Skocz do zawartości

Wileki problem z niewielkim skuterem!!!!

Wioslarz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ze swoim skuterem. Nie wiem co jest nie tak ale nie mogę go odpalić. Kiedyś jeszcze jesienią jak próbowałem go odpalić to wtedy po kilku próbach w końcu zaskoczył, jednak jak go zgasiłem to już nie odpalił więcej! Teraz znowu zabrałem się za niego i dupa blada nie ma siły. Zacząłem sprawdzać wszystko po kolei ale nie do końca wiem jak! Sprawdziłem iskrę i nie ma jej, ale co dalej sprawdzić i jak to proszę właśnie o pomoc!! Z góry dzięki!!

To możne sprawdź sama świece czy jest ok a później dalej po przewodzie fajka cewka. Bezpiecznika moze tez jakiegoś poszukaj gdzieś koło akumulatora musisz przejedz elektronikę jak skuterek długo stał to styki możne gdzieś zaśniedziały od cewki zapłonu

Do sprawdzenia : świeca,fajka,przewód W.N,moduł zapłonu.Najprostrzą sprawą jeżeli nie posiadasz zapasowej świecy czy przewodu byłoby pożyczyć te elementy od kolegi który ma podobny sprawny skuter jeżeli nie masz takiej możliwości pozostaje zakupić w takiej kolejności jak napisałem (od najtańszego) i próbuj raczej odpalić go kopniakiem niż starterem bo przy takiej niemocy aku zaraz siądzie.Skutery z tego co pamiętam mają niewielką pojemność akumulatora (chyba 4Ah) a nie ładowany szybko lubi odmówić posłuszeństwa.

Edytowane przez żunio

• 3 tygodnie później...

1.W gażniku jest albo śróba albo śróba na gumowym przewodzie kierowany do dołu skutera odkręć i spóść starą benzyne z wodą i innymi brudami.

2.naładuj akumulator

3.wymien swiece na swiece irydowa jest drozsza ale warto pali od pierwszego ma lepszą iskre.

4.Dolej benzyny do baku aby benzyna była świerza a nie po całej zimie.

I próbój zapalić na poczatku paliwo bedzie musiało dojść do gażnika po spószczeniu starej.

Jerzeli nieodpali to gażnik do czyszczenia.

przedewszystkim wsadź jakąkolwiek świece i sprawdź iskre (jak nie masz od kogo pożyczyć to kup iskre f95 do wszystkiego sie nada chyba że masz długi gwint )

jak jej nie ma to możesz jeszcze w ciemno wymienić kabel WN

cewkomodułu raczej bez sporej wiedzy elektronicznej nie sprawdzisz

i koniecznie kop starterem to ma coprawda zapewnie zapłon tyrystorowy iskra więc nie zależy od aku ale rozrusznik na rozładowanym aku może za wolno kręcić

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl