toowdie Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 (edytowane) Poczytałem na necie i zdurniałem: Mam Bandita 600 '99 (60 tys km przebiegu) zalany jest półsyntetykiem 10w40, ale nadchodzi czas wymiany (bez dywagacji czy przed czy po sezonie) i już nie wiem czy lepszy będzie Motul 5000 czy 5100 (ew. inny w dobrej cenie) bo różnica to 20-30 zł wiec prawie żadna Edytowane 2 Listopada 2008 przez toowdie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek_6 Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Motul 5100 15W50 wymień na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazzu Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 (edytowane) Oba półsyntetyczne.znalazłem na innych forach:"5100 jest przeznaczony do napinaczy hydraulicznych, 5000 ma mniej dodatków""5000 na bazie minerałów a 5100 na bazie estrów" Ja bym zalał 5100, a w ogóle bym zalał syntetyka a nie SEMI Motul 5100 15W50 wymień na wiosnę.pozdrawiam kolegę Wymień TERAZ (lub jak najwcześniej to możliwe) Edytowane 2 Listopada 2008 przez zazzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 co do czasu wymiany to osobiście uważam że lepiej przed zimą (siara i inna chemia źle wpływa na silnik, a do świeżego oleju tylko woda sie dostanie która i tak szybko wyparuje). W takim razie to chyba lepiej tego 5100 zamówię, co do syntetyka to wydaje mi się (expertem nie jestem) że to przerost formy nad treścią bo i tak nie wykorzystam plusów jakie daje. P.S. Czy jeśli bym zalał full syntetyk to nie "pogryzie" się on z resztą starego oleju który zostaje w chłodnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 co do czasu wymiany to osobiście uważam że lepiej przed zimą (siara i inna chemia źle wpływa na silnik, a do świeżego oleju tylko woda sie dostanie która i tak szybko wyparuje). W takim razie to chyba lepiej tego 5100 zamówię, co do syntetyka to wydaje mi się (expertem nie jestem) że to przerost formy nad treścią bo i tak nie wykorzystam plusów jakie daje. P.S. Czy jeśli bym zalał full syntetyk to nie "pogryzie" się on z resztą starego oleju który zostaje w chłodnicy? Witamwszystkie oleje obecnie sa mieszalne, nie recze jednak za te z biedronki itp miejsc...pozdrawiam Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Odwieczny problem olejowy :icon_twisted: Sam miałem taki i wszyscy, których zapytasz to powiedzą, że leją pełen syntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi