Skocz do zawartości

Wypracowanie o WSK

piotreksuzuki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj w szkole na lekcji WOKu pani profesor nie mogła mi wymyslec tematu wypracowania, wiec dla żartu palnąłem ze zrobie o "Historii motocykla WSK i jego roli w kulturze". Z jego historią to nie ma problemu, ale ta rola w kulturze to może być problem. Moze macie koledzy jakieś przykłady tej roli, albo jakieś fajne linki. Bede wdzięczny za pomoc . Pozdrawiam. :icon_mrgreen:

Na dobry początek możesz sobie obejrzeć film "Motór". Może cie zainspiruje ;)

Dostępny jest np. tu: http://peb.pl/komedie-komedie-romantyczne/...005-dvdrip.html (do admina: to nie reklama!)

Edytowane przez loopy1

Wpływ WSK na kulturę? :biggrin: Raczej wplyw WSK na chamstwo i buractwo, bo tu ma duże zasługi. Dolicz do tego niesamowite zasługi WSK w rozwijaniu alkoholowych pasji wiejskich chłopaczków. :biggrin: : Poza tym jeszcze wpływ na zaniżanie kultury technicznej domorosłych kowali artystycznych. :buttrock:

Edytowane przez qurim

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

... wplyw WSK na chamstwo i buractwo ... niesamowite zasługi WSK w rozwijaniu alkoholowych pasji wiejskich chłopaczków. :biggrin: : Poza tym jeszcze wpływ na zaniżanie kultury technicznej domorosłych kowali artystycznych. :buttrock:

Witaj Qurim.

Sorki Kolego , że się wcinam ... Ale Ty musisz chyba rzucić palenie ( Qurim - Kurzym - Palimy ...) :wink:

Więcej pozytywnych myśli !!!

Jam nieco z lotnictwem związany, dlatego WSK znam od strony zakładów WSK-Świdnik :smile: Motór, który jako ostatni zszedł z taśm produkcyjnych w Polsce powinien mieć znaczące miejsce w historii naszej jednak siermiężnej motoryzacji ...

Co do kultury to ... dzięki motórowi Kawalerowie mogli z Pannami śmigać po lasach, motór grał w filmach, nawet piosenki były "...W jak wiosna, S jak Stach, K jak kocham Stacha wiosną, WuuuuueSssKaaaa, WuuueSssssKaaa, natrawkę gna ..." Mam jeszcze gdzieś taką małą płytkę czarną na 45 obrotów. A i chustka z napisem "WSK motocykle" i jakieś nalepki też by się znalazły ... I opracowanie z lat siemdziesiątych o rozwoju motorcyklizmu w Polsce na bazie właśnie produkcji WSKi.

A Bogiem a prawdą na wuesce to popijaku jeździli, normalka, a na takich hajejach to nawaleni prochami jak stodoły. I co było "zdrowsze" ? :wink:

Posdrufki

K54

Eeee. Qrim, nie mozesz miezyc wszystkiego własna miarka, WSK była w miare tanim i niezawodnym motorem na ówczesnym rynku a przede wszystkim BYŁA, a pociag do dwóch kółek był zawsze i zawsze bedzie, a ze na wsi było wiecej bogatszych ludzi, a był to wtedy czasem jedyny mozliwy sposób na przemieszczanie, była wiec wieska popularna powszechna, w miescie były tramwaje autobusy nie było konieczne kupowac zbednego mebla którego nie mozna było nawet gdzie postawic, a paliwo kradli wtedy na potege:-)WSK sprawiła ze swiat stał sie mały, znaczy jak na jej mozliwosci mniejszy, zawodny transport PKS przestał uzalezniac, to była wolnosc przez duze "W", a co do agromechaników to przeciez tak jest do dzis, jak ktos kto nie umie i bierze sie za naprawe czegokolwiek to efekty sa wiadome, dzis to mamy luksusy bo wszedzie jest jakis warsztat, wtedy szło sie do kowala,nie było nic, czesci sie "organizowało" a nie kupowało, a mechanik jak sie go trafiło to terminy miał na 3 lata do przodu zajete a powszechna waluta obiegowa która nie traciła na wartosci była flaszka :biggrin: wiec wszyscy w wolnych chwilach(np. w pracy) byli wstawieni,a do domu trzeba było wrócic:-) pamietam jak dzis kiedy pojechalismy z kumplem do miasteczka obok zobaczyc Junaka, czekajac na kolesia szwendalismy sie po rynku do wieczora, wtem z knajpy wypada(dosłownie!) grupa kolesi, wynosza pod rece kolege, wkładaja go na WFM odpalaja wkładaja jajko na głowe i popychaja, motor sie przewraca, konsternacja, kilka przechyłów w przód i tył i...no jasne zapomnieli wbic biegu, podnoszaz trudem kolesia z motorem który zdązył juz zasnac w rynsztoku nudza go odpalaja motur, wbijaja bieg odpychaja i gosc pojechał, chyba wiatr go troche obudził bo za jakies 300m właczył swiatło;-)

Wpływ WSK na kulturę? :biggrin: Raczej wplyw WSK na chamstwo i buractwo, bo tu ma duże zasługi. Dolicz do tego niesamowite zasługi WSK w rozwijaniu alkoholowych pasji wiejskich chłopaczków. :biggrin: : Poza tym jeszcze wpływ na zaniżanie kultury technicznej domorosłych kowali artystycznych. :buttrock:

Nie obrazaj niektorych, dla Ciebie może to i smiec ale WSK dla niektórych to naprawde kultowy motor, moze nie doskonaly, moze nie najpiekniejsz, ale NASZ. Ja też mam WSKe i ciesze sie ze ją mam, raz na jakis czas odpalam ją sobie i pyrkam po okolicy, bez kasku bo tak sie na niej najlepiej jeździ, na niej zaczynałem jazde i nie oddam jej nikomu za żadne pieniądze.

Na dobry początek możesz sobie obejrzeć film "Motór". Może cie zainspiruje ;)

Już go ogladałem i to nie raz "...Nie ma Boga, jest MOTÓRRRR..."

Ej no Panowie. Nie widzicie nutki sarkazmu i ironii w moim poście? Przeca to tylko żarcik taki był. :biggrin:

Wiem czym jest WSK bo od młodych lat zamiast uczyć się wierszy Kochanowskiego do szkoły to wbijałem na pamięć historię polskich dwusuwów. :biggrin: Z tegoż powodu zakończyłem współpracę z polską oświatą jako że nie przekazywali mi wiedzy którą chciałem posiadać. :biggrin:

A zeszłego roku uratowałem WSK125 znalezioną na złomie, pewnie by poszła na żyletki więc ją zabrałem, wykręciłem co się dało i tylko rama wróciła na złomex jako ze nie potrzebowałem 1-ramówki i nie było gdzie jej upchnąć za garażem.

No i film Motór oglądałem milion razy, na mojej stronie WWW na nagłówku nawet jest motto z ich filmu. :biggrin:

http://www.motury.za.pl/ :buttrock:

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Qurim skad wies ze ze nie dzieki wuesce jestes na swiecie? Twoj staruszek jakby nie mial sprzeta nie wziolby twojej matuli do lasu i nie zdziargal by ciebie i nie spuszczalbys sie teraz nad HD lub innym gownem i nie pisal glupich postow :)

Edytowane przez stopmen

Eeetam. Ojciec do dziś się wstydzi pokazywać w towarzystwie WSK. W młodości latał na Janku, Osie i Gazeli swego ojca czyli mego dziadka. :biggrin: A WSK dziadek też miał ale od 1977 stała w piwnicy schowana a ja się urodziłem w 83r. więc nie ma szans. Chyba że w piwnicy miały miejsce jakieś niewyjaśnione okoliczności... :biggrin:

Nie można też zapomnieć o niedzownym wpływie na rozwój Państwa przez transport naszych przodowników pracy do ich fabryk:

http://pl.youtube.com/watch?v=4wUfn8OBO5E

Wiem że to mz-ka, ale klimat ten sam :biggrin:

Troche sie nabijam ale ja tez miałem taki motór z trzystopniową skrzynią jeszcze. Nawet poważnie zastanawiam się nad kupnem i odrestaurowaniem wski.

Edytowane przez rafał 84

No i film Motór oglądałem milion razy, na mojej stronie WWW na nagłówku nawet jest motto z ich filmu. :biggrin:

http://www.motury.za.pl/ :buttrock:

W nagłówku ta ja widze tylko potężny chamski banner reklamowy :icon_razz:

Edytowane przez loopy1

Troche sie nabijam ale ja tez miałem taki motór z trzystopniową skrzynią jeszcze. Nawet poważnie zastanawiam się nad kupnem i odrestaurowaniem wski.

I bardzo dobrze trzeba zachować jak najwięcej takich sprzętów dla potomnych żeby wiedzieli od czego zaczęła sie polska motoryzacja i na czym ich dziadkowie jeździli do ich przyszlych babć. :biggrin:

Nie można też zapomnieć o niedzownym wpływie na rozwój Państwa przez transport naszych przodowników pracy do ich fabryk:

http://pl.youtube.com/watch?v=4wUfn8OBO5E

Wiem że to mz-ka, ale klimat ten sam :biggrin:

Ło żesz! Ale adrenalina. Się wystraszyłem że uderzy w ten samochód z boku wyjechał. :biggrin:

A nad WSK to nie ma co się zastanawiać, bierz póki są dostępne, z dnia na dzień drożeją i za jakiś czas będzie lipa. :biggrin:

W nagłówku ta ja widze tylko potężny chamski banner reklamowy :icon_razz:

No taa. Masz rację. Podły serwer z reklamami bo to próbna stronka jest. Od kilku lat już się zabieram żeby ją od nowa zrobić i jakoś nie mam inwencji. Może jakieś pomysły na formę strony? :biggrin: