Skocz do zawartości

Motorower Ryś

qurim
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

co do rysia to mój kolega ma odrestaurowaną taką sztukę nie jest w 100% oryginalny a oto jedna fotka która udało mi się znaleźć

http://www.bikepics.com/pictures/1495682/

ja osobiście mam niemiłe wspomnienia z tym motorowerem ponieważ miałem okazję odwozić go koledze do domu i wpadliśmy z bratem na pomysł że się nim pojedzie brat samochodem ja rysiem wszystko było by elegancko gdyby nie zepsuł się przed podjazdem pod największą górkę i z tego wszystkiego trzeba go było pchać w 30 stopniach pod tą górkę jakoś się zraziłem przez to do rysiów ale co ciekawe jak go wypchałem pod tą górkę to już zapalił :icon_razz: jak by kogoś interesowały lepsze fotki to pisać ale będę je miał dopiero bliżej świąt ponieważ kolega jest za granicą

aaaaaa i kolega ma również Żaka w całości do roboty więc jak by ktoś chciał to może zrobić i żaczkowi fotki

pzdr

jak bedziesz szukał kólek to zwróc uwage na 3 przetłoczenia na bebnie to jest ryś, reszta to komar, bedzie z tym bieda, ale moze do wózka załorzyli i jezdza gdzies???Poza tym silnik jest wiekszy od komara i zadne czesci nie pasuja to pewnie wiesz, i głowica koniecznie z odpreznikiem, a poza konkursem, poco ci taka padaka???przeciez to strasznie zawodne i kiepski materiał? Angole na pewno maja cos lepszego :P (nie mogłem sobie odpuscic:-) )

hehe. Najlepsze jest to że nie ma żadnej z w/w części. :banghead: Masakra. Silnik dopiero będzie bo gośś dał go wujkowi i u niego leży i ma go przynieść albo straci zęby. :biggrin: Koła też lipa, osłony boczne to porażka ale gdybym mial oryg. na wzór to bym skopiował takie same więc jeszcze nic straconego. Ale za to jest cała lampa z przodu, licznik, siedzenie i bajerki. Ale za darmo to biorę, nie ma co się zastanawiać.

http://www.wbv.pl/view-270_rys_moj_5_.jpg

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Moto za darmo i mówisz że to kara za Junaka? :biggrin: Ok. To powiedzcie mi które moto teraz mam zmieszać z błotem, może jakąś WSK dostanę za karę wtedy. :biggrin:

A Ryś niekompletny ale może być. Sugerujesz że mam pociąć ramę na kilka kawałków, zbić lampę i licznik a nadwozie wydeptać na płasko i wtedy oddać na złom? :buttrock: Szpoko. Dam radę. Jak nie zrobię Rysia to posłuży jako ozdoba domu. Ot , taka rzeźba art-deco. :biggrin:

Pamiętasz tego Komara z parkingu co kiedyś mówiłem o nim? Wtedy chcieli 400PLN jeśli w ogóle sprzedadzą.

Wczoraj kumpel nudził się w domu i jakoś tak spontanicznie wsiadł w samochód i pojechał tam. Komar już leżał pod stertą części, klamotów samochodowych i czekał na wywóz na złom. Kumpel wziął go za 200 (50 extra z dobrej woli dal bo chcieli 150) i go uratował. Okazało się że to pierwszy model Komara Typ 230 z tym Rysiowym silnikiem, 1960 rocznik.

http://www.wbv.pl/view-554_5.jpg

Edytowane przez qurim

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Ja pierd......tego!!!!!No to sie nazywa strzał w dziesiatke:-)to bardzo krótka seria, poczatek lat 60, a tak w ogóle to te silniki to był zmodernizowany silnik z Rysia w wersji S02 ze zmienionymi przełożeniami w skrzyni biegów i bez dekompresatora a także kilkoma innymi zmianami nazywał sie SM02, cyknij jeszcze tabliczke dołacze jesli pozwolisz do swojej kolekcji komarów:-)

:biggrin: Też się zdziwiłem tym Komarem. Jak zeszłej zimy go oglądałem to nie zwracałem uwagi na to jaki silnik jest, wyglądał na zwykłe "jajo" Komarowe. Dopiero jak kumpel go przygarnął to zdaliśmy sobie sprawę co jest grane.

Tu jest tabliczka:

http://www.wbv.pl/view-510_7.jpg

pzdr.

Edytowane przez qurim

• 3 tygodnie później...

Witam!

Ja też posiadam Rysia w worku wśród całej mojej kolekcji. Jeśłi chodzi o silniki pierwszego Komarka i Rysia to najłatwiej je rozróżnić po tym że w Rysiu silnik był na sztywno do ramy a w komarze silnik miał jeszcze gumowe tuleje. Mam też 3 Żaczki ale póki co próbuje skompletować chociaż jedną sztukę zanim się zabiorę za remoncik. W obu tych motorowerach dosyć ciekawym fantem który ciężko znaleźć jest jeszcze oryginalna tylnia lampka która przeważnie jest zastąpiona komarowska.

pozdro

Nom. Z tym filtrem podobno jest lipa. Na szczęście kumpel mi powiedział że widział gdzieś taki Rysiowy filtr i siebie w piwnicy więc mam spoko głowę. Martwią mnie koła i silnik. Chyba zrobię Rysia na komarowym silniku i kołach.

• 4 tygodnie później...

A myslałem ze w temacie harleya:P

tak wygląda filtr do ryszarda i to jest czesc strategiczna http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3f0d8aa4295cb11.html

Tak się akurat składa że to jest filtr od Żaka i ostatniego modelu Rysia MR1B z silnikiem S38 ,Twój Rysiek to akurat jeden z pierwszych model wysoki filtr powinien być prosty.... Obstawiam rok 59 lub 60 . Jeżeli możesz to wyślij mi fotkę tabliczki znamionowej i numer ramy robię spis ocalałych Ryśków.

Sam mam MR1 z 59 prawie skompletowany co kosztowało mnie już dużo kilometrów i pieniędzy. Największy rarytas to dzwigienka do odprężnika, nie widziałem jej jeszcze w ogóle na allegro . Aby ja dostać musiałem kupić zwłoki całego rysia za 1200pln :)

Edytowane przez slaczek

A no dałem sobie spokój bo teraz do remontu mam jeszcze ROMETA 50TS1 a Ryś tylko przeszkadzał mi,no i kasa z Rysia pójdzie na starą japonię która czeka u kolegi. Ryś może posłuży komuś innemu, u mnie jeden motorower to i tak już dużo, nie mam serca do takich małych pierdzieli. :biggrin: