Skocz do zawartości

Jak docierać MTX 125

Hipolit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli mam postępować tak jak napisałem w ostatnim poście, tak? OK więc już wszystko wiem, teraz tylko kupić i na test drive :)

na docieranie jest 1000sposobów, ja teraz docieram nsr nowy cylek i tłok 70cc, odrazu docieram go na pełnym syntetyku, i leje olej 1;40 , iglica na srodek,na poczatku na wiekszej dyszy poki co po 250km, nic zlego sie nie dzieje, jest tylko problem zeby wogole złapał norme na temperaturze bo to jest silnik chlodzony ciecza, wiec nie ma mowy o przegrzewaniu, po za tym motocykl dociera sie gdy pracuje pod obciazeniem, i zadne parkotanie w miejscu nic nie da, tak samo podczas jazdy nie jezdzij na stałych obrotach tylko zwalniaj i przyspieszaj..

ps aaa no i 500 km to napewno zdecydowanie za mało na pełne dotarcie sprzęta

Edytowane przez jasiek09

W drogowym silniku chlodzonym cieczą jest stosowany termostat zeby silnik mogl pracowac w dostatecznie wysokiej temperaturze. Widocznie u Ciebie go już nie ma. Poza tym pytanie po co docierac na syntetyku jezeli lepszy efekt jest na mineralnym ?

W drogowym silniku chlodzonym cieczą jest stosowany termostat zeby silnik mogl pracowac w dostatecznie wysokiej temperaturze. Widocznie u Ciebie go już nie ma. Poza tym pytanie po co docierac na syntetyku jezeli lepszy efekt jest na mineralnym ?

pracuje w optymalnej ale trzeba najechać troche kilometrów, po za tym z tego co sie dowiadywalem to docieranie na mineralce bardziej tyczy się docierania 4t a nie 2t gdzie jest zupełnie inne smarowanie, dotre sprzęta zmierze kompresje i zobaczymy :)

I tu i tu silnik jest smarowany przecież olejem. Tylko,że w 2T jest smarowanie poprzez paliwo + olej. Wydaje mi się,że lepiej lać choćby półsyntetyk zamiast syntetyka bo w nim i tak znakomita większość jest oleju mineralnego.

Edytowane przez adoado0

docieranie na mineralce bardziej tyczy się docierania 4t a nie 2t gdzie jest zupełnie inne smarowanie, dotre sprzęta zmierze kompresje i zobaczymy cool.gif

według bodajrze strony motortechu docieranie 2t robi sie na mineralu wlasnie dlatego ze gorzej smaruje i szybciej sie dociera (przecież to nawet na chlopski rozum wiadomo)

z tym że większośc oleji 2t mineralnych az za slabo smaruje :) dlatego jak pisze adoado0 pólsyntek i tyle

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Czyli co docierać na oleju półsyntetyczny i potem lać syntetyka ?? Bo z waszych opini taką metodę wywnioskowałem; półsyntetyczny bo słabiej smaruje i łatwiej go dotrzeć, syntetyczny po dotarciu bo smaruje lepiej, i co ten pierwszy z dawkowaniem 30-35ml/1l paliwa i ten drugi 20-25ml/1l paliwa po dotarciu. Jak myślicie czy tak będzie dobrze ? Jak wy byście zrobili na moim miejscu mając tyle doświadczenia??

Przede wszystkim powinno się odróżniać pojęcie docierania silnika 2T i 4T. W czterosuwie docieranie na mineralnym potem syntetyk. W dwusuwie raczej proponowałbym docieranie na półsyntetyku lub syntetyku. Docieranie na mixolu to byłaby przesada - produkcja nagaru oraz łatwość przegrzania...

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.