leenee Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Witam!Niestety jestem tylko kobietą z bardzo starym sprzętem, który 15 lat nie widział światła dziennego. Postanowiłam go postawić na nogi... No i oczywiście zabrakło mi wiedzy technicznej. Więc tak- niby wszystko jest ok. Wymieniłam sporo części. Ale problem jest z tym, że jest oczywiście nowa świeca, ale nie ma iskry...I pragnęłabym się poradzić kogoś doświadczonego co może być tego przyczyną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lysy5g1 Posted August 14, 2008 Share Posted August 14, 2008 profilakycznie zmień kondensator bo to raptem kilka zł, do tego może być nowy przerywacz...po poskładaniu i ustawieniu przerwy na przerywaczu musi być ok.. :icon_twisted: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marcpol Posted August 14, 2008 Share Posted August 14, 2008 Zacznij od najprostszych rzeczy, sprawdzaj czy pojawi się iskra - odłącz przewody wychodzące z iskrownika, wymień fajkę świecy, przewód WN, wyczyść styki przerywacza, sprawdź, czy jest prawidłowo ustawiony, ewentualnie go wymień, następnie zmień kondensator i cewkę w iskrowniku (bardzo często nowe nie pasują - przed montażem trzeba je szlifować), do wymiany kondensatora i cewki będzie potrzebny ściągacz.Koszt wszystkich elementów układu zapłonowego do tego motoroweru jest względnie niski, więc na Twoim miejscu zmieniłbym wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarekmbx Posted August 14, 2008 Share Posted August 14, 2008 jeśli nie ma iskry to wyczyść styki przerywacza i ustaw przerwę ok 0.5mm Quote www.zaplon.fora.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
michoa Posted August 14, 2008 Share Posted August 14, 2008 miernikiem umiesz sie posługiwać ?? znaczy voltomierz/amperomierz ?? a tak w ogóle jak wyglądasz :buttrock: :biggrin: ?? nie no żartuje :P jak umiesz sie plus minus posługiwać miernikiem to bardzo łatwo jest to zdiagno\ować ..masz dostęp do multimetra uniwersalnego ?? nawet takiego za 15 zł ?? Quote "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts