Skocz do zawartości

DT 80 dusi się

Badyl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam, sprawa tyczy się yamahy dt 50 ktora juz dawno zostala przerobiona na 80. silnik chlodzony powietrzem - ale do rzeczy - chodzi o to ze motor ładnie zapala jak sie trzyma ssanie pracuje nawet równo, gdy się nagrzeje to trzymając ssanie bardzo ladnie wykręca wysokie obroty, za to gdy puszcze ssanie to od razu spada z obrotów a po dodaniu gazu dusi się, gaśnie. W czym może być problem? czy może gdzieś zaciąga lewe powietrze? uszczelniłem gaźnik, kruciec ssący co tylko było najłatwiej. śruba od mieszanki w każdej pozycji daje taki sam efekt. Generalnie moje podejrzenia padają na uszczelkę pod cylindrem tudzież głowicą. Może ktoś miał doczynienia z taką sytuacją? Proszę o poważne, wnoszące cokolwiek do tematu odpowiedzi.

dodam jeszcze ze silnik juz jeździł na tym cylindrze bez problemów.

Pozdrawiam, Maciek

Edytowane przez djsolo

Ja miałem podobnie ale to była inna sytuacja bo miałem Suzuki TS 50 przerobioną na 70ccm lecz u mnie miał takie same objawy jak u Ciebie tylko wtedy jak mu na prostej odkręcałem manetkę i jechałem tak trochę czasu z prędkością 100km/h. Zaczynał się dusić i w ogóle bo za mało wtedy paliwa dostawał, dopiero jak powiększyłem dysze było dobrze. U Ciebie jest inaczej bo mówisz ze na ssaniu jest dobrze dopiero jak puszczasz ssanie tak Ci sie robi. Możesz wyczyścić gaźnik i dysze. A po przerobieniu na 70ccm miałeś taka sytuacje??

Pozdrawiam.

Generalnie to nie jest mój motor, ale już na tym większym cylindrze jeździła ta DT, gaźnik wyczyściłem ze 3 razy, uszczelniłem dolot do cylindra. A może położenie iglicy? tak teraz sobie pomyslalem...

Edit:

Kolejne rzeczy sprawdzone: świeca zmieniona, uszczelka pod głowicą sprawdzona, iglica w żadnym położeniu nie zmienia reakcji na gaz. Motor nadal na ssaniu ładnie wykręca obroty, a bez ssania jest bu...bu..bu... i zdechł... Co może być?!

Edytowane przez djsolo

Moim zdaniem to ma za dużo wahy, u mnie w LC i KLR ssanie to dodatkowy kanał którym popyla sobie powietrze, czyli jak dajesz ssanie to mieszanka jest dobra ale zamykasz to zaczyna go zalewać i zdycha bo nie daje rady przepalić. Wyreguluj sobie gaźnik, zacznik od wykręcenia śruby powietrza.