Skocz do zawartości

Przeróbka enduro na supermoto

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Już kiedyś o tym mówiliśmy.

Profesjonalny zestaw do supermoto to koszt pod 6000 zł: felgi (do czarnych Exceli dopłata), szprychy i nyple, piasty, opony, dętki, duża tarcza na przód, adapter do zacisku przedniego hamulca, przednia i tylna zębatka, łańcuch. Dla wizulanej radochy - krótki błotnik z przodu. Dodatkowa i przydatna rzecz to stalowe przewody hamulcowe na przód. Oczywiście dobry jest także skórzany kombinezon, chroniący doskonale w razie ślizgu na asfalcie. Buty producenci również robią pod supermoto - baza ta co w crossowych, ale inna podeszwa i brak okucia na czubku.

Tyle w skrócie.

pzdr

• Administrator
wawrzyn po co dajesz linka do takich dziadowych kol a swoja droga jak ktos chce to moge dac namiar na priv do goscia co koszt calych kol kompletnych felga exela szprychy opony piasty zamknie sie do 4000zl

Felgi od Duka są "dziadowe" :arrow: :? ? Hmmm... dziadowe mogą być pseudoprzeróbki kół z motocykli szosowych pod supermoto, owszem. Ale chyba nie od Duka, który jest wariacją właśnie na temat supermoto... Kwestioa gustu, mi się podobają, niestety do EXC nie pasują.

Poza tym pisząc o cenie 6000 za komplet miałem na myśli zakup legalny, w sklepie, z fakturą. Za 4000 zł trudno kupić oryginalny zestaw, skoro same piasty to wydatek 1600 zł, opony to 1000 zł, zestaw napędowy to 600 zł, kolejne kilkaset zł na tarczę i adaptor do zaciki. Nawet nie liczę felg Excela, sprzych, nypli itd.

pzdr

• 3 tygodnie później...

Ostatnio przeglądająć stare czasopisma znalazłem artykuł (MOTOCYKL nr 9, wrzesień 1995) jak gość przerobił SuzukiDR 800 na supermoto. Nie mam akurat pod ręką skanera dlatego pozwolłem sobie zrobić zdjęcie zdjęcia (mam nadzieję, że nikt nie obrazi się za łamanie praw autorskich). Według mnie sprzęt wygląda naprawdę nieźle nawet na tle współczesnych supermoto.

pozdrawiam