o jakąs szklanke albo raczej kawał cienkiej blachy. Takie same obiawy były też przed remontem ale liczyłem że po remoncie silnika, gdzy wymienie miedzy innymi wszystkie łozyska dziwne i prawie zagluszajace prace silnika dzwieki ustaną tymczasem kolps Jest to strasznie denerwujące i boje sie zeby cos nagle nie strzelilo. Dodając gazu na 2 ma sie wrazenie jakby w środku wszystkie czesci latały sobie luzno i obijały sie o siebie... :buttrock: Mieliscie moze podobne problemy? Wiecie jak sobie tym poradzić....?

PS Już niedługo foty mojego dzyndzolącego sprzenta ;)

rider ma racje to może byc osłona. U mnie w simsonie kiedyś dzwoniły pierścienie więc jak nie wymieniałeś tłoka z nimi to moze one. Czasem takie dziwne odgłosy wydaja z siebie łożyska które sa zabespieczone z boku blaszkami. - takie kryte. Możliwości jest wiele.

Moga to byc pierscienie jesli zle zostal zrobiony szlif. Powiem jedno jesli masz takie niepokojace odglosy z silnika radze Ci rozebrac chocby na poczatek glowice i cylinder i zobaczyc jak to wyglada. Bo jesli cos ci sie stanie w silniku to narazisz sie na wieksze koszty. A dzwonienie w silniku ktory jest dobrze zlozony nie powinno miec miejsca.

To jest niemiecka 60cm3 nie mial robionego szlifa. Dzisiaj wykluczylem takze oslone rury, dalem mu ostro w gar  i jestm na 100 % pewien ze to odchodzi z silnika.

Nie ma niemieckich 60ątek

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

Ja kiedys mialem tez taki problem w simsonie U mnie taki odglos wydawaly podkladki ktore sa pomiedzy glowka korbowodu a tlokiem ale to bylo w 50 nie wiem czy takie podkladki sa stosowane w 60 Najlepiej sobie to sprawdz ale nie polecam wyjmowania tych podkldek bo moj znajomy kiedys tak zrobil i pekla jdna igielka z lozyska ktore jest w glowce korbowodu i wypadla rysujac cylinder