zaqui Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Witam!Moja sprawa wygląda następująco.Posiadam motocykl (WSK 125), wyrejestrowany na czas remontu.Właścicielem (jedynym) motoru był mój wujek, który zmarł w połowie sierpnia.Mam spisane z nim 2 umowy, że kupiłem od niego ten motor na początku sierpnia.Chciałbym to zgłosić w urzędzie skarbowym i mam pytanie jak wygląda sprawa ze zgłoszeniem przez niego w ciągu 30 dni że sprzedał motor.Wujek już niestety nie żyje i czy nie będzie miała z tego powodu jego rodzina jakichś nieprzyjemności.Czy wystarczy że pójdę z tymi umowami do urzędu(ew. z dokumentami motoru) i to wystarczy.Za jakiś czas chciałbym podszykować motor, zrobić przegląd i wtedy zarejestrować go.Proszę o rady jak wy to widzicie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 (...) wyrejestrowany na czas remontu. 1. jakim cudem? albo raczej kiedy? bo możliwości czasowego wyrejestrowania nie ma od ładnych kilku lat... w temacie: AFAIK wystarczy twoje zgłoszenie zakupu, najlepiej jeszcze dla świętego spokoju powiadomienie ubezpieczalni. zbywca nie ma żadnych obowiązków, a baza danych jest jedna, tzn. jeden sprzęt nie może mieć 2 właścicieli - jak zarejestrujesz, automatem powinni zdjąć z wujkajsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaqui Opublikowano 1 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Wyrejestrowany na czas remontu 08.04.1992.Mam to na piśmie.Czyli mogę z tą umową i tym pismem o czasowym wyrejestrowaniu udać się do urzędu skarbowego i już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 a kupiłeś powyżej 1000 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaqui Opublikowano 2 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 No ciekawa sprawa.Na umowie jest wartość 1000zł.Co to oznacza i czy nie lepiej by było gdyby było mniej? Ojjj, przepraszam pomyłka!Na umowie jest 100zł.Ale co to zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 To że skarbówke omijasz:) Podatek płacisz powyżej 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaqui Opublikowano 2 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Czy to oznacza że w ogóle nie muszę iść z umową kupna do skarbówki?Tzn tylko przegląd i potem wydział komunikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 dokładnie i napomknij że sprzedający nie żyje, weź jakis akt zgonu, to wyrejestuja z wójka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Elou Zaqui jaki ten świat mały :DPanowie nie przesadzajmy z aktami zgonu, po co to pani w okienku?Bierzesz umowę k-s, dowód rejestracyjny i tablice idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz (wcześniej musisz zrobić przegląd) Masz na to teoretycznie 30 dni od daty zawarcia umowy ( i 14 dni na wypełnienie PCC ale to raczej cię nie obowiązuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Poprzedni własciciel musi wyrejestrowac, po to. Wiem jak to brzmi. ale na urzędy nie ma bata :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Teoretycznie sprzedający powinien zgłosić fakt zbycia pojazdu w WK i ubezpieczalni, ale nie ma to wpływu na zarejestrowanie pojazdu przez nowego właściciela przynajmniej tak jest w moim WK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjek Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Poprzedni własciciel musi wyrejestrowac, po to. Wiem jak to brzmi. ale na urzędy nie ma bata :biggrin:zaraz zaraz po co wyrejstrowywac jak jest wyrejstrowany na czas remontu. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 A to niech sie dowie kolega, czy jak wyrejestrowany to zgłaszac sprzedaż i tyle :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi