rider143 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Witam Posiadam Kawe w wersji USA czli EX500A rocznik 1991. Sporo mi pali i zastanawiam sie nad zmianą dysz w gaźniku na mniejsze. Mam 130-stki (zgodnie z manualem) ale wyczytalem ze w tym samym modelu od rocznika 1994 są montowane dysze 100. Rowniez dowiedzialem sie ze motocykle produkowane na rynek USA mają fabrycznie wieksze dysze od tych ktore sa produkowane na Europe, a przy tym nie różnią sie mocą i momentem. Tak jest np z Kawa EN500. Czy moge wiec zalozyc dysze 100-tki bez żadnych negatywnych skutków dla silnika? Czy ktoś posiadający GPZ500S po roku 1994 może sprawdzić jakie ma dysze w gaźnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Źle wyczytałeś. Model po 1994 roku ma dysze 100 ale jest to związane z innymi gaźnikami oraz innymi wałkami rozrządu. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Witam Posiadam Kawe w wersji USA czli EX500A rocznik 1991. Sporo mi pali i zastanawiam sie nad zmianą dysz w gaźniku na mniejsze. Mam 130-stki (zgodnie z manualem) ale wyczytalem ze w tym samym modelu od rocznika 1994 są montowane dysze 100. Rowniez dowiedzialem sie ze motocykle produkowane na rynek USA mają fabrycznie wieksze dysze od tych ktore sa produkowane na Europe, a przy tym nie różnią sie mocą i momentem. Tak jest np z Kawa EN500. Czy moge wiec zalozyc dysze 100-tki bez żadnych negatywnych skutków dla silnika? Czy ktoś posiadający GPZ500S po roku 1994 może sprawdzić jakie ma dysze w gaźnikach? A ile to jest sporo? Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 (edytowane) Ja miałem Kawę EX500A - identyczną, nawet ten sam rocznik. Powiedz ile spalała bo nie wiadomo ile dla Ciebie znaczy dużo? Bo ja nie narzekałem... Edytowane 26 Grudnia 2008 przez Vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rider143 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Przyznaję racje Panie Piotrze, różnią się wartości ciśnienia sprężania miedzy tymi rocznikami. Ale wyczytałem ze standardowo dysza u mnie jest 130 ale dopuszczone sa inne o rozmiarach : 135, 132, 128, 125 ale pisze przy nich RACING USE ONLY. Rozumiem, że to do wykorzystania w sporcie. Czy orientuje się Pan do jakiej wartości mogę bezpiecznie zejść bez szkody dla silnika? Rozumiem, że to ograniczy trochę osiągi moto i jestem w stanie to zaakceptować. Moto jest używane głównie w mieście i do dojazdu na uczelnie, a jazda miejska = nawet do 10L/100km. Trasa to połowę tego. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Niestety z dyszami bez hamowni nic dobrego nie wykombinujesz a raczej szybko zniszczysz silnik. Jest inny sposób ograniczenia zużycia paliwa ale co się z tym wiąże również i osiągów silnika. Po odkręceniu pokryw na membranach należy do nich od wewnątrz przymocować trwale 10mm długości zderzaki ograniczające podniesienie przepustnicy. Motocykl nic nie straci z dynamiki podczas jazdy w mieście a zużycie benzyny spadnie znacząco. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rider143 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 w ten sposób były dławione te silniki ale z tego co pamiętam to zużycie paliwa nie było w nich mniejsze, a na pewno nie znacząco. Położenia iglicy w tych gaźnikach nie da się zmienić ale sądzę że jak delikatnie zmniejsze dysze to nic złego się z silnikiem nie stanie-w końcu jakość filtra powietrza tez się zmienia w czasie eksploatacji oraz wkład tłumika co zmienia warunki panujące w gaźniku...Zakupię dysze 120stki i zobaczę jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 To po co pytałeś jak już wiesz bo przemyślałeś ? Aby ograniczyć moc tego silnika zakładano zwężkę przelotu pod kolektorem dolotu o 50% i większą dyszę paliwa. Po wymianie dysz na 120 I ZACHOWANIU TEJ SAMEJ TECHNIKI JAZDY WYPALISZ ZAWORY LUB DZIURY W TŁOKACH. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUPSKI Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Kolego cos masz nie tak z silnikem mam Kawasaki Gpz 500s ale 1995 wczesniej mialem starsza wersje i raczej nie paliła 10/100 gdzies masz cos nie tak poszukaj dobrego mechanika niech Ci wszsytko sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 tzn one lubia paliwo , koles mial KLE a jego ojciec GPZ i srednio 7 - 8 lykaly , ale 10 to faktycznie troszke sporawo. Regulacja gaznikow i czysty filtr powietrza moze wystarczy. Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 w ten sposób były dławione te silniki ale z tego co pamiętam to zużycie paliwa nie było w nich mniejsze, a na pewno nie znacząco. Kolego - znacząco. Zdławiona wersja maksimum spali 6 litrów. I nie ma ch*ja, że więcej. Miałem to wiem. 10 litrów w mieście to chyba na prawdę bardzo źle policzyłeś bo moja przy ostrej jeźdźie miejskiej brała niecałe 7 litrów i to przy ostrym katowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Panie Piotrze, czy metode podblokowania przepustnic moge zastosowac w swojej NTVce? pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Oczywiście, tylko długość ogranicznika należy dobrać doświadczalnie. Na ogół na początek przyjmuje się 1/3 skoku i robi testy a po nich można ew.skracać ogranicznik. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Ok, piszecie tu o dyszach i kastrowaniu, a spalanie w tamtym motocyklu nie wynika chyba z za dużych dysz, tylko z zasyfionego filtra, maxymalnie zużytego napędu itd. Albo gość nie umie w ogóle jeździć skoro taka różnica między trasą a miastem. Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rider143 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 A nie mam pojęcia co rozumiesz pod pojęciem, że nie umiem jeździć - jeżdżę już prawie 10 lat, a to że na mieście rzadko dochądzę do dwójki to już inna sprawa :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi