zbyhu Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Yo! CBF grzeje sie szybko, tez na poczatku mnie to niepokoilo. Ale ten typ tak ma. Natomiast o wskazniku temperatury oleju czy cieczy chlodzacej caly czas intensywnie mysle - na codzien przydaloby sie dla wiedzy, kiedy mozna zaczac palowac ;), a w sytuacji awaryjnej moglby dac znac, ze np. wiatrak szlag trafil i robi sie cieplo ;). Ale ja bym chcial elektroniczny wyswietlacz i czujnik bezposrednio w cieczy (w chlodnicy lub w oleju). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gddemon Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Ja tam bym wolał kontrolkę ładowania - w hiszpani spaliło mi alternator. Pradu zabrakło na autostradzie - na szczescie na gwarancji ale 4 dni przymusowego postoju były :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 (edytowane) Yo! Malo by Ci to dalo, poza wiedza, ze alternator padl i mozliwoscia zaplanowania miejsca przymusowego ladowania w zakresie kilku/kilkunastu km ;). Ale takie ustrojstwa sa do kupienia, wiec w czym problem? :) http://allegro.pl/woltomierz-koso-led-8-16...1212004618.html abo http://allegro.pl/woltomierz-samochodowy-m...1205146496.html Pzdr Edytowane 3 Września 2010 przez zbyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gddemon Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Pchanie 300kg motocykla ( z bagażami ) w kombinezonie i 40 stopniowym upale na hiszpanskiej autrostradzie która przypomina pustynie nie nalezy to przyjemnosci :) Chodzi właśnie o to aby kierowca o ustrece wiedział wcześniej - szczegółnie mając na uwadze wadliwe altki. A tak wtracając do waszego tematu temperatury - mam zainstalowany taki prymitywny termometr zamiast korka wlewu oleju - nigdy nie pokazywał więcej jak 85 stopni ( hiszpania, grecja, załadowany motor, 2 osoby ). Pytanie tylko na ile realnie pokazuje to temperature oleju w misce olejowej i jak to odwzorowywuje temperature bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goramo Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 A tak wtracając do waszego tematu temperatury - mam zainstalowany taki prymitywny termometr zamiast korka wlewu oleju - nigdy nie pokazywał więcej jak 85 stopni ( hiszpania, grecja, załadowany motor, 2 osoby ). Pytanie tylko na ile realnie pokazuje to temperature oleju w misce olejowej i jak to odwzorowywuje temperature bloku. No właśnie chyba z racji nie posiadania bagnetu zanurzonego bezpośrednio w oleju, to te wskazanie jest takie sobie - mocno przybliżone, moim zdaniem. Ten wskaźnik z Larssona ma tylko taki króciutki czujnik i jak tam na niego bryźnie olej w czasie pracy silnika to coś sczyta... Cytuj SR50 -> S53 -> Intruder M800Z -> CBF1000 -> VFR800FI -> CB1000R -> CB1300SA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gddemon Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Według mnie czyta także temperature kartera ( wykoany jest z metalu a to dobry przewodnik ciepła ) oraz temperature wewnatrz kartera z tym, że jest ona napewno niższa niz temperatura na bloku ( chyba, że sie mylę :) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trollsky Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 to co Pany, robimy polskie forum o CBF ? Zbychu na admina :) Cytuj www.trollsky.comhttp://www.youtube.com/user/Trollskyy?feature=watch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widurek Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 to co Pany, robimy polskie forum o CBF ? Zbychu na admina :) No przydałoby się konkretne forum. Myślę, że Zbyhu ma chęć na admina :) Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Yo! Czy ja wiem... Zobaczymy. A wczoraj: http://zbyhu1.republika.pl/moto/imgs/cbf42.jpg :) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras72 Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Gratulacjeee!!! Myślę że lepszego Admina nie znajdziemy w całym Układzie Warszawskim biorąc pod uwagę że do 100kkmjeszcze troche zostalo :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goramo Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Jestem ZA ! :bigrazz: P.S. Czy u was po przekręceniu kluczyka w stacyjce wskazówki zegarów robią "rundkę"do końca skali? :icon_rolleyes: Hej. Jeszcze jedna myśl przyszła mi do głowy... Jaki alarm mieli zamontowany ci, którym padł altek? Może to kwestia alarmu? Może któreś modele są "problematyczne"? :icon_rolleyes: Cytuj SR50 -> S53 -> Intruder M800Z -> CBF1000 -> VFR800FI -> CB1000R -> CB1300SA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Yo! Masakra. Nie znam sie na tym... http://cbf1000.phorum.pl/index.php Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goramo Opublikowano 5 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 (edytowane) Cześć :icon_biggrin: Ludziska pomóżcie :icon_exclaim: Motocykl odebrałem w czwartek. Przez weekend zrobiłem 1 tys km więc w tygodniu wybieram się na pierwszy przegląd. Ale mam problem: Pierwszy dzień po odbiorze moto z salonu przejechałem 130 km - motocykl chodził jak marzenie. Drugi dzień - wczoraj - zrobiłem 700 km i motocykl chodził jak marzenie... Wieczorem wracając do domu zatankowałem paliwko na stacji, na której jeszcze nigdy nie tankowałem (ale nie jakaś noname, tylko Lotos). Zalałem Pb98. Przyjechałem do domciu i postawiłem sprzęt na noc. Dzisiaj pojechałem troszkę pojeździć i............ masakra!!! Po kilkudziesięciu km motocykl zaczął szarpać w czasie jazdy... Na początku działo się to przy obrotach około 6 tys - przy jednostajnej jeździe moto dawało kangury do przodu i zwalniało a obroty spadały o 500. Przejechałem potem jeszcze kilkadziesiąt km i sytuacja się powtarzała - ale nie za każdym razem. Raz szedł przez całą skalę obrotomierza równiutko, a czasami zaczynał szarpać jak jasna cholera.... :icon_evil: Pomyślałem, że może łańcuch już luźny, więc podjechałem do kumpla i podciągnąłem trochę. Przejechałem się na próbę kawałeczek i niby OK. Ale potem jak wracałem do domu to znowu moto zaczęło dawać jebitne kangury :icon_eek: I to w coraz szerszym zakresie obrotów - w tej chwili zaczyna szarpać nawet już przy 4,5 tys obrotów. I też nie za każdym razem - przez chwilę jedzie gładko, za chwilę wystarczy lekko odjąć gaz i zaczyna się szarpanie. Potem szarpie przy przyspieszaniu, ale najbardziej przy jednostajnej jeździe... Normalnie momentami nie idzie jechać - moto tak szarpie jakby waliło się w heble.... :icon_eek: Mam wrażenie, że albo gdzieś przytyka się dopływ paliwa - może gówniane zasyfione paliwo zatankowałem, albo może gubi gdzieś prąd na świecach... :icon_rolleyes: Czy ktoś z was miał podobne objawy kiedykolwiek? Druga sprawa - mój kolega ma CBF600 -od nowości. W tej chwili ma najechane prawie 12 tys i mimo, iż pałuje sprzęt do czerwonego pola, to kolanka wydechów są tylko lekko przebarwione. U mnie praktycznie po pierwszej jeździe z salonu do domu zrobiły się lekko czerwono-fioletowe przy samej głowicy - mimo, iż ani razu nie przekroczyłem 130km/h - jechałem głównie 110-120. Drugiego dnia po przelocie tych 700 km zrobiły się już bardziej czerwono-fioletowo-żółte aż za pierwsze załamanie kolektora. Przez te pierwsze 700 km nie jeździłem jakoś przesadnie szybko - na trasie prędkości w zakresie 110-140 km/h - momentami przy wyprzedzaniu trochę szybciej, ale to na króciutko... Czy u was też rury się tak szybko przebarwiły? :icon_rolleyes: Proszę o odpowiedź. P.S. Oczywiście jutro dzwonię do serwisu i umawiam się na pierwszy przegląd po 1 tys km, więc od razu będę zgłaszał niepokojące objawy... Ale chciałem również zaczerpnąć Waszej rady... Z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 5 Września 2010 przez goramo Cytuj SR50 -> S53 -> Intruder M800Z -> CBF1000 -> VFR800FI -> CB1000R -> CB1300SA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemens Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Hej! Na LOTOSie się nie tankujeeeeeeeeeeeee!!!!!! Prawdopodobnie masz wodę w paliwie. To i tak dobrze, że moto w ogóle jedzie. Sciągnij wężykiem to gówno z baku i wlej normalnej benzyny. Na 99% powinno pomóc. U mnie rury też się przebarwiły. Co prawda nie tak szybko i nie tak bardzo ale moto kupiłem w lutym, więc nie miałem od razu okazji jeździć po więcej niż klikadziesiąt km. Temperatura też była nieco niższa. No i te pierwsze kilometry jeździłem tak delikatnie jak chyba nikt tego nie robi. Ogólnie rury mienią się przy samym silniku a dalej są równo-żółte. Teraz już (11000km) żadna jazda nie zmienia ich koloru. A swoją drogą czasem w ogłoszeniach są motorki z przebiegami od kilku do kilkudziesiąciu tysięcy i rurki mają srebrniutkie. Jak goście to robią? Wymieniają kolektory do sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras72 Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Ja już niestety mam tą awarię więc jak już się z nią uporam to dam znaka jak i za ile :biggrin: Wracajac do tematu. Altek przezwojony 150zł+17przesyłka+9zł silikon uszczelniajacy dekiel, troche wlasnych checi do rozkrecania i skrecania no i moto pomyka (jak na razie:)). Jakby co mam namiary na Kolegę który przezwaja głównie takie altki jak nasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi