motomarek Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 Witam, Czy to prawda, że prawidłowo w motocyklu odległość rączek kierownicy od baku przy maksymalnym wychyleniu w lewo i w prawo powinna być taka sama? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
powell Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 Tak. Skoro pytasz, pewnie u Ciebie tak nie jest. Sprawdź czy kierownica jest prosta i czy ogranicznik skrętu nie jest przesunięty/zgięty w wyniku uderzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
motomarek Posted February 4, 2009 Author Share Posted February 4, 2009 Tak. Skoro pytasz, pewnie u Ciebie tak nie jest. Sprawdź czy kierownica jest prosta i czy ogranicznik skrętu nie jest przesunięty/zgięty w wyniku uderzenia. Dzięki. Jeszcze nie mam moto, właśnie szukam. Obejrzałem już kilka sprzętów (FZS 600, Bandit 600, CBF 600). Wszytskie jakieś podejrzane :) Zacząłem tez mierzyć wspomnianą odległość i ostatnio np różnica wyniosła 3cm:) - stąd moje pytanie Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Kulik Posted February 5, 2009 Share Posted February 5, 2009 Na cztery egzemplarze GS500 używane na szkole jazdy, dwa mają przyspawane na nowo ograniczniki skrętu. Naderwanie było zawsze skutkiem upadków. Oprócz naderwanego, lub krzywo przyspawanego ogranicznika, niesymetryczny odstęp o jakim wspomina autor tematu, może świadczyć o: - krzywych lagach, - krzywych półkach, - przekoszonych półkach (to akurat nie jest problem), - skrzywionej kierownicy, - skrzywionych mocowaniach kierownicy (o ile takie występują). Czy oglądany motocykl po puszczeniu kierownicy przy 40 km/h, jedzie prosto? - choć to nie zawsze świadczy o prostości... Quote kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dariusz L Posted February 5, 2009 Share Posted February 5, 2009 Niedawno w czasie hamowania na zakrecie , dostałem takiego kick back-a , że ogranicznik na ramie zniekształcił się . Na tyle , że musze nieco cofac kierownicę w czasie jej blokowania kluczykiem . Co jest bardzo niewygodne . Czyli niekoniecznie tylko kolizja/upadek , przyczyna mogą być również shimy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts