ukasz Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 GSXF 750, rocznik 90 - producent zaleca na tył kapcia 150/70/17 i takiego też miałem do tej pory, obecnie rozglądam się za nowym, a ponieważ jestem dość wybredny (szukam taniego, nieużywanego leżaka... ;) ) jest mały problem ze znalezieniem gumy spełniającej wszystkie wymagania... ma ktoś może w GSXFie jakiś alternatywny rozmiar?? Np. 160/70/17 - wejdzie na spokojnie? Nie będzie jakichś niespodziewanych i gwałtopwnych zmian własności trakcyjnych?Pilne! :biggrin: pozdro! :lalag: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenji Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 (edited) cześćpo 1 temat o gsxfie jest w turystykach suzuki :)po 2 do jajka czyli '98 wzwyż tylna opona to 150/70/17 - tego jestem pewien. Do wcześniejszych modeli zalecana to 140/80/17, niektórzy zakładają 150 ale podobno to gorszy wybóredit: mała skucha, dane te dotyczą 600tki. Nie wiem jak z 750 Edited August 7, 2008 by kenji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukasz Posted August 7, 2008 Author Share Posted August 7, 2008 No właśnie tak Ci chciałem napisać, czy pewien jesteś tych rozmiarów, bo w notach katalogowych w necie dla 750tki wszędzie podają 150/70/17... nowe jajka widziałem z kapciami 160/70/17 no ale sprzęty się nieco różnią, więc szukam pilnie opinii dotyczących gumy 160 w starym GSXFie pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dariusz L Posted August 7, 2008 Share Posted August 7, 2008 Jeśli felgę masz 4,5" ( jajko ma) , to śmiało 160/60 . Chociaz wydaje się że 160/70 mogła by być lepsza pod względem prześwitu motocykla w zakręcie . Ale to przypuszczenia , bo 70 nie miałem . Szerokośc opony 150 na feldze 4,5" wynosi ~155mm (oczywiście mogą być różnice między producentami) , 160/60 na 4,5" ma ~160mm . Szerokość wzrasta o 2,5 mm na stronę . Przeszkodą dla 170 :cool: , może być łańcuch , wahacz oraz szerokość wnęki błotnika w najwyższej jego części . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zbycho Posted August 8, 2008 Share Posted August 8, 2008 Trochę się dziwię że taki "stary" :icon_biggrin: biker zadaje tak proste pytanie.Zasadą jest że można na felgę wcisnąć oponę o jeden rozmiar większą lub mniejszą, i tyle. Przeszkodą dla 170 :) , może być łańcuch , wahacz oraz szerokość wnęki błotnika w najwyższej jego części . Ale od każdej zasady są wyjątki, tak naprawdę da się założyć i trzy lub cztery rozmary większą gumę i nic nie ociera ... zmienia się jednak niekorzystnie profil opony. Dla prównania, prawidłowy profil to jak jajko położone na boku po zmianie, zostanie postawione na jednym z czubków. Brzmi to trochę mętnie ale lepiej nie potrafię wyjaśnić.A pewność do tej herezji co teraz głoszę się bierze stąd że widziałem 180 założoną w XJ900s zamiast 150tki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukasz Posted August 8, 2008 Author Share Posted August 8, 2008 No właśnie niby można rozmiar w tą czy w tamtą, ale przezorny zawsze ubezpieczony i wolę zapytać :) Generalnie chodzi mi o to, kto zakładał u siebie jakieś nietypowe rozmiary i czy wpływało to na jakieś odczuwalne różnice.Wczoraj Twizzter podesłał mi zdjęcie swojej 160/70/17 i ponoć daje radę, tylko mocno nierówno się zużywa... no ale nie chodzi mi o gumę na nie wiadomo jak długo, tylko raczej o rozwiązanie na pozostałą część tego sezonu i trochę następnego...thx za dotychczasowe odpowiedzi :flesje: pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts