Skocz do zawartości

BMW bokserki 1100 zprzebiegiem pow 60 tyś - odgłosy pracy??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna jestem poisiadczem sprowadzonego R1100RS z Wloch z nieokreśloną przeszłościa (przebieg chyba oryginalny 67 kkm), zrobiłem na nim sam 1500 km i niby wszystko jest OK, ale mam pewne wątpliwości tymbardziej że nie znam nikogo z podobnym sprzętem , pomimo wertowania szukajki, niestety nie znalazlem konkretnych odpowiedzi, a pytania mam 3.

1. Wyczytałem że siadają w nim przy tym przebiegu łożyska w skrzyni, zużycie ich objawia się wyciem, w moim słyszę podobny odgłos jak w mostku starego Poldka, ale tylko przy agresywnym przyspieszeniu i bez kasku - w kasku ten odgłos jest niesłyszalny - jeździc z tym jeszcze czy robić? Biegi wchodzą idealnie.

2. Okopcony wydech, po około 1000 km pojawil się czarny nalot na wydechu, nie jest go dużo, ale palce brudzi, zurzucie oleju w przezierniku ledwo zauważalne, czy okopcony wydech w betoniarkach to normalne?

3. W obsłudze serwisowej pisze aby wymienić po 60 kkm okładzinę napinacza łańcucha rozrządu - czy chodzi o ten jeden łańcuch pod alternatorem, czy o te dwa przy cylindrach?

Okopcony wydech oznacza za bogata mieszankę . Zaczął bym od synchronizacj przepustnic , wymiany filtra powietrza ( wymiany wszystkich filtrów ) . Jeśli masz katalizator to sprawdzić sondę lambda , jak nie ma katalizatora to wyregulować skład mieszanki na analizatorze spalin . Służy do tego potencjometr , umieszczony pod siedzeniem . Powinno pomóc . Jak nie pomoże to sprawdzic jeszcze czujnik temperatury powietrza , jast na pokrywce filtra powietrza .

Odnośnie wycia skrzyni biegów należało by osłuchać .

Jeśli jest napisane o łańcuchach rozrządu to chodzi o "te dwa po bokach"

To tak na szybko , bo na odległość to ja mogę Ci powiedzieć czy masz ładny kolor ... :biggrin:

a nie czy masz "właściwy odgłos" silnika .

pozdrawiam

Edytowane przez świerzy

2. Okopcony wydech, po około 1000 km pojawil się czarny nalot na wydechu, nie jest go dużo, ale palce brudzi

Nie patrz na okopcony wydech tylko na kolor swiec :icon_exclaim: A poza tym jak te 1000km bylo zrobione ? Trasy do sklepu i z powrotem czy moze autostrady ?

1. Wyczytałem że siadają w nim przy tym przebiegu łożyska w skrzyni, zużycie ich objawia się wyciem, w moim słyszę podobny odgłos jak w mostku starego Poldka, ale tylko przy agresywnym przyspieszeniu i bez kasku - w kasku ten odgłos jest niesłyszalny - jeździc z tym jeszcze czy robić? Biegi wchodzą idealnie.

No ale przeciez jazda bez kasku jest surowa zabroniona. I do tego jeszcze agresywnie :eek:

:icon_mrgreen:

No taki juz urok tych skrzyn. Proponuje jezdzic dalej i obserwowac dokladnie zawartosc oleju ze skrzyni przy wymianach. Jezeli biegi chodza normalnie, nic nie wyskakuje, ani nie przeskakuje to narazie nie ma tragedii.

3. W obsłudze serwisowej pisze aby wymienić po 60 kkm okładzinę napinacza łańcucha rozrządu - czy chodzi o ten jeden łańcuch pod alternatorem, czy o te dwa przy cylindrach?

Daj jakies skany z tej serwisowki, bo wg mnie chodzi calkiem o cos innego ...

PS. Oczywiscie zrob pelny przeglad z wszelkimi wymianami i regulacjami wg serwisowki jak to po zakupie kazdy rozsadny robi.

Edytowane przez ural_zgora

Dzięki za podpowiedzi, przynajmniej nie będę szukał teraz tak po omacku:-)

- z tym spalaniem rzeczywisci cos jest nie tak, bo brał mi na 100km pod 6 litrów a przeważnie nie przekraczalem 120km/h, czytałem tutaj że w trasie nie powinien tyle spalić a jeździlem głownie w trasy po 200-300 km - zostawie to dla speca na wiosnę

No ale przeciez jazda bez kasku jest surowa zabroniona. I do tego jeszcze agresywnie :eek:

:icon_mrgreen:

fakt :icon_mrgreen: , nie ma sensu, co słychać to słychać, a z oleju wyplynie

Co do serwisowki to juz nie pamiętam gdzie ją znalazłem, ale to była Instrukcja obsługi w j. polskim do k1200RS i pisało tam tak:

"Co 60 000 km wymienic okładzine płozy napinacza i prowadnicy łańcucha rozrządu"

Z drugiej strony w oryginalnym BMW Repair Manual do R1100 RS nic takiego nie znalazłem

pozdrowienia i życzę Wesołych Świąt, jak po Świętach go wreszcie rozkręcę (pod warunkiem że znowu nie wyskoczy sucho-jezdniowy weekend :crossy: ) i coś znajdę to sie odświeżę

6L/100km - nie jest zle... U mnie w gs`ie tez cos kolo tego sie kreci - zalezy jak poreguluje i co powypinam : )

Serwisowanie R1100RS podpierajac sie serwisowka z K1200RS to raczej kiepski pomysl :rolleyes: Mozna sie pogubic z iloscia cylindrow i takie tam ... :icon_mrgreen:

Edytowane przez ural_zgora

6L/100km - nie jest zle... U mnie w gs`ie tez cos kolo tego sie kreci - zalezy jak poreguluje i co powypinam : )

Serwisowanie R1100RS podpierajac sie serwisowka z K1200RS to raczej kiepski pomysl :rolleyes: Mozna sie pogubic z iloscia cylindrow i takie tam ... :icon_mrgreen:

:icon_eek: - fakt, sorry, ściągnąłem kupe tego z sieci, a ta serwisowka do K1200RS jest scanem w PDF z pomieszanymi stronami, pierwsze znalazłem na niej swoj problem zanim sprawdziłem ilość cylindrów, K-R w sumie to tylko jedna literka różnicy :icon_mrgreen:

Na wiele swoich pytań odpowiedź znajdziesz tutaj: http://www.boxer-motor.com/index.php

Pozdrawiam

Wiem, głównie dzieki informacjom tam zgromadzonym zdecydowalem sie na BMW :lalag:

Edytowane przez Bambo31