Skocz do zawartości

Dniepr vs. Ural vs. CJ

Rekomendowane odpowiedzi

Ten post pojawil sie na liscie polnocno-amerykanskich dnieprowcow, porownujacy rosyjskiego Urala, ukrainskiego Dniepra i chinskiego CJ. Podaje w luznym tlumaczeniu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzisiejsza Urale 750 sa dosc dobre jak na Urala, ale nie dobiegaja do wspolczesnych motocykli jezeli chodzi o trwalosc i przebiegi miedzy serwisowe.

Slabymi punktami sa dyfer, mechanizm zaplonu i alternator. Kazde z tego moze unieruchomic moto, a wszystkie te elementy maja dosc krotkie zycie.

Dotychczas zniszczylem dwa motory Urala, jeden Dniepra i dyfer Urala, przejezdzajac raze, 20K km na trzech kolach. Silnik CJ-a OHV jaest adaptacja silnika Urala OHV; chinczysy ukradli dyzajn z fabryki w Irbit, co do dzisiaj wywoluje niestrawnosc u chlopcow z Irbitu. Jedyne doswiadczenia z CJ mam z ich dolnozaworowcem - swietny dzwiek, krotkozywotny silnik, hamulce dobre do 50km/h i pekajace szprychy.

Ogolnie, nalepszy silnik ma Dniepr; najlepsza skrzynie biegow Dniepr, najlepszy naped 2WD tez jest w Dnieprze. Pasowania i wykonczenie jest najlepsze w Uralu, dostep do czesci zamiennych - Ural. (USA)

CJ maja najlepszy wyglad retro, z kilkoma 'starymi' detalami.

Cześć.

Zaciekawiła mnie twoja wypowiedź, szczerze mówiąc tylko raz na zdjęciu widziałem chińską wersje Kaśki i byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mógł zamieścić jakieś fotki, dane techniczne CJ czy jak to się nazywa. Ewentualnie podaj linka do strony gdzie można się dowiedzieć coś na ten temat.

Pozdrawiam STRUŚ :D

Czy ja wiem ?? każdy i tak powie że to co ma, jest najlepsze :D

Jak powiem że uważam że dniepra ma lepszą skrzynie ( boże uchroń przed ustawianiem skrzyni urala )i silnik ,a także ładniejsza ramę , to mnie zjedzą użytkownicy urala.

Generalnie w Polsce opinia jest taka że Ural jest staranniej wykonany, ma lepszy wał (Ha HA ) bo na łożyskach tocznych ( ludziom się jakoś nie podobają łożyska ślizgowe w ruskach ) :roll:

pomimo że praktycznie wszystkie produkowane obecnie silniki maja takie łożyska.

Ano racja,

każdy chwali swoje. Co do skrzyni biegów ... Uralowa (miałem dwie) chodziła u mnie tak ciężko, że trzeba było napier.. w dźwignię. Dnieprowa chodzi jak w japonii. Jednak w sezonie 2002 dnieprowa skrzynia posypała mi się 7 razy. Pękały łożyska .... bo była skoszona obudowa :lol:

Kwestia szczęścia. Teraz mam kolejną skrzynię z dniepra i żadnych kłopotów.

Pozdro dla Ruskolubów. Gdzie japońskim odkurzaczom do Prawdziwych czołgów zza Buga :D

Ze swojego doswiadczenia dzielę ruski na te przed 90 rokiem i po 90 roku. Oczywiście generalnie Ural ma lepszy, trwalszy silnik (pomimo tocznych łożysk na wale) i dyfer, a Dniepr skrzynię. Ale tak jak pisał Jacio, wszystko zależy od farta. Przed rokiem 90 jakość części montażu była znacznie lepsza niż w późniejszych modelach.

Jesli miałbym wybierać sprzęta dla siebie to moimi faworytami są:

MW

M-72

M-61-63

K-750

K-650

Dniepr 9, 10

Gość Anonymous

chyba od szczescia zalezy, mam w m-72 skrzynie od urala nowa i mialem z nia tylko jeden problem, wypadl bolec ogranicznika kopniaka (w srodku skrzyni jest taki bolec) co bylo spowodowane wyrobieniem sie gniazda na ten bolec. problem usunolem , pozatym skrzynia chodzi lekko i nie ma problemow.

ja mam urala i jestem zniego zadowolony robie romont jak zaczne pędzac to napisze co sie pieprzy.Moim zdaniem dniepr jest najbardziej nie dopracowaną konstrukcją w sumie to miałem kilka dnieprów i różnie z nimi bywało.

No i widzicie ?? Do czego dochodzi ??

Wszystko jest najlepsze :)

Co do dopracowania Dniepra jednak się nie zgodzę. Pod względem konstrukcyjnym Dniepr jest najbardziej nowoczesna maszyną. Pokażcie mi uralca który przejedzie na wale bez remontu przejedzie np. 60000 kilometrów. Dla wału na łożyskach rolkowych to raczej ciężka sprawa. O ile wcześniej nie pęknie :twisted:

Natomiast spotkałem się już z kilkoma silnikami w dnieprak które miały taki przebieg i wały były w jak najlepszym stanie. Dniepr ma lepsza konstrukcję tyle że niestety gorsze wykonanie. Tyle że kiedyś było lepiej.

A skrzynia biegów urala ?? Taaak ona naprawdę jest dopracowana <LOL> nie dość że nie ma wstecznego to dystansowanie jej to czysta przyjemność :lol:

Pokażcie mi uralca który przejedzie na wale bez remontu przejedzie np. 60000 kilometrów. Dla wału na łożyskach rolkowych to raczej ciężka sprawa. O ile wcześniej nie pęknie   :twisted:  

Natomiast spotkałem się już z kilkoma silnikami w dnieprak które miały taki przebieg i wały były w jak najlepszym stanie.:

bo rozumisz ... w Dnieprach są niedokładne liczniki kilometrów i bardzo zawyżają przebieg. Ma to zmylić użytkowników co do spalania. Przecież nikt nie cieszyłby się ze spalania na poziomie 16l/100km. A tak 8 literków i grao muzyka :) :lol: :lol: :lol:

A skrzynia biegów urala ?? Taaak ona naprawdę jest dopracowana  <LOL> nie dość że nie ma wstecznego to dystansowanie jej to czysta przyjemność  :lol:

A moje dwie uralowe skrzynie mają wsteczny 8) i nawet działa :)

PZDR

Pokażcie mi uralca który przejedzie na wale bez remontu przejedzie np. 60000 kilometrów. Dla wału na łożyskach rolkowych to raczej ciężka sprawa. O ile wcześniej nie pęknie   :twisted:  

Natomiast spotkałem się już z kilkoma silnikami w dnieprak które miały taki przebieg i wały były w jak najlepszym stanie.:

bo rozumisz ... w Dnieprach są niedokładne liczniki kilometrów i bardzo zawyżają przebieg. Ma to zmylić użytkowników co do spalania. Przecież nikt nie cieszyłby się ze spalania na poziomie 16l/100km. A tak 8 literków i grao muzyka :) :lol: :lol: :lol:

A skrzynia biegów urala ?? Taaak ona naprawdę jest dopracowana  <LOL> nie dość że nie ma wstecznego to dystansowanie jej to czysta przyjemność  :lol:

A moje dwie uralowe skrzynie mają wsteczny 8) i nawet działa :)

PZDR

Pewnie masz od dniepra :)

dobra juz nic nie napiszę :lol:

Gość Anonymous

Pipcol, moja skrzynia tez ma wsteczny, tylko ze go zdemontowalem , bo po co mi w solowce, zawsze to mniejsza waga. :buttrock: , ale poki byl wsteczny to nawet dobrze dzialal, wiec nie wiem skad te informacje ze skrzynki uralowskie nie maja wstecznego :?: