Skocz do zawartości

Turystyczny Kompletny strój do 4000

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jestem nowy na forum i pierwszy raz tu piszę wypadało by się przywitać, a więc:

Witam wszystkich,

Jestem właśnie w trakcie robienia kursu na Kat. A. W czwartek ostatnie zajęcia teoretyczne i zaczyna się zabawa z jazdami. Przyznam się, że nigdy nie jeździłem na motocyklach, ale nie żebym nie chciał. Pech, zrządzenie losu, zabrakło trochę sczęscia i mój brat cioteczny zginął w wypadku na motocyklu jak miaøem 14 lat. Oczywiscie wprowadzono rodzinne Embargo na mototcykle i już nikt nie mógł nawet o motocyklach mówić. Na szczęscie od jakiegoś czasu nie mieszkam z rodzina i postanowilem im sprawić prezent i przyjechac juz na motocyklu i zapytać tylko czy im sie podoba. Jako pierwsze moto wybrałem coś mało oryginalnego i bedzie to Yamaha Fazer. Ale to nie post z pytaniem o moto tylko o strój.

Chciaøbym przeznaczyć na ten szczytny cel maksymalnie 4000, oczywićcie machnięcie cenowe w miare delikatne może być ale nie do przesady. No i teraz kilka pytań dość standardowych na jakie firmy najlepej zwrócić uwagé. Kask już wybrałem HJC HQ1, choć myśleałem o kompletnie innym kasku na początku - SHOEI Multitec to chyba jednak tu przesądziła cena i zdecydowałem się na integrala a nie szczękowca no i do tego fakt że do SHOEI trzeba wszystko dokupić bo na wyposażeniu kasku jest kask :P. Wybrany HJC będzie mnie kosztował około 1500. Ale co z resztą ( zostaje 2500 zł) kurtka tekstylna, do tego spodnie buty i rękawiczki.ewentualenie jeżeli nie są na wyposażeniu stroju to ochraniacze.Proszę o podpowiedź w co najlepiej zainwestować. Będzie to pierwszy raz na moto i mój pierwszy strój a później jak już zdobędę upragnioną kat A to będzie też pierwszy własny motocykl.

Z góry dziękuje za każdą pomoc.

Ponieważ jestem nowy na forum i pierwszy raz tu piszę wypadało by się przywitać,

jesteś tu nowy i wypadałoby przed rozpoczęciem pisania zapoznać się z panującymi tu zwyczajami. a te mówią zasadniczo, że przed zadaniem pytania należy skorzystać z wyszukiwarki - jest spora szansa, że wśród paru milionów (ostatnio jak pamiętam 2,5..?) postów jest już "trochę" odpowiedzi na większość typowych pytań

w temacie: proponuję poczytać co ww. urządzenie pokaże po wyszukaniu słów: kurtka, spodnie, kombi, itd, z ograniczeniem do tego działu

jako osobie początkującej sugerowałbym również rozważenie jeszcze raz planowanego zakupu motocykla: wpisz "pierwsz" i przeszukaj pod tym kątem dział sport/ turystyk

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Szanowny jsz

Zgadza się na forum jest "trochę" postów i wiele z nich zawiera pytania które i ja zadaję, Starałem się przejrzeć większość z nich zanim napisałem ten post i zanim się w ogóle zarejetrowałem na forum. Niestety jest tego tyle że im dłużej to czytam tym bardziej głupieje.

Może troche za szeroko podałem kryteria, więc zacznę jeszcze raz.

Kask tak jak pisałem HJC HQ1 - 1450

Buty - SIDI Vertigo - ok. 850 zł

Rękawiczki - do 300 zł

teraz pytanie czy opłaca się dokładać do kompletu tekstylnego DAINESE czy lepiej pozostać przy komplecie Arlen Ness - dominator.

Czy ktoś użwał tych kompletów, i co o nich myślicie.

jeżeli chodzi o pierwsze motot to rozważam między GS500 a Yamaha Fazer, ewentualnie CBF

Edytowane przez Avatar

to komplety arlen ness chodza po 1400 zlotych?? bo tyle ci zostaje po tych wydatkach co napisales :) pozatym fazer na pierwsze moto?? hmmm 100 kunia troche duzo... gs 500 bedzie lepszy na poczatek lepiej zmienic po sezonie lub dwoch niz nie moc juz zmienic :)

Romet Z 125 ----> Suzuki SV 650 S K1 -----> Honda VTR 1000 F 97 :D

https://www.facebook.com/WozniakLukaszFotonotek

Fotografia Motoryzacyjna i nie tylko :)

Witam,

Długo szukałem, strarałem się przeczytać wiele konstrutywnych postów. pojeździłem po sklepach i taki komplet sobie wymyśliłem.

Kurtka - Modeka Melville Pro

Spodnie - Modeka Melville

Kask - Shoei Multitek

Buty - Spidi Vertigo

Pierwsze Moto już decyzja zapdła GS500

Łączny koszt razem z rękawiczkami (170 zł ) to około 4200. Teraz pytanie, czy za tą kwotę, bądź w jej bliskich granicach znacie inny dobry komplet. Może ktoś posiada coś z kompletu który wymieniłem i mógłby się podzielić opnią. Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

... i taki komplet sobie wymyśliłem.

Kurtka - Modeka Melville Pro

Spodnie - Modeka Melville

Łączny koszt razem z rękawiczkami (170 zł ) to około 4200.

Ciuchy - ok. trójwarstwowe, z wentylacją, membraną i podpinką. :lalag:

Co do rękawic - dobrze żeby miały też memebranę.

Mam te Melville i polecam (choc nie wiem czy sie oplaca doplacac tyle do kurtki Pro - ja mam nie-Pro i jest super, roznica jedynie w rodzaju membrany i skorzanych wstawkach).

Jezdze w rekawiczkach Vanucci z membrana i tez ekstra - testowane w ulewach i na plus. :)

Kaski Shei to wg mnie przereklamowane i drogie zabawki. Taniej mozna kupic bezpieczniejsze HJC (z integrali, A na szczekowych sie nie znam).

Buty - w tej cenie mozesz juz kupic Daytona z membrana. Super buciki i do takiego kompeltu jak znalazl. Sidi i Alpinki lepiej pasuja do kombi skorzanego (ja kupilem SMX plus i troszke zaluje bo to jedyna niewodoszczelna czesc stroju i jeszcze skrzypia przy chodzeniu :/)

BMW F650GS - obecnie, na bezdroża; BMW K1200R Sport "Black Edition" - poległ w boju; BMW F800S - poszedł w dobre ręce