Skocz do zawartości

Odzież z USA - www.leatherup.com

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuje zakup ciuchów w US, nie tylko ze względu na kurs dolara ale również, że prezentowane tam kurki, buty, etc. bardzo mi się podobają. Mam jednak kilka pytań:

- czy ktoś wie jaki nalicza się cło i podatek VAT?

- czy taki zestaw, skóra na motor do dobry pomysł, chodzi mi o kwestie bezpieczeństwa:

Kurtka

Buty

Kamizelka

Spodnie

Kask

- czy gdzieś w Europie można nabyć ubrania firmy Xelement?

Edytowane przez Lukasz03

Oki, dzięki za odpowiedź, choć dalej nie wiem, jaka jest stawka cła na ubrania z USA. W google znalazłem, że 12% i do tego VAT (chodź inni pisali, że VAT już jest w cle ;-), czyli reasumując:

900 zł * 12% = 1008 * 22% = 1230 zł co chyba nie jest złą ceną za powyższy zestaw?

A jak oceniacie taki zestaw? Może być czy przy pierwszym ślizgu zedrę sobie również mają własną skórę?

kurtała fajna - ale bez ochraniaczy - odpada. na allegro z klasyki masz ramony z ochraniaczami za ok 400zł.

spodnie - tzw chapsy - w deszczu wszystko ścieka po kurtce właśnie tam gdzie są dżinsy... - kup skórzane wiązane z ochraniaczami (np MTTR łódź ) a na lato dżinsy z kevlarem...

buty, kamizeli itp - OK.

Generalnie łyknąłbym tylko jakąś skórkę z ochraniaczem - reszta OK- taniej w Posce nie kupisz...

Właśnie kurtka najbardziej mi się podoba i głównie ze względu na nią chciałem zrobić zakupy w USA, nie znalazłem podobnej w Polsce. No i jeszcze buty... a zwykłe ramoneski jakoś mi nie leżą :crossy:

Na deszczu nie zamierzam jeździć, więc problem odpada :flesje:

Ogólnie chcę kupić brązową skórę, którą ze świeczką szukać w Europie.

Może ktoś znalazł jakiś fajny płaszcz do jazdy na chopperze?

Nie jest to co chciałem konkretnie, ale w sumie też mi się podoba. Co do kurtki, to piszą, że są miejsca na ochraniacze, czy można kupić same ochraniacze, które będą pasować?

W tym miejscu równiez znalazłem:

http://www.tarbor.lublin.pl/index.php?mode=oferta&kat=12

Chociaż to nie wszystkie ochraniacze

Edytowane przez Vector

• 4 tygodnie później...

Ufff.... po długim poszukiwaniu i w końcu wysłaniu zapytania do Izby Celnej w Warszawie dostałem odpowiedź i wygląda to tak (cło):

- odzież skórzana - 4%

- rękawiczki skórzane (!!!) - 7%

Do tego dochodzi 22% VATu, przy czym jako podstawę dla cła bierze się całkowity koszt (z transportem i ubezpieczeniem), a dla podatku całkowity koszt po naliczeniu cła. Teraz pozostaje pytanie ile będzie kosztować przesyłka ciuchów z USA za pomocą FedExa lub DHLa ;-)

Mam dla ciebie 2 hu*owe wiadomosci i 1 pozytywne rozwiązanie:

1. Mieszkasz w południowej polsce - twoje paczka przejdzie przez UC bytom a ile tam bedzie leżec to poszukaj sobie w necie

2.Wysyłka DHL-em lub FedEx bedzie kosztowac kilkaset baksów (koło 300$).

Rozwiązanie:

Nadać paczke na kogos spoza polski południowej to dojdzie szybko.

Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D