toowdie Posted November 2, 2008 Share Posted November 2, 2008 (edited) Poczytałem na necie i zdurniałem: Mam Bandita 600 '99 (60 tys km przebiegu) zalany jest półsyntetykiem 10w40, ale nadchodzi czas wymiany (bez dywagacji czy przed czy po sezonie) i już nie wiem czy lepszy będzie Motul 5000 czy 5100 (ew. inny w dobrej cenie) bo różnica to 20-30 zł wiec prawie żadna Edited November 2, 2008 by toowdie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raczek_6 Posted November 2, 2008 Share Posted November 2, 2008 Motul 5100 15W50 wymień na wiosnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zazzu Posted November 2, 2008 Share Posted November 2, 2008 (edited) Oba półsyntetyczne.znalazłem na innych forach:"5100 jest przeznaczony do napinaczy hydraulicznych, 5000 ma mniej dodatków""5000 na bazie minerałów a 5100 na bazie estrów" Ja bym zalał 5100, a w ogóle bym zalał syntetyka a nie SEMI Motul 5100 15W50 wymień na wiosnę.pozdrawiam kolegę Wymień TERAZ (lub jak najwcześniej to możliwe) Edited November 2, 2008 by zazzu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
toowdie Posted November 2, 2008 Author Share Posted November 2, 2008 co do czasu wymiany to osobiście uważam że lepiej przed zimą (siara i inna chemia źle wpływa na silnik, a do świeżego oleju tylko woda sie dostanie która i tak szybko wyparuje). W takim razie to chyba lepiej tego 5100 zamówię, co do syntetyka to wydaje mi się (expertem nie jestem) że to przerost formy nad treścią bo i tak nie wykorzystam plusów jakie daje. P.S. Czy jeśli bym zalał full syntetyk to nie "pogryzie" się on z resztą starego oleju który zostaje w chłodnicy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszK30 Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 co do czasu wymiany to osobiście uważam że lepiej przed zimą (siara i inna chemia źle wpływa na silnik, a do świeżego oleju tylko woda sie dostanie która i tak szybko wyparuje). W takim razie to chyba lepiej tego 5100 zamówię, co do syntetyka to wydaje mi się (expertem nie jestem) że to przerost formy nad treścią bo i tak nie wykorzystam plusów jakie daje. P.S. Czy jeśli bym zalał full syntetyk to nie "pogryzie" się on z resztą starego oleju który zostaje w chłodnicy? Witamwszystkie oleje obecnie sa mieszalne, nie recze jednak za te z biedronki itp miejsc...pozdrawiam Quote Mechanika Motocyklowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vector Posted November 3, 2008 Share Posted November 3, 2008 Odwieczny problem olejowy :icon_twisted: Sam miałem taki i wszyscy, których zapytasz to powiedzą, że leją pełen syntetyk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts