szczyrk Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Witam.Mam pytanie do kolegów znajacych bardziej harleyowskie silniki.Kolega ma Softaila z 2004r z przebiegiem ok.25 tyś km i ma dwa problemy z którymi nie może sobie poradzic.1.Słychać mu zawór w tylnym cylindrze.Tak jakby były problemy z hydraulicznym popychaczem.Nie jest to cały czas tylko w pewnym zakresie obrotów.Rozebrał górę i mówi że według niego wszystko jest ok.Co to mopże być? Czy jest mozliwość wymiany regulatora luzu zaworów b ez zbytniego rozbierania silnika?2.Drugi problem ma gdy hamuje silnikiem to słychać z lewej strony dziwny dzwięk.Jakby sie coś tarło.Co to może być. Byłem u niego w wekkend i sam majac jeden z modeli softaila tylko starszy próbowałem zlokalizowac co to może być.Łańcuch sprzegłowy ma luz w normie a co do zaworów to ja stawiam na kasator luzu zaworowego.Czy ktoś z was mógłby odpowiedziec co moze być przyczyna tych dwóch objawów?On do najbliższego serwisu HD ma ok.250 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 ostatnio tez cos podobnego widzialem w calkiem swiezym sprzecie. Z tego co kumpel mi opowiadal to stuka "prowadnica" . Wg mnie troche zle sie wyslowil, albo myslal o czyms innym - wspominal cos ze nie jest to zabezpieczone itd - nie drazylem tematu bo bylem czyms innym zainteresowany (dla mnie to oznaczalo by prowadnice zaworu) - ale musisz raczej szukac w rozrzadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Moim zdaniem to też hydroregulator. Jak kolega rozebrał góre silnika to mógl już wyjąć Ale diagnoza dźwięku przez internet to chyba domena wróżek. Dziwne tarcie to albo zły luz na łańcuchu albo na pasie. Ewentualnie coś się tam poluzowało. Może rotor alternatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buba6 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 co do drugiego problemu jest to na 100% napinacz lancucha w napedzie pierwotnym, sciagnij kape, wyreguluj, bedzie git. Cytuj Nowoczesne telewizory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczyrk Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Tak jak piszecie łańcuch sprzęgłowy był za mocno naciągnięty.Po wyregulowaniu luzu wszystko OK!Dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary kapuchan Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Tak jak piszecie łańcuch sprzęgłowy był za mocno naciągnięty.Po wyregulowaniu luzu wszystko OK!Dzieki za pomoc. ... jaki powinien być luz łańcucha sprzęgłowego? - mam podobny problem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompka Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 ... jaki powinien być luz łańcucha sprzęgłowego? - mam podobny problem! Nie masz takiego problemu bo masz automatyczny napinacz :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary kapuchan Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Nie masz takiego problemu bo masz automatyczny napinacz :wink: już wiem :icon_mrgreen: ... ale co hałasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi