Yolaos Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Mam pytanie do tych szczęśliwców, którzy musieli wymieniać w Hondzie oba łańcuszki.Czy warto przy okazji rozbiórki silnika wymieniać np. uszczelniacze zaworowe i docierać zawory??Dodam, że sprzęt jest wyprodukowany w 1992 roku, a wg. mnie ma przejechane ok.100 tys.km.Jak na razie maszyna nie bierze oleju(nic nie trzeba dolewać), pali na rys (czy zimna, czy ciepła -tak samo),nie kopci ani nie dymi.Liczę na doświadczenie kolegów, być może nawet w takim silniku coś tam warto przy tej okazji zrobić, a być może jest tak, że póki dobre - nie ruszać!!PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Ale po co to robisz? Coś dzwoni, stuka itp? Po drugie sam łańcuszek rozrzadu można wymienić bez rozbierania silnika. O jakim drugim mówisz? Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yolaos Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 No więc, muszę wymienić , bo mnie cholera bierze - tak dzwoni...A wymieniam łańcuch napędu alternatora i rozrządu.Zaczęło się dzwonienie w zeszłym roku i myślałem, że to rozrząd.Zanabyłem stosowne części umówiłem się gdzie trzeba na wymianę, a tusię okazuje, że owszem może i łańcuch rozrządu się odezwie, ale do wymiany jestteż napęd alternatora/rozrusznika....niestety.Teraz to już jest coraz bardziej wq..jące.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 No to faktycznie masz problem :icon_mrgreen:. Jak rozbierasz silnik, to warto jest wymienić uszczelniacze zaworowe, jak też sprawdzić stan samych zaworów (wprawdzie w Hondzie się nie podpierają i nie wypalają). Do tego komplet uszczlek i obowiązkowo sprawdzenie czy głowica jest prosta - w sumie to możesz dla zasady ją splanować, ja zawsze tak robiłem, choziać różne są opinie na ten temat. Mam nadzieję że nasz serwisówkę. Jest tam opisana procedura mycia a nastepnie montażu regulatorów hydraulicznych. Warto to zrobić. Robisz sam, czy zlecasz warsztatowi? Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yolaos Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Dzieki za informacje. Tak coś "czułem", że moja czarna dama oczyści mnie z kasy...Zakładałem, że trzeba będzie popychacze też wymyć, ale w związku z tym, że w zestawieuszczelek Larssona jest wszystko, chciałem wiedzieć czy faktycznie wszystko się przyda. No i się przyda -niestety.Serwisówkę mam, a będzie to robił mechanik - też motocyklista - w mojej firmie(pracuję w ASO pewnej znanej marki, która nie płaci mi za reklamę :icon_mrgreen: )PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Mam nadzieję że nasz serwisówkę. Jest tam opisana procedura mycia a nastepnie montażu regulatorów hydraulicznych. Warto to zrobić. Warto, warto-przez pare tysiecy kilometrow nie bedzie ich slychac. A potem znow sie zasyfia i beda napierdalac na zimnym silniku tak samo :icon_mrgreen: :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi