Skocz do zawartości

Zakup motocykla

zaqui
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moja sprawa wygląda następująco.

Posiadam motocykl (WSK 125), wyrejestrowany na czas remontu.

Właścicielem (jedynym) motoru był mój wujek, który zmarł w połowie sierpnia.

Mam spisane z nim 2 umowy, że kupiłem od niego ten motor na początku sierpnia.

Chciałbym to zgłosić w urzędzie skarbowym i mam pytanie jak wygląda sprawa ze zgłoszeniem przez niego w ciągu 30 dni że sprzedał motor.

Wujek już niestety nie żyje i czy nie będzie miała z tego powodu jego rodzina jakichś nieprzyjemności.

Czy wystarczy że pójdę z tymi umowami do urzędu(ew. z dokumentami motoru) i to wystarczy.

Za jakiś czas chciałbym podszykować motor, zrobić przegląd i wtedy zarejestrować go.

Proszę o rady jak wy to widzicie.

Pozdrawiam

zaqui napisał:

(...) wyrejestrowany na czas remontu.

1. jakim cudem? albo raczej kiedy? bo możliwości czasowego wyrejestrowania nie ma od ładnych kilku lat...

w temacie: AFAIK wystarczy twoje zgłoszenie zakupu, najlepiej jeszcze dla świętego spokoju powiadomienie ubezpieczalni. zbywca nie ma żadnych obowiązków, a baza danych jest jedna, tzn. jeden sprzęt nie może mieć 2 właścicieli - jak zarejestrujesz, automatem powinni zdjąć z wujka

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Elou Zaqui jaki ten świat mały :D

Panowie nie przesadzajmy z aktami zgonu, po co to pani w okienku?

Bierzesz umowę k-s, dowód rejestracyjny i tablice idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz (wcześniej musisz zrobić przegląd) Masz na to teoretycznie 30 dni od daty zawarcia umowy ( i 14 dni na wypełnienie PCC ale to raczej cię nie obowiązuje).